Getest: rugzakken voor ultieme wandelavonturen

Het kan soms een uitdaging zijn om de juiste rugzak te vinden voor je wandeling. Gelukkig kun je altijd vertrouwen op deuter. Of je nu kiest voor een sportieve dagwandeling of een meerdaagse trektocht, het Duitse merk heeft de perfecte tas voor elke avonturier. Onze Buitenexperts hebben de Futura 23 en de Aircontact Lite 50 + 10 meegenomen op hun wandelavontuur. Hun ervaringen en bevindingen lees je in dit blog.

Wanneer je buiten te voet wilt verkennen, is een comfortabele rugzak essentieel om al je benodigdheden mee te nemen. Maar met zoveel keuzes kan het lastig zijn om de juiste rugzak te vinden. Daarom zetten we graag twee deuter-rugzakken in de spotlight: de Futura 23, perfect voor sportieve dagwandelingen, en de Aircontact Lite 50 + 10, ideaal voor lange hikes en trektochten. Buitenexperts Wilco en Denise delen hun rugzakexpertise en geven handige tips over deze modellen, zodat je precies weet welke rugzak het beste bij jouw volgende buitenavontuur past.


Buitenexperts Denise en Wilco testen deuter

Voor advies over rugzakken kunnen we altijd vertrouwen op de expertise van onze Buitenexperts. In dit blog namen Buitenexperts Denise en Wilco de twee deuter-rugzakken mee op avontuur.

 

Buitenexpert Denise is werkzaam bij Bever Middelburg en de Klantenservice. Ze geniet graag van buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen. De deuter Futura 23 vergezelde haar tijdens een geweldige dagwandeling in Zeeland.

 

Buitenexpert Wilco nam de Aircontact Lite 50 + 10 voor zijn rekening. Hij is Senior Buitenexpert bij Bever Middelburg en geniet graag op verschillende manieren van buiten zijn. Of het nu wandelen is in de Alpen of suppen door de grachten van Middelburg.

deuter Futura 23: voor sportieve dagtochten

Ontdek de ideale metgezel voor sportieve wandelingen: de deuter Futura 23. Deze rugzak is lichtgewicht en functioneel, en biedt ultiem comfort en maximale ventilatie dankzij het innovatieve Aircomfort-draagsysteem met mesh-constructie. Je zult merken dat je tot wel 25% minder transpireert, waardoor je prestaties naar een hoger niveau getild worden.

 

De Futura 23 zit boordevol handige features, zoals ergonomisch gevormde schouderbanden, elastische zijvakken, een afneembare regenhoes en een binnenvak voor je waardevolle spullen. Het voorvak met organizer houdt je items geordend en binnen handbereik. Maar dat is niet alles. Deze Futura-rugzak is gemaakt van 50% gerecycled garen, waardoor de CO2-uitstoot met 12% wordt verminderd. Bovendien is het hoofdmateriaal 100% bluesign®-gecertificeerd, wat de strengste standaard ter wereld is voor milieubescherming en veiligheid in de textielindustrie.

 

En alsof dat nog niet genoeg is, is de Futura 23 ook volledig PFC-vrij, net als alle andere deuter-rugzakken.


Buitenexpert Denise tijdens haar wandeling. 

De test van Denise

“Ik heb een heerlijke dag wandeling van zo’n 30 km gemaakt langs de kust van Zeeland. Ik ben begonnen aan de rand van Vlissingen, door Zoutelande-Westkapelle door naar het kasteel in Oostkapelle. Daar heb ik nog een stuk door het bos gewandeld en ben ik geëindigd in het natuurgebied Oranjezon. Het weer was warm en wisselvallig, we hebben ook een kleine regenbui gehad. Ik heb daarom gekozen om voornamelijk door het bos te wandelen. Door het wisselvallige weer had ik alles bij me wat ik op reis ook mee zou nemen. Dit waren onder andere een regenbroek en jas, een vest, eten en drinken voor mij en de hond en nog wat extra’s zoals een hoofdlampje, een handdoekje en een EHBO-setje.”

Dit vindt Buitenexpert Denise van de deuter Futura 23

Eerste indruk

“Toen ik de tas uit de doos haalde vond ik ‘m er direct stevig en casual uit zien. Deze tas kun je elke dag gebruiken. Het materiaal voelt heel stevig en prettig aan.” 

Pasvorm

“Het afstellen van de tas is heel makkelijk. Hijs de tas op je rug, buig iets naar voren en trek de schouderbanden aan. Vervolgens kun je de tas aanpassen, zodat deze recht op je rug staat, met behulp van de twee lussen bovenop de tas. Klik als laatste borstband dicht en je bent klaar om te gaan!”

 

De rugzak is unisex. Is ‘ie goed af te stellen voor de vrouwelijke anatomie?
"Zeker! De rugzak kan gemakkelijk naar mijn maat worden afgesteld. Aangezien ik niet erg groot ben, is dit echt een vereiste. Bovendien zijn de schouderbanden niet te breed, waardoor ze comfortabel op mijn schouders zitten zonder af te zakken of te knellen. Ook is er goed rekening gehouden met het lichaam bij de heupband, die perfect rond de heupen sluit."

Buitenexpert Denise tijdens haar wandeling. 

Draagcomfort

“De manier waarop deze tas op je rug steunt was voor mij nog onbekend, maar het zat direct lekker en dat is de hele wandeling zo gebleven. De heupband vormt precies goed om de heupen heen waardoor de tas goed op z’n plek blijft zitten en niet gaat schuren.

 

Ook blijft de tas heel stabiel op je rug zitten omdat de schouderbanden mee kunnen bewegen. Als je de loadlifters dan ook nog goed op spanning weet te zetten, zit dat heel fijn. Eigenlijk voel je ‘m bijna niet zitten.”

Ventilatie

“Tijdens mijn wandeling was het rond de 25 graden. Dit is natuurlijk best wel warm voor in Nederland. Ik was heel blij met de ventilatie van deze tas. Het rugpand staat iets van de rug af met mesh waardoor er genoeg ruimte ontstaat om te ventileren. Ook is de heupband deels van mesh-materiaal wat goed ventileert.” 

Inpakgemak

“De tas is 23 liter. Dit is een prima formaat om mee te nemen tijdens een hele dag wandelen. De rugzak heeft één groot vak voor al je spullen. Dit vak heeft ritsen die ver naar beneden doorlopen waardoor het in- en uitpakken makkelijk is. Aan de zijkanten zitten twee mesh-vakken voor bijvoorbeeld flessen water en aan de bovenkant nog een kleiner vak voor belangrijke spullen. Aan de voorkant van de tas zit nog een mesh-vak. Hier kun je van alles tussen stoppen wat je snel wilt kunnen pakken. In mijn geval zat hier wat te eten en mijn regenjas.”

Zou je de rugzak aanraden? Zo ja, aan wie en waarom?

“De rugzak is echt geschikt voor iedere wandelaar in verschillende omstandigheden. Hij is ideaal voor wandelen in warm weer en kan ook goed tegen een regenbui dankzij de bijbehorende regenhoes. Omdat het een unisex-model is, kan hij door zowel mannen als vrouwen gedragen worden. 

 

Mijn vriend heeft ook een stuk met de tas gelopen en hij zat goed! Het afstellen naar zijn maat was ook binnen een minuut gedaan. Dat is natuurlijk superfijn als het weer wat minder is en je eventueel de tas afwisselend wilt dragen.” 

deuter Aircontact Lite 50 + 10: voor lange hikes en trektochten

Ervaar het ultieme comfort en lichtgewicht van de deuter Aircontact Lite 50 + 10. Met het handige VariQuick-systeem pas je moeiteloos de ruglengte aan voor een perfecte pasvorm. De ECL-heupvinnen zorgen voor comfort en gelijkmatige gewichtsverdeling. En het Aircontact Lite-rugsysteem met luchtig schuim en ventilatiekanaal biedt uitstekende ventilatie en vermindert belasting op je rug.

 

Met een gewicht van slechts 1640 gram biedt deze rugzak een perfecte balans dankzij het X-frame en de heupvinnen. De deuter Aircontact Lite 50 + 10 is ideaal voor lange hikes en trektochten. Je kunt moeiteloos al je benodigdheden meenemen zonder dat het gewicht je rug overbelast. Geniet van het ultieme draagcomfort en ontdek het gemak tijdens al je avonturen!

De test van Wilco

“Eén van de prachtige wandelingen die ik regelmatig maak in Zeeland is LAW5: het Kustpad. Het pad biedt een mooie afwisseling van glooiende kustlandschappen, bossen, stranden en duinen. Het is een schitterende route om even uit te waaien en onderweg te genieten van de natuur en enkele mooie natuurkampeerplaatsen.

 

De afgelopen dagen is het erg warm en droog geweest in Zeeland, dus het is de perfecte gelegenheid om mijn benen te strekken en het appartement achter me te laten. In mijn rugzak heb ik alle benodigde spullen voor het bereiden van avondeten en ontbijt, waaronder een gasbrander en een nieuw koffiezetapparaat dat ik wil uitproberen. Verder heb ik mijn tent, slaapmat, slaapzak, kussen, een set schone kleding en een goed boek bij me. Het basisuitrusting voor een enkele overnachting of zelfs een week weg. De uitrusting weegt ongeveer 10 kilo - 12 kilo, maar voelt gedurende de dag comfortabel aan.

 

Na een lange wandeling langs de kust kom ik aan bij de natuurcamping waar ik mijn tent kan opzetten, eten kan bereiden en tussen het gezelschap van kikkers en vogels kan genieten van wat rust en een goed boek voor de nacht. Morgen wacht er weer een nieuwe dag met nieuwe vergezichten, en bovendien sluit een collega zich aan om een stukje mee te lopen.”

Dit vindt Wilco van de deuter Aircontact Lite 50 + 10

Eerste indruk

“Wat me meteen opvalt aan deze rugzak is dat het hier gaat om een moderne, lichtgewicht uitvoering van een klassieke deuter-rugzak. Een rugzak die goed doordacht is in de verschillende features en een comfortabel rugpand heeft. Wat me het meeste verrast is hoe lichtgewicht deze rugzak is voor een 50 + 10 liter rugzak. Als ik even op het kaartje kijk zie ik dat de rugzak maar 1640 gram weegt. Dat is een hele leuke verassing tegenover mijn huidige rugzak die bijna 3,5 kilo weegt! 

Buitenexpert Wilco tijdens zijn meerdaagse wandeling.

Pasvorm

“Met het VariQuick-systeem van deuter is het rugpand erg makkelijk af te stellen op de juiste lengte. Het is ook erg fijn dat dit systeem centraal op het rugpand zit en goed te bereiken is. Daarnaast zijn de schouderbanden en heupbanden te verstellen om de rugzak beter op het lichaam aan te laten sluiten.

 

Bij het afstellen van de rugzak is het belangrijk om te beginnen met de heupband. Deze moet ongeveer 1/3 boven het heupbot rusten en 2/3 erop. Controleer vervolgens of de schouderbanden mooi over de schouders lopen. Ze moeten zonder druk aansluiten en je moet gemakkelijk een vinger eronder kunnen steken zonder druk te voelen. Als de schouderbanden te hoog over de schouders lopen of als er veel druk is, moet je het rugpand in hoogte afstellen.”

Draagcomfort

“Het VariQuick-rugsysteem van deuter is makkelijk te bereiken en snel af te stellen, als je onderweg de rugzak door geeft aan je wandelpartner is het dan ook zo gebeurt om de rugzak weer op de juiste lengte te zetten.

 

De heupband zit erg comfortabel. Deze heeft ook enige flexibiliteit, waardoor hij prettig om je heupen sluit en voldoende bewegingsvrijheid biedt. Je merkt bijna niet dat je ‘m draagt.

 

Tijdens mijn wandeling heb ik met bepakking van rond de 10 kilo gelopen. deuter geeft zelf aan dat deze rugzak geschikt is voor een draaggewicht van 12 tot 15 kilo en dat geloof ik direct. Het gewicht dat nu in de rugzak zit, draagt erg comfortabel en ik merk er bijna niks van. De ondersteuning en het draaggewicht blijft me toch erg verassen voor zo’n lichtgewicht rugzak.”

Ventilatie

“De dagen dat ik ben gaan lopen met de rugzak was het erg warm en benauwd weer, dus zweten doe je dan sowieso. Maar door de goede ventilatie van het rugpand voelde de rugzak nooit oncomfortabel of te heet aan op mijn rug of bij de schouderbanden. Zo’n goed ventilerend rugpand is dan wel erg fijn om te hebben.”

Buitenexpert Wilco tijdens zijn meerdaagse wandeling.

Inpakgemak

“De rugzak heeft een volume van 50 + 10 liter. Dit betekent dat het hoofdvak van de rugzak bestaat uit een 50 liter compartiment, met een extra gedeelte van 10 liter. Het scheidingsstuk tussen deze compartimenten kan worden opengeritst, waardoor je een vak van 60 liter krijgt. Daarnaast heeft de rugzak twee vakken aan de bovenkant en links en rechts vakken met stretchmateriaal voor bijvoorbeeld een drinkfles, slippers of een zitlap. Op elke heupband bevindt zich een vakje voor snacks of sleutels. En wat ik persoonlijk erg fijn vind, is het stretchvak aan de voorkant van de rugzak, ideaal voor het opbergen van een jas, helm of zelfs een baguette. :)”

Zou je de rugzak aanraden? Zo ja, aan wie en waarom?

“Simpel, ja! deuter heeft met de Aircontact Lite een rugzak op de markt gebracht die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt en ook nog eens lichtgewicht is. Als je op zoek bent naar een eerste of nieuwe rugzak en je let op het gewicht, is dit zeker een model om te overwegen. Als deze rugzak goed past, zul je er zeker jarenlang plezier van hebben.” 



TIP: Een (grotere) rugzak zit pas écht lekker als ‘ie goed is afgesteld.


Een tas voor ieder avontuur

Groot of klein, lichtgewicht en met of zonder regenhoes: deuter heeft voor iedereen en voor elk avontuur de perfecte rugzak. Dankzij de rijke historie van het merk en doordat pasvorm, kwaliteit en comfort altijd voorop staan, levert deuter de beste rugzakken voor elk type wandelaar. Bekijk de volledige collectie van deuter in onze winkels of shop ‘m online. 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.