Podcast tip: dit gebeurt er in je hersenen als je buiten bent
'Buiten zijn is goed voor je' is een understatement, zo blijkt telkens weer. Massa's mensen wenden zich steeds vaker tot de natuur. Omdat het fijn is, maar ook om te ‘ontgiften’ van de effecten van onze veeleisende (binnen)levens: informatie-overload, FOMO, spanningen... Maar hoe werkt die helende werking van de natuur dan? En lukt dat ook bij mensen die écht nare dingen hebben meegemaakt? De podcast 'Can Nature Heal Our Deepest Wounds?' van Outside Online werpt licht op deze kwestie.
Misschien ken je die tv-series nog, waarin probleemjongeren in een kamp in de wildernis werden ondergebracht om hun issues aan te pakken en weer tot zichzelf te komen. Het idee van deze terug-naar-de-basics-aanpak is eenvoudig: teruggeworpen op jezelf en tot het uiterste gedreven om alleen maar te kunnen eten, drinken en slapen, kom je daar sterker en ‘cleaner’ uit.
Deze methode heeft zeker enkele van het pad af geraakte tieners (in elk geval voor een poosje 😉) weer betere tijden gebracht. Of het in de natuur verblijven ook genezend werkt voor mensen met andere problemen, bijvoorbeeld het herstellen van een trauma, is minder bekend.
Als buiten extra stressvol is
Voor mensen die heftige dingen hebben meegemaakt, kan het 'buiten zijn' vooral betekenen dat zij zich staande moeten houden in een nieuwe, onbekende omgeving - wat juist heel stressvol kan zijn. Bijvoorbeeld omdat er veel (onbekende) manieren zijn om gevaar te lopen of misschien zelfs dood te gaan. Of omdat deze mensen niet weten wat daar 'normaal' - en dus veilig - is, of hoe ze er voor zichzelf moeten zorgen.
Kunnen deze mensen ook troost vinden in de natuur? De podcast ‘Can Nature Heal Our Deepest Wounds?’ behandelt die vraag - en geeft verrassende inzichten.
'DE 'SWEET SPOT' TUSSEN NATUUR EN NIEUWE ONTDEKKINGEN, ZONDER EEN ANGSTIGE ERVARING TE CREËREN'
Kan de natuur onze psyche helpen genezen?
Florence Williams, redacteur bij Outside, schreef eerder het boek The Nature Fix, over de voordelen van buiten zijn. Voor Outside ging zij backpacken met een groep vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld en ontdekte wat dagenlang buiten in de wildernis zijn met hen doet. Dit verhaal vormde de basis voor 'The 3-Day Effect': een audio-serie die onderzoekt wat er in onze hersenen gebeurt als we naar buiten gaan.
'MISSCHIEN WERKT DE GENEZING VAN DE NATUUR BETER BIJ MOOI WEER. OF BIJ EEN MEER VEERKRACHTIGE GROEP MENSEN'
De podcast is een fragment uit deze serie, en onthult de verrassende manieren waarop we troost in de wildernis kunnen vinden. Inspirerend aan dit real-life onderzoek is dat minder wordt gekeken naar 'harde' data en meer naar de echte ervaringen en reflecties van de deelnemers.
Een aanrader voor wie een beetje diepgang wel kan waarderen 😊.
(let op: er komt eerst een advertentie voorbij)
Meer inspiratie voor podcasts, boeken, films en muziek deze lente? Ontdek onze favoriete outdoor-media! Liever actief naar buiten? Bekijk de 10 avontuurlijke voorjaarswandelingen die we samen met Staatsbosbeheer verzamelden, ondek alles wat je moet weten over micro-adventures of ga terug naar het blog.
