Heerlijke zomerse lunch voor een picknick: toast met verse erwten-tuinbonenspread

De zomer proeven was nog nooit zo makkelijk - en lekker! Ook fijn: de meeste ingrediënten in dit recept – olie, knoflook, citroen, een restje (plantaardige) parmezaan - heb je standaard in huis, dus dikke kans dat je er niet eens voor naar de supermarkt hoeft. Kwestie van malen, smeren en hup, naar het balkon of stoep voor de deur voor die warme zonnestralen op je gezicht.

Het recept

4 pers. / 20 min. / lunchgerecht

Breng een pan water met zout aan de kook. Breng hierin 300 g gedopte erwten en 300 g gedopte tuinbonen 3 minuten aan de kook. Giet af en vang een klein kopje kookwater op. Laat de erwten en tuinbonen onder koud stromend water afkoelen en daarna uitlekken. 

 

Verwarm intussen 4 eetlepels milde olijfolie met 2 tenen gepelde, geplette knoflook in een kleine steelpan op laag vuur. Laat 5 minuten trekken; zorg dat de knoflook niet verkleurt. Draai dan het vuur uit. 

 

Maal de erwten, tuinbonen, de rasp van ½ citroen en de blaadjes van 5 takjes basilicum of munt in een keukenmachine grof (houd een handje gekookte erwten en een paar kruidenblaadjes apart ter garnering). Giet de knoflookolie (zonder knoflooktenen) en het sap van ½ citroen erbij, voeg 50 g (plantaardige) parmezaan toe en maal opnieuw. Is de spread te dik, roer er dan scheutjes bewaard kookwater doorheen tot je blij bent met de smeerbaarheid. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nog wat citroensap. 

 

Rooster 8 sneden brood naar keuze in een grillpan. Druppel op elke toast 1 theelepel extra vergine olijfolie en bestrijk met de erwten-tuinbonenspread. Bestrooi met de achtergehouden erwten en kruiden, en een beetje extra parmezaan. 

On the go

De spread is makkelijk mee te nemen in een luchtdicht afsluitbaar bakje, deze Ecolunchbox bijvoorbeeld. Gemaakt van roestvast staal en drie compartimenten, handig voor een complete dag op pad! Vervang de sneden geroosterd brood door stevige crackers naar keuze en je bent te allen tijde picknick-ready.

Mee op pad!

Wil je er in alle warmte op uit? Zoek dan een koele plek op om van je lunch te genieten. Of neem je Ecolunchbox mee op ultieme roadtrip door Nederland. En als je de hele dag weg bent, neem je de lunch en een waterfles gemakkelijk mee in een dagrugzak.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.