Laat je inspireren: Protest-atleten dagen zichzelf uit om duurzamer te leven
Werken we met zijn allen aan een duurzamere wereld, dan zie je pas echt resultaat. En dat kan dus gewoon terwijl je doet wat je leuk vindt! Protest-atleten laten het zien met hun duurzame challenges.
Volharden. Dat is het sleutelwoord als je duurzamer wilt leven. Daar is Protest van overtuigd, en wij zijn het er helemaal mee eens. Want ook al lijkt het misschien alsof jouw brave afvalscheiden niets uithaalt, en een koude douche geen effect heeft: dat doet en heeft het zeker wel. Iets met vele handen en licht werk.
Green Up!
Met zijn campagne Green Up motiveert Protest jou en andere buitenmensen om een steentje bij te dragen aan de grote verduurzamingsopgave waar we wereldwijd voor staan. Het merk ziet de opgave als een reis die je het best in kleine stukjes kunt hakken zodat ‘ie te volbrengen is. Protest wil duidelijk maken dat het gaat om wat iedereen kán doen met wat hij of zij heeft.
Duurzame challenges
Om je te motiveren en op ideeën te brengen, vroeg Protest wat team riders(-duo’s) om duurzame uitdagingen aan te gaan. Uitdagingen die ze met hun eigen sport kunnen nastreven en focussen op een deel van de aarde dat de atleten persoonlijk belangrijk vinden.
Challenge 1: opruimen tijdens het bergwandelen - A Green Clean Up
Snowboarder Camille Armand en skiër Enzo Scotto zijn opgegroeid in het Franse Chamonix, dat aan de voet van de Mont Blanc ligt. Dit prachtige gebied trekt veel bekijks, en dat heeft naast voordelen een groot nadeel: zwerfafval. Camille en Enzo hebben besloten om dit afval tijdens het lopen van hun favoriete trails op te rapen. Normaal gesproken wordt afval uit de bergen met helikopter naar het dal gebracht; niet heel duurzaam. Camille en Enzo brengen het al paraglidend naar beneden!
Challenge 2: met zo min mogelijk overleven - Green Up Essentials
Freestyle skiërs Gian en Andri Ragettli hebben alles wat hun hartje begeert, maar beseffen ook dat een luxeleven een grote impact heeft op het milieu. Daarom nemen ze nu stap voor stap afscheid van luxe-producten, waaronder vlees. Voor Protest gaan ze zelfs het bos in met puur en alleen wat basics. Zo ontdekken ze hoe het is om te overleven met minimale spullen.
Challenge 3: duurzame reis vol inzichten - Green Up North
Heb jij het Noorderlicht weleens gezien? Ongelofelijk mooi is het! Door lucht- en lichtvervuiling is het – pijnlijk genoeg – steeds slechter te zien. Nederlandse kitesurfer Roderick Pijls reist naar Lofoten in Noorwegen in de hoop het Noorderlicht te kunnen zien. Zijn ultieme droom: surfen onder het Noorderlicht. Hij gaat in gesprek met locals over hoe zij duurzaam leven en maakt zijn eigen reis zo duurzaam mogelijk door te zeilen of met een elektrische auto te rijden.
Volg de atleten
Ben je benieuwd of de atleten volhouden? Protest volgt de challenges van december 2020 tot februari 2021. Op Protest.eu vind je updates. Houd ook het blog dat je nu leest in de gaten: we plaatsen hier de komende tijd video’s van de challenges.
Maar wat doet Protest zelf?
Protest maakt steeds meer technische kledingstukken van innovatieve stoffen, allemaal zo duurzaam en ethisch verantwoord mogelijk. Zelfs de verpakking die nodig is om de kleding te versturen, is van gerecycled papier en polyester.
Zo gebruikt Protest voor buitenstof, voering en fleece pully’s gerecycled PET. Van de welbekende flessen, inderdaad. Op deze manier wordt het enorme overschot aan polyester in de wereld aangepakt. Waar kleding snel slijt, wordt gerecycled nylon gebruikt. Als bron gebruikt het merk onder andere afgedankte visnetten.
Protest warmte-advies
Heb je ’t snel koud in de winter? Niet nodig! De skipullies van Protest houden je hoe dan ook warm. De superzachte micro-fleece dat supergoed isoleert en transpiratievocht afvoert. Daarnaast is de stof extreem zacht, waardoor de pullies heerlijk zitten. Deze pullies zijn echt niet alleen voor een dagje piste maar zijn ook heerlijk voor al je winterse buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen. Op warmere dagen volstaan ze zelfs als jas! Oh, en stiekem trekken wij ze ook vaak aan voor een comfortabele thuiswerkdag of een filmavondje.
Voor coatings en accessoires gebruiken veel kledingmerken thermoplastisch polyurethaan, ook wel TPU. Dit is niet biologisch afbreekbaar. Protest gebruikt gerecycled TPU om de vraag naar nieuw TPU te verminderen. Verder heeft Protest voor zichzelf het doel gesteld om tegen 2022 geen PFC’s meer te gebruiken. Zijn kleding bevat tegen die tijd met andere woorden geen schadelijke, niet-afbreekbare fluorkoolstoffen meer.
Voorbeelden van toffe, duurzame Protest-producten zijn de Taco Snow-jas, de Becca Snow-jas en de Artur a/4 Zip-trui.
Welke uitdaging ga jij aan?
