Voor elke wandeling een geschikte rugzak: Bever Buitenexperts testen de tassen van deuter
Wandelen is goed voor lichaam én geest. Je hebt niet veel nodig, bent lekker buiten en hebt – wanneer je samen eropuit gaat – de mooiste gesprekken. Als je gaat wandelen, is het natuurlijk wel fijn om een aantal essentials mee te nemen. Al die spullen neem je eenvoudig mee in een deuter-rugzak. Vier Bever Buitenexperts namen de deuter AC Lite en Futura mee op pad. Hoe de revolutionaire rugtassen de test doorstonden, lees je in deze review!
Als je een dagwandeling maakt, is het handig om een aantal essentiële dingen in te pakken. Denk aan een goedgevulde drinkfles – vooral wanneer je eropuit gaat op een warme dag. Ook een paar energierijke snacks mogen niet ontbreken op je paklijst. En wat dacht je van een picknickkleedje? Wat er ook op je lijstje staat: je kunt het natuurlijk niet de hele wandeling in je handen houden.
Daar komt een dagrugzak om de hoek kijken. Dit is een tas die perfect is om mee te nemen tijdens je hike en die je wandelplezier gegarandeerd verhoogt. Heb je nu een beeld van een lompe, grote rugzak op je netvlies staan? Tijd om dat beeld te wissen! Er bestaan namelijk superveel daypacks die comfortabel én stijlvol zijn. deuter weet precies hoe ze die moeten maken. Met de AC Lite en Futura-collectie combineert het merk lichtgewicht materialen en stijlvolle looks met een optimale pasvorm en comfort. Zo geniet je van elke stap!
De klassieke dagrugzak: deuter Futura
De Futura is dé klassieker van deuter en is ideaal voor een sportieve en ontspannen wandeling. De lijn bestaat uit twee soorten tassen: het klassieke design met rits en de toploader-modellen. Die eerste categorie is perfect voor een korte wandeling, terwijl de toploaders handig zijn voor een lange dagtocht of een meerdaagse wandeltocht. Beide varianten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en voor zowel heren als dames. Damesmodellen zijn aangepast aan de anatomie van de vrouw, waardoor heup- en schouderbanden comfortabel dragen.
Zowel de ritsversie als de toploader-variant van de Futura zit boordevol handige features. Denk aan meebewegende schouderbanden, een verstelbare borstgordel, elastische zijvakken, lussen voor je wandelstokken, een mogelijkheid voor een drinksysteem en – niet geheel onbelangrijk – een afneembare regenhoes. Want je weet: slecht weer bestaat niet met de juiste gear! Tot slot ventileren de Futura-rugzakken ook nog eens maximaal je rug. Wat wil je nog meer?
Lichtgewicht avonturen: deuter AC Lite
Wil je lichtgewicht op pad? Dan is een tas uit de AC Lite-collectie van deuter de perfecte keuze. Na een recente update is deze klassieker verkrijgbaar in twee varianten: een ruime toploader en een kleinere variant met een rits aan de voorkant. De AC Lite met een oneven aantal in de naam (bv. AC Lite 15 SL) heeft een rits, de AC Lite met een even aantal in de naam (bv. AC Lite 22 SL) is een toploader. Beide varianten zijn extreem lichtgewicht, hebben een ventilerend rugpand en hebben nu een nog mooier, clean design in nieuwe kleurencombinaties. Maar hoe simpel deze tassen ook ogen: in hun prestaties zijn ze allesbehalve minimalistisch.
Zowel de toploader als de tas met rits ventileert optimaal dankzij een Aircomfort Flexlite rugsysteem. Het wegstromen van lucht via drie kanten zorgt voor 25% minder transpiratie. Dit zorgt niet alleen voor een fris gevoel, maar ook voor minder druk op je bloedsomloop. Dat staat gelijk aan een betere performance! Een lichtgewicht, elastisch verenstaal frame houdt het mesh rugpand daarnaast constant op spanning, zodat je tijdens ieder buitenavontuur geniet van optimale bewegingsvrijheid.
De ultieme test
De Futura en AC Lite van deuter zijn twee collecties met eindeloos veel mogelijkheden. Maar presteren de tassen tijdens avontuurlijke wandelingen net zo goed als op papier? Onze Buitenexperts zochten het voor je uit! Marloes en Remko gingen op pad met de deuter AC Lite 22 SL en deuter AC Lite 24. Elisabeth en Sang Jae onderwierpen de Futura 21 SL en Futura 23 aan de ultieme test. Hieronder lees je hoe de rugtassen het ervan afbrachten!
Dit vinden onze Buitenexperts van de deuter AC Lite
Eerste indruk
Marloes: “Ik mocht de deuter AC Lite 22 SL uitproberen. Het was een waar cadeau om deze tas te mogen uitpakken! De rugtas is mooi vormgegeven, compact en slank en heeft een rustige, natuurlijke kleur: groen met blauw. De tas komt heel degelijk en duurzaam over en je ziet meteen dat er ruim aandacht is besteed aan belangrijke details. De bijgeleverde regenhoes is ook heel handig.
De SL-modellen hebben in plaats van een gele bloem een geel armbandje. Dit armbandje is een achtknoop: het symbool van de cirkel van het leven. deuter geeft aan dat het staat voor ‘verbondenheid, oneindigheid en oneindige macht. Een rugzak gemaakt voor bergbeklimmers, natuurliefhebbers en alle sterke vrouwen.’ Het armbandje is duurzaam geproduceerd en benadrukt het duurzame karakter van deuter.”
Remko: “Ik heb de deuter AC Lite 24 getest. De rugzak is qua vorm in grote lijnen gelijk aan mijn oude (en veel kleinere) AC Lite. Ik vind de kleurstelling en matte uitstraling van de stof mooi. Opvallend is de lichte kleur aan de onderzijde van de tas: daar zie je denk ik snel vlekken op. Wel heeft de tas een dikke PU-coating die het materiaal scheurbestendig en licht maakt. De tas oogt verder heel simpel, zonder veel vakjes, ritsjes en bandjes. Daar houd ik van! Hij ziet eruit al een echte deuter: een tas die lang meegaat en tegen een stootje kan. Mijn oude AC Lite ging meer dan 10 jaar mee, terwijl ik ‘m veel gebruikte!”
Pasvorm
Marloes: “De deuter AC Lite SL is speciaal gemaakt voor dames. Het draagsysteem heeft een iets korter rugpand, de schouderbanden zijn wat smaller en de heupbanden passen bij de vrouwelijke anatomie. De tas zit vrij smal en compact om je heen.”
Remko: “De pasvorm is goed. Ik ben 184 cm lang en weeg 70 kg en de rugzak sluit goed aan op mijn rug en schouders.”
Getest tijdens…
Marloes: “…een wandeling van zo’n 11 kilometer. De Kijfhoek en Bierlap is een afwisselend natuurgebied, waar je het ene moment door duinen loopt en het andere langs een meertje met bomen. De dag begon regenachtig, waardoor het rustiger was dan anders en wij alle ruimte hadden om te dwalen. Regenkleding ging deels aan en deels mee in de rugtas. Ook namen we een brandertje met gastankje, percolator, koffie, drinkfles, regenbroek, EHBO-setje, powerbank, verrekijker en wat lekkers voor onderweg mee. Geloof het of niet: het paste allemaal in de tas!
De wandelstokken kon ik gemakkelijk vastbinden aan het speciaal daarvoor bedoelde klemmetje en de lusjes. Wandelstokken zijn in dit gebied trouwens niet toegestaan, maar ik wilde natuurlijk elk element van de tas testen! Toen de lucht wel erg donker werd, heb ik de bijbehorende regenhoes eruit genomen. Die kun je met een lusje aan de tas klemmen, zodat ‘ie niet wegwaait tijdens een bui. De elastieken band past precies om de tas. Gelukkig voor ons bleef het op een paar druppels na droog en liet de zon zich al snel weer zien.”
Remko: “…twee heel uiteenlopende wandelingen. Mijn eerste wandelavontuur was een nachtelijke stadswandeling met een vriend door Maastricht. Het kwam met bakken uit de hemel en in de regen leek de stad van ons alleen. Rond 01.30 uur zaten we weer warm binnen en kwam ik erachter dat ik de regenhoes vergeten was… Een dikke 10 voor de DWR-coating: de rugzak was nog volledig droog vanbinnen!
De tweede wandeling was met kids door de Verloren Vallei, een speciale plek vlak achter Maastricht. Samen met mijn kinderen Viv (5) en Falke (4) ging ik een middag op avontuur in grotten en ruïnes, door junglebegroeiing en langs flinke afgronden. Het was een warme, zonnige lentedag en na een flinke klim beloonden we onszelf met een lunch. Die natuurlijk meeging in de rugzak! Net als wat snoepjes en koekjes, die tijdens een latere pauze tevoorschijn kwamen.”
Remko’s paklijst voor een dagwandeling met kids
- 2 vestjes voor de kinderen
- 2 paar sokken
- 2 paar sneakers (ze moesten per se op hun nieuwe sandalen wandelen)
- 2 bidons met water
- 1 bidon met limonade
- 1 pakje appelsap
- 2 broodtrommels met boterhammen
- 1 bakje met stukjes komkommer
- 1 bakje koekjes en snoepjes
- 1 paar wandelstokken
- 1 mini EHBO-setje
- 1 fotocamera
De tas zit nu wel vol zou je denken, maar er moest nog een speelgoeddinosaurus mee. 😊
Draagcomfort
Marloes: “Ik moest even wennen aan het rugpand. Een rugpand dat van mijn rug afstaat was ik nog niet gewend. Ik vind de tas heel prettig zitten. De schouderbanden voelen zacht en stevig aan, net als de heupbanden. Omdat het rugpand wat van je rug afstaat, geeft het extra ventilatie en prikken er geen harde spullen in je rug. Ik heb ook korte afstanden met de tas gefietst en na een paar keer dragen, is deze tas echt mijn maatje geworden. Hij draagt stabiel en comfortabel en is goed te verstellen.
Het enige nadeel vind ik dat de wandelstokken aan dezelfde zijde zitten als de bidon. Om gewicht en omvang beter te verdelen, zou ik ze liever anders hebben verdeeld. Ook kan je nu iets minder makkelijk bij je drinkfles. Dit probleem vervalt natuurlijk wanneer je geen wandelstokken meeneemt.”
Remko: “De tas voelt met z’n 960 gram heel licht aan. Zowel vol als redelijk leeg draagt hij comfortabel. Dit komt mede door het zachte schuim in de schouderbanden en de kussens op de onderrug. Deze 24 liter-variant is wat langer dan mijn oude 16 liter-tas en draagt dichterbij mijn heupen. Hierdoor zit de tas lekkerder. Ook het rugsysteem is fijn. Het sluit goed aan, ventileert goed en is flexibel.”
Ventilatie
Marloes: “Het rugpand ventileert extra goed doordat het wat verder van je rug af staat. Als je zo’n tas niet eerder hebt gedragen, is het rugpand echt even wennen! Je merkt op warmere dagen wel echt dat het extra ventilatie biedt.”
Remko: “Vooral op de warme dagen merk je de ventilatie van het rugpand goed. Wat mij positief verraste, is dat de gaatjes in de schouderbanden erg veel bijdragen aan een betere ventilatie op die plekken.”
Inpakgemak
Marloes: “De tas heeft een volume van 22 liter en is vrij slank en smal. Hij is echt bedoeld voor lichtgewicht bepakking en niet echt geschikt om grote dingen in mee te nemen. De ruimte binnenin de tas is namelijk vrij smal. Het hoofdvak is makkelijk bereikbaar middels de sluiting met trekkoord en hoofdvak met buckle.
De tas heeft verassend veel vakken. Aan de ene zijkant zit een elastisch vak voor je bidon en aan de andere kant is een ritsvak waar je bijvoorbeeld je telefoon in kan opbergen. Dit is nieuw: in het oude model kwam de tas met twee bidonvakken. Ook op en in het hoofdvak zitten opbergvakken. En zo zijn er nog meer snufjes, zoals de mogelijkheid voor een waterzak, een lusje voor je zonnebril en lusjes waar wandelstokken mee aan de tas gebonden kunnen worden.”
Remko: “De 24 liter is perfect voor een dagtocht. Voorheen had ik een 16 liter-tas en had ik vaak problemen om alle spullen erin te krijgen. Ook merk je met de kleinere variant sneller het nadeel van de kromming aan de binnenkant. Wel moet je de tas slim inpakken. Bij simpelere, lichte tassen zoals deze is het vaak één vak dat alles moet dragen. Met inpakken moet je daar van te voren rekening mee houden, door spullen die je wellicht niet nodig hebt onderin te stoppen. Klein gerei berg ik het liefste op in het top-vak, waar je altijd gemakkelijk bij kunt. Ook heeft dit model nog een klein vak aan de zijkant. Ook handig: dankzij het brillenlusje aan de schouderband valt je zonnebril niet meer op de grond bij het bukken.”
Voor welke buitenavonturen zou je deze tas aanraden?
Marloes: “Ik vind de AC Lite 22 SL een geweldige tas voor dagtochten waarbij je niet al te veel spullen meeneemt. Hij is lichtgewicht, oogt sportief, zit als gegoten en beweegt zo goed mee dat het voelt alsof jij en de tas een zijn!”
Remko: “De AC Lite 24 is een kleine, lichte rugzak die niet bedoeld is om zwaar materiaal te dragen. Een ideale keuze voor dagtochten in de natuur en citytrips! Ondanks het simpele, smalle design biedt de tas genoeg ruimte voor al je spullen. Ook de DWR-coating is zeer goed, wat handig is als je onverwacht in een regenbui belandt (en je net als ik de regenhoes vergeet). Als het warmer is, ben je gegarandeerd dolblij met het ventilerende rugpand. Ik zou deze tas aanraden aan iedereen die een lichte, simpele en degelijke rugzak zoekt die goed ventileert. ”
Inpakken en wegwezen
Neem alleen mee op pad wat je écht nodig hebt en verdeel het gewicht goed over je rugzak. Hoe je je tas het beste inpakt, deelt deuter op hun website. Daar vind je ook handige paklijsten voor de meest uiteenlopende buitenavonturen.
Dit vinden onze Buitenexperts van de deuter Futura
Eerste indruk
Elisabeth: “Ik mocht de Futura 21 SL testen. Wat me meteen opvalt, is de toffe kleur. De tas oogt casual, waardoor hij ook goed te gebruiken is in het dagelijks leven. Verder voelt de tas heel stevig aan en heeft ‘ie een niet te opvallend, strak en tijdloos design. Ik zag mezelf de tas meteen al voor allerlei activiteiten gebruiken. De regenhoes die in de tas zit weggestopt, is ook fijn. Zo kun je altijd zorgeloos een onverwachte regenbui trotseren.”
Sang Jae: “De deuter Futura 23 is de meest recente update van de Futura-lijn en lijkt erg op z’n voorganger. Het opvallendste verschil is het nieuwe logo dat dit jaar is gelanceerd. Het minimalistische design ziet er daarnaast strakker uit en meer van deze tijd. Ik ben persoonlijk niet een enorme fan van de nieuwe kleur. deuter produceert de nieuwe versie in het donkergroen, blauw, grijs en felgeel. Bever verkoopt de rugzak vooralsnog alleen in het groen. Hoewel de kleur goed te combineren is met andere kleuren en minder scherp afsteekt tegen een natuurlijke omgeving, ben ik zelf fan van fellere kleuren. Ik mis de felrode variant uit de vorige serie!”
Pasvorm
Elisabeth: “Door de lengte van het rugpand en het smalle design van de tas, zit hij als gegoten. Voor mij persoonlijk lijken de schouderbanden net iets aan de smalle kant: ze vouwen ietsje naar buiten. Misschien komt dit doordat ik wat te breed ben voor de vorm van de banden. Ik vind het daarentegen wel heel fijn dat de tas smal op mijn rug valt.”
Sang Jae: “Aangezien mijn trekking rugzak ook van deuter is, had ik hoge verwachtingen qua pasvorm en draagcomfort. Ik werd niet teleurgesteld! De Futura 23 zat vrijwel direct goed op mijn rug en ik hoefde de schouderbanden amper aan te passen in lengte. De lengte van het rugpand was exact goed voor mijn ruglengte, waardoor de loadlifters hun werk goed konden doen en de schouderbanden niet te veel aan mijn schouders trokken.”
TIP: Een (grotere) rugzak zit pas écht lekker als ‘ie goed is afgesteld.
Getest tijdens…
Elisabeth: “Ik heb deze rugtas getest tijdens verschillende buitenactiviteiten: een fietstocht van 50 kilometer door de bollenstreek en een wandeling van 15 kilometer. Allebei intensieve avonturen, waarbij ik het ventilerende rugpand ten volste kon testen. Ook heb ik de tas meegenomen op de fiets naar werk.”
Sang Jae: “Om de tas serieus te kunnen testen, heb ik een hele dag door de Hoge Veluwe getrokken: 35 kilometer te voet over zandgronden en heuvels. Dit moest zeker de meeste plussen en minnen van deze rugzak boven water brengen! Het was de hele dag regenachtig met vrij harde wind, waardoor regenwolken en zon vochten om een plaatsje aan de hemel. De regenhoes (verstopt in een klein ritsvakje onderaan de rugzak) heb ik een groot deel van de tijd om de tas laten zitten. Zo kon ‘ie meteen opdrogen als de zon weer tevoorschijn kwam. Om het draagcomfort van de rugzak op de proef te stellen, heb ik stevig uitgepakt qua mee te nemen gear. In totaal woog de tas zo’n 8 kilo.”
Sang Jae’s paklijst voor een stevige dagtocht
Veiligheid
- Pleisters
- Desinfecteermiddel (voor wonden)
- Zonnebrand
- Space blanket
- Desinfecteergel (voor handen)
- Garmin GPS-apparaat
Voeding
- 2 liter water
- Kookset, inclusief gasbrander, kookpot, gasblikje, kom en bestek
- Gevriesdroogde maaltijd
- Snacks (hartkeks, fruitkeks en pure chocolade)
- Theezakje
Overig
- GoPro
- Wandelstokken
- Zitmatje
- Donsjas
Draagcomfort
Elisabeth: “De rugzak draagt heel comfortabel. Door het slanke model blijft het gewicht goed in het midden van de tas zitten. De tas is daarnaast lekker licht, waardoor je geen onnodig gewicht meedraagt. Het rugpand sluit goed aan en de tas heeft geen uitgebreide heupbanden, wat ik persoonlijk als prettig heb ervaren. Voor dagtochten draag je namelijk niet heel veel gewicht mee en ik vind heupbanden vaak erg warm worden. Je doet de tas bovendien gemakkelijker om en af.”
Sang Jae: “Ik vind de Futura 23 heel fijn dragen. De manier waarop de rugzak op de onderrug steunt, is even wennen, maar daarmee is alles gezegd. Ik heb gedurende de hele wandeling geen seconde pijn of irritatie ondervonden! De heupband is erg comfortabel en de manier waarop de vinnen net iets om je lichaam vormen, zorgen ervoor dat de banden niet snijden. Let wel: deze rugzak draagt het beste als de heupband steunt in de onderrug. Als je klachten hebt in je onderrug of wanneer je dat drukkende gevoel vervelend vindt, is dit mogelijk niet de juiste rugzak voor jou.”
Ventilatie
Elisabeth: “Meestal heb ik een hekel aan rugzakken, omdat ik een tas veel te warm vind op mijn rug. Bij deze deuter was dit echter geen enkel probleem! Doordat het rugpand wat verder van je rug staat, kan er een lekker briesje langs je rug gaan. Zo krijg je geen last van een plakkerige rug tijdens je buitenavonturen. De voordelen van het ventilerende rugpand ervaarde ik ook tijdens het wandelen: zelfs met wat meer spullen in de tas (jas, extra schoenen, eten en drinken) stond de tas ver genoeg van mijn rug af. Dat was een opluchting, aangezien ik vooraf bang was dat er bij meer vulling toch meer aanraking zou ontstaan met de rug.”
Sang Jae: “Ondanks de flinke inspanning heb ik gedurende mijn wandeling geen last gehad van een plakkerige rug. Ik was vooraf ietwat sceptisch over het Aircomfort-rugpand, maar het bleek erg aangenaam, zelfs met een waterdichte jas ertussen. Ik heb geen extra zweetopbouw gemerkt en ook geen afname in draagcomfort.”
Inpakgemak
Elisabeth: “In de Futura 21 SL kun je al je essentiële spullen kwijt. Tijdens mijn langere fietstocht gingen mijn cameraspullen met gemak in het grote vak. Het voorvak, met daarin wat kleinere vakjes, is handig om kleinere spullen apart in op te bergen. Het bood genoeg ruimte voor een klein boek, mijn pasjes, sleutels en telefoon. In het hoofdvak had ik nog een literfles water mee, een broodtrommel en een jasje. Dit paste prima, aangezien het een 22 liter is. Wel merkte ik dat de tas snel ‘bulky’ werd wanneer ik er meer spullen in stopte. Een bovenvak zit er niet in, maar was handig geweest voor mijn sleutels en telefoon. Dan kun je er net wat sneller bij. Het speciale vak voorop, waar ruimte is voor een jas of vestje, vind ik dan wel weer ideaal.”
Sang Jae: “De ritsen van de rugzak lopen vrij ver door naar onderen, waardoor de rugzak ver open kan. Dit maakt het inpakken makkelijker. Alle spullen voor veiligheid gingen in het voorvak, terwijl vrijwel al mijn water, eten en andere spullen in het hoofdvak gingen. Mijn zitmatje en GoPro stak ik uiteindelijk in het stretchvak voorop. Wat het inpakken lastiger maakte, is dat de rugzak taps toeloopt naar onderen. Hierdoor wilden sommige spullen net niet helemaal lekker de rugzak in. Met wat gepuzzel was dit echter opgelost.”
Het stretchvak aan de voorkant rekt ver uit, al is het soms wat lastiger om dingen dieper erin te steken, zeker als de rest van de rugzak al is gevuld. Doordat de heupbanden niet verder doorlopen, zoals bij andere tassen soms het geval is, is er helaas geen ruimte voor extra ritsvakjes. Dit is voor mij wel een gemis, aangezien ik daar vaak snacks en andere kleine dingetjes bewaar. Er zijn andere oplossingen voor, maar ik had het liever geïntegreerd gezien in de rugzak zelf.”
Voor welke buitenavonturen zou je deze tas aanraden?
Elisabeth: “Ik zou de Futura 21 SL aanraden aan mensen die een veelzijdige tas zoeken voor zowel dagtochten te voet of per fiets. Wanneer je gaat hiken, wandelen of fietsen is deze tas de ideale keuze. Maar ook wanneer je langere afstanden gaat longboarden, skateboarden of skeeleren kan ik me indenken dat deze tas heel lekker zit. Helaas ben ik hier zelf niet zo’n held in en heb ik dit niet getest. 😉 Vanwege het smalle design zou je ‘m zelfs mee kunnen nemen op de racefiets.”
Sang Jae: “De deuter Futura 23 is een comfortabele, praktische rugzak. Hij heeft genoeg volume voor een hele dag avontuur en het draagcomfort voor meerdere tientallen kilometers. De meegeleverde regenhoes is daarnaast een groot gewin. Het Aircomfort-rugpand zorgt voor meer dan voldoende ventilatie, zodat de tas ook een goede keuze is voor een intensieve wandeling. Ik zou deze rugzak aanraden aan zowel casual als fervent wandelaars. De meer ‘standaard’ indeling van de rugzak zal casual gebruikers aanspreken, terwijl de fanatiekere lopers voor de tas kiezen vanwege het wat grotere volume. Het grotere volume is ook fijn voor winterwandelingen: zo kan die extra thermosfles en kledinglaag altijd mee.
Een leuke toevoeging die deuter in al hun rugzakken stopt, is een set aan instructies voor noodgevallen. Het voorvak met rits heeft verschillende methodes om SOS te signaleren en heeft andere eerste hulp-instructies geprint in de stof, mocht je avontuur volledig in de soep lopen. De deuter Futura 23 is dus niet alleen stijlvol, ruim en comfortabel, maar ook veilig!”
Een tas voor ieder avontuur
Groot of klein, lichtgewicht en met of zonder regenhoes: deuter heeft voor iedereen en voor elk avontuur de perfecte rugzak. Dankzij de rijke historie van het merk en doordat pasvorm, kwaliteit en comfort altijd voorop staan, levert deuter de beste rugzakken voor elk type wandelaar. Bekijk de volledige collectie van deuter in onze winkels of shop ‘m online.