Fikkie stoken met Jord Althuizen

Man? Check. Baard? Check. Leren schort? Ja hoor. Jord Althuizen is een BBQ-master en meer dan dat. Hij is een missionaris.

Deze man heeft serieus werk gemaakt van barbecueën, hij werd er wereldkampioen in. Hij heeft een barbecue-cateringbedrijf en schreef er twee bestsellers over. Zijn derde kookboek is zojuist verschenen: Smokey Goodness - Het bigger, better BBQ-boek. Tijd voor een kennismaking!

Jord: "Ik hoop dat ik mensen inspireer om lekker buiten aan de slag te gaan. Dat ze in een aantal stappen naar niveau ‘pulled pork’ komen (varkensvlees zo bereiden dat het van zachtheid uit elkaar valt – red.) en dan door naar the next level willen. Dat ze van de geijkte paden af durven en eens wat anders willen proberen. Ik hoop dat ik daarvoor de inspiratie bied."

© Remko Kraaijeveld

Een beetje intimiderend zijn je boeken wel. Al die gadgets, al die technieken.
"Da’s wel ik het láátste van hoe ik het bedoel," reageert Althuizen. “Ik wil dat je plezier hebt in barbecueen. Ik wil ook echt niet in mijn boeken laten zien dat wat ik beschrijf 'de' smaak is. Wat vind jíj lekker? Daar gaat het om. Jouw smaak is de smaak. En ik wil dat je die ontdekt en ontwikkelt. Dat je daar beter in wordt. Met mijn boeken geef ik je daar handvaten voor."


KOM OP, FIKKIE STOKEN! PROBEER EENS WAT


"Ik wil laten zien dat er meer is dan de tuinbarbecue waar altijd maar die drumsticks en hamburgers op gaan. Weg met dat ding! Kom op, fikkie stoken! Probeer eens wat! Dat wil ik voor elkaar te krijgen."

© Remko Kraaijeveld

Voor je nieuwe boek reisde je naar Zuid-Afrika. Dan denkt de minder professionele BBQ-er ook direct aan een skottelbraai. Zo’n soort wok met een gasfles eraan. Die zie je hier op campings veel.
Lacht: ”Nou zo’n skottelbraai heeft weinig met echt Zuid-Afrikaans barbecueën te maken. Volgens mij is dat ooit slim bedacht door een fabrikant waar een verhaal bij gezocht is. Niet gezien daar. Braai wel, maar dat betekent eigenlijk gewoon ‘vuur’.

 

Ik zag daar bijvoorbeeld wel ‘rib op die klip’. Het vlees zit tussen twee stenen geklemd en dat wordt dan boven een kampvuur gelegd. Mooie techniek. Ik heb daar sowieso mooie dingen gezien en heerlijk gegeten. En wat een fantastisch land. Als je daar rondtrekt, heb je vaste braaiplaatsen met het mooiste uitzicht en de mooiste spullen. Waanzinnig.

© Nicholas Pelozo

Wat me opviel, is dat ze daar nogal van nose-to-tail zijn (dat het hele dier gegeten wordt, van kop tot staart - red.) en ik heb meegemaakt dat ik ook echt de tail at, haha. We waren op een schapenboerderij van wel 9000 hectare waar zo’n 3000 schapen liepen. Een ervaring om nooit te vergeten. Daar ging een heel lam aan het spit. Wat ik daar ook zag, was hoe ze een struisvogelei in de grond bakten en een kip in de klei. Fantastisch!"

© Remko Kraaijeveld

Ze eten in Zuid-Afrika echt wat er rondloopt. En ik heb er bijvoorbeeld ook skilpadjies gegeten! Dat heeft niets met schildpadden te maken. Het bestaat uit lamshart en niertjes. Een crépinette, oftewel buikvlies met vet, houdt dat orgaanvlees bij elkaar.

 

Misschien niet iets dat je snel op een Hollandse tuin-BBQ tegenkomt, nee. Maar bij een Amsterdams event als Rollende Keukens, waar we staan met Smokey Goodness, zouden we het best kunnen proberen. Ik merk dat mensen op zo’n evenement wel nieuwsgierig zijn naar nieuwere dingen."

© Vicotria Kure

Stel dat je vrij simpel gaat kamperen en geen extra aanhangwagen vol spullen wil meenemen. Wat moet je in ieder geval meenemen om goed te kunnen BBQ-en onderweg?
“Grillen zonder rooster is echt erg lastig. Dus je moet in ieder geval zorgen voor een rooster. Daarmee maak je hoogte en dat maakt het mogelijk om het vuur niet direct te gebruiken. Je kunt trouwens ook wel direct tussen kolen koken. Een flespompoen kun je er met schil en al tussen leggen tot ‘ie helemaal zwart is. Kun je ook met aubergines doen. Simpel en echt lekker!

 

Ben je met een auto, dan is het slim om een goede gietijzeren pan mee te nemen. Daar kun je goed in koken en die kun je ook prima in een smeulend vuur plaatsen.”

© Myles Tan

Barbecueën is vaak wel een mannenfeestje. Hoe komt dat?
"Het zal zeker te maken hebben met fikkie stoken. Nu kom ik ook wel vrouwen tegen hoor, die juist zoiets hebben van: rot op met je salades, hier met die grill. In workshops kom ik inmiddels ook wel meer vrouwen tegen. Het zal voortkomen uit de oudheid. Uit de tijd dat we nog holenmensen waren en de mannen op jacht gingen en verantwoordelijk waren voor het vuur."

© Evan Kirby

Wat dan wel opvallend niet zo macho is: bij wedstrijden is iedereen dan wel competitief, maar gaan we ook bij elkaar kijken. Vragen we aan elkaar: hoe doe jij dat nou? En dan krijg je nog antwoord en tips ook.


IEDEREEN WIL WINNEN, MAAR WE GAAN OOK BIJ ELKAAR KIJKEN


Iedereen wil winnen bij zo’n wedstrijd. Absoluut. Maar we komen ook om naar elkaar te kijken en van elkaar te leren. Dat zie ik andere beroepsgroepen onderling niet zo snel doen.

 

Ik kan me niet voorstellen dat de ene schilder tegen de andere zegt: ‘O joh, schilder jij van boven naar beneden? Waarom doe je dat?’ En dat die schilder dat eens even gezellig uit gaat leggen, zonder zich in zijn beroepseer aangetast te voelen.”

 

© Remko Kraaijeveld

In een tijd dat er steeds meer stemmen opgaan dat ‘het wel wat minder kan met die vleesconsumptie...’
"Gaat het bij BBQ-en vaak om vlees. Dat klopt. Maar ik denk echt dat je beter af en toe echt goed vlees kunt eten, dan heel vaak die kiloknallers van de supermarkt. Dat is uiteindelijk voor alles en iedereen beter."

________

Meer buiteninspiratie? Bekijk onze favoriete kampeerplekken in de natuur of ga terug naar de hub.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.