Haal de natuur dichterbij: zo kies en gebruik je een verrekijker

Die bijzondere watervogel, dat stukje verborgen natuur of die half verscholen beverdam. Soms zou je willen dat je de buitenwereld van nét iets dichterbij zou kunnen bekijken. Geen probleem: met een goede verrekijker kan dat! Door de lenzen van dit apparaat bekijk je de natuur op een geheel nieuwe manier: zo wordt jouw buitenervaring nog mooier. Buitenexpert Jesper vertelt wat er komt kijken bij het kiezen en gebruiken van een verrekijker!

 

Verrekijkers zijn er in alle soorten en maten. Ze verschillen niet alleen in prijs, maar ook in functie en gewicht. Voordat je besluit een verrekijker aan te schaffen is het daarom belangrijk dat je goed bedenkt waarvoor je de verrekijker wilt gebruiken en wat je persoonlijke wensen zijn.

Het brede assortiment verrekijkers van bijvoorbeeld het Nederlandse merk Bynolyt biedt voor iedere activiteit wat wils. Of je nu een kleine en compacte kijker wilt om mee te nemen tijdens een micro-avontuur of een serieuze kijker om vanachter een wildkijkscherm uren naar wilde zwijntjes te turen: zo vind je de kijker die bij jou past!

Haal de natuur dichterbij

Je dag starten en eindigen doe je het liefst in de natuur. Geniet van het weer in je tuin of op het balkon, zet je raam open of maak een wandeling tijdens het krieken van de dag. Tijdens de vroege uurtjes, maar ook wanneer de schemering intreedt, heb je de meeste kans om een verscheidenheid aan dieren te spotten. Een goede verrekijker zorgt ervoor dat jij deze bosbewoners van nog dichterbij kunt bestuderen!

 

De herfst is perfect voor het spotten van bijvoorbeeld herten en eekhoorns, terwijl je in de lente juist goed kunt vogelspotten. De Bever vogelspotguide en de 10 gouden tips voor wild spotten in Nederland helpen je voorbereid op pad te gaan met je verrekijker: zo heb je de meeste kans om bijzondere dieren te bestuderen!

 

Verdiep je vooraf niet alleen in de diersoorten die je kunt (en wilt) gaan spotten, maar ook in het gebied waar je naartoe gaat. Ieder landschap heeft z’n eigen bewoners. 

Kies de juiste kijker

Je hebt besloten dat je graag een verrekijker wilt aanschaffen, maar hoe weet je welke kijker geschikt is voor jouw buitenavontuur? Geen zorgen, samen met Bynolyt tippen we handige criteria waar je op kunt letten wanneer jij voor de verrekijker-schappen staat. 

Bepaal waar je de verrekijker voor gaat gebruiken

Op buitenavontuur gaan met een verrekijker verrijkt letterlijk én figuurlijk je gezichtsveld. Je neemt dingen waar die je op het eerste gezicht misschien niet waren opgevallen. Juist daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen waar en wanneer je jouw verrekijker het meeste wilt gaan gebruiken.

 

Wil je voornamelijk vogels spotten in hun vlucht? Kies dan een verrekijker met een breed gezichtsveld. Trek je de dichtbegroeide bossen in en wil je graag dieren van dichtbij bestuderen, let dan op de kleurweergave en de helderheid van een kijker. Ook het moment van de dag is bepalend voor het kiezen van een verrekijker. Wanneer je voornamelijk in de schemering dieren wilt gaan spotten kun je bijvoorbeeld het beste een verrekijker met een grote diameter aanschaffen.

 

Een waterdichte verrekijker is altijd een goed idee, of je je nu op het water begeeft of verzeilt raakt in een flinke regenbui: om je verrekijker hoef je je geen zorgen te maken. 

Let op de vergroting

Alle verrekijkers krijgen twee nummers mee, bijvoorbeeld 8x42 of 10x26. Het eerste getal (in dit geval de 8 en de 10) staat voor de vergroting. Wat je bekijkt wordt dus 8 of 10 keer dichterbij gehaald.

 

Het tweede getal staat voor de diameter van de objectieflenzen en van de kijker. Hoe groter de diameter, hoe meer licht er binnen wordt gelaten en hoe helderder het beeld is. Zoals eerder genoemd is een grotere diameter dus geschikter voor in een donkerder bos of in de schemering. Een kleine diameter is prima voor lichte omstandigheden.

 

Ook de vergroting speelt mee in de helderheid van het beeld. De lichttransmissie (de hoeveelheid licht die door de kijker heen gaat) is groter bij een 8x42 dan bij een 10x42. De hoeveelheid licht die binnenkomt is weliswaar gelijk, maar de vergroting bepaalt hoeveel licht er bij het oog komt.

 

Dit kun je makkelijk berekenen: je draait de getallen om en deelt ze door elkaar. Een 10x42 heeft een uittrede pupil van 42:10=4,2mm (het kleine rondje dat je ziet wanneer je de kijker een stukje van je af houdt). Een 8x42 heeft een grotere uittredepupil van 42:8=5,25mm.

 

Wanneer het nu donkerder wordt passen je pupillen zich aan en worden groter. Een kijker met een grotere uittredepupil heeft dan meer voordeel omdat deze langer je gehele pupil kan voorzien van beeld. 

Houd rekening met de oogafstand en de afmeting

De afmeting van een verrekijker is voor veel mensen een belangrijk criteria. Een kleine, compacte kijker is ideaal om in je zak te steken tijdens een korte wandeling of een spontaan buitenavontuur. Een grote kijker is geschikter bij weinig licht, omdat er meer licht door een grotere opening kan komen wat een helderder en stabieler beeld oplevert.

 

Neem dit dus mee in je overweging! Een gangbare afmeting is 8x42, waarbij 8 staat voor de vergrotingsfactor en 42 voor de diameter van objectieven in mm. De meeste 8x42-verrekijkers zijn redelijk compact, zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen in je rugtas.

 

Wanneer je een bril draagt moet je bij de aanschaf van een verrekijker goed letten op de zogenaamde eye-relief. Dit wordt ook wel oogafstand genoemd en is de afstand van je oog tot het objectief. Voor brildragers is het belangrijk om een kijker te kiezen met een minimale oogafstand van 15 millimeter. Bij een kleinere afstand kun je met bril niet optimaal door de verrekijker kijken. Gelukkig hebben veel verrekijkers de mogelijkheid om dit zelf in te stellen dankzij de uitdraaibare twist-up rubbers.

Test hem!

Nu je dankzij deze criteria een echte expert bent geworden op het gebied van verrekijkers is het tijd om deze expertise toe te passen. Een verrekijker leer je natuurlijk pas echt kennen als je hem in je handen hebt. Je inlezen kun je gemakkelijk doen om het internet, maar je weet pas echt wat je koopt als je hem daadwerkelijk kunt testen. De grootte en het gewicht van de verrekijker wordt tastbaar en op deze manier kun je de helderheid, het kleurbeeld en de instellingen goed inschatten. Kom naar een Bever-winkel bij jou in de buurt; onze Buitenexperts staan klaar om je persoonlijk advies te geven!

Op reis met de Voyager

Bynolyt heeft voor elk buitenavontuur de juiste verrekijker. Met een model uit de Voyager WP HD serie heb je een bijzondere kijker in handen. De eigenschappen en vorm van deze kijkers maken het de ideale partner voor vakantie en vrije tijd. De lenzen zijn voorzien van multi-coatings waardoor ze heldere en contrastrijke beelden leveren. Dankzij de 'open brug' constructie zijn ze ook met kleine handen zeer goed te bedienen. De 42mm’s hebben zelfs een hoogwaardige contrast en helderheid verhogende fase coating.

 

De verstelbare oculairrubbers zorgen voor een groot kijkcomfort en maakt de verrekijker ook geschikt voor brildragers. Daarnaast maakt het lage gewicht de Voyager WP perfect voor lange wandeltochten of fietsvakanties: je merkt namelijk nauwelijks dat je de kijker met je meedraagt!

 

De meest bijzondere observaties in de natuur neem je waar met deze lichtgewicht verrekijker, zelfs tot in de schemer. Ook gure weersomstandigheden zijn geen partij: het model is volledig waterdicht en afgevuld met stikstofgas om het beslaan van de lenzen van binnenuit tegen te gaan.

 

De volledige Bynolyt Voyager-serie bestaat uit de allround 8x en 10x42mm en compacte (26 en 34mm) verrekijkers, beide ook in 8x en 10x uitvoering. Deze waterdichte kijkers zijn licht van gewicht, maar zijn net wat meer geschikt voor serieus gebruik. Neem een allround kijker mee op reis en je weet zeker dat je in de meeste omstandigheden (behalve ’s nachts) alle interessante objecten dichterbij kunt halen.

De superscherpe Sparrow

De Bynolyt Sparrow II HD is de opvolger van de alom bekende Sparrow verrekijker. De lenzen van de vernieuwde versie zijn voorzien van nieuwe multicoatings, wat voor helder beeld en verminderd lichtverlies zorgt. De prisma’s zijn voorzien van speciale coatings waardoor de verrekijker enorm goed presteert qua contrast en lichttransmissie (dit is de hoeveelheid licht dat doorgelaten wordt door het glas). De Sparrow II is daarmee een HD (high definition) verrekijker pur sang.

 

De Sparrow II is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: 8x33, 10x33, 8x42 en 10x42. De 8x33 en 10x33 zijn compact en makkelijk mee te nemen tijdens een heerlijke fiets- of wandeltocht. Door de lensdiameter van 33 millimeter kun je met deze verrekijker tot in de vroege schemer nog prima waarnemen. De 8x42 en 10x42 uitvoeringen zijn echte allrounders waarmee je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een helder en natuurgetrouw beeld hebt. Ideaal om de edelhertenbronst of vogeltrek te observeren!

 

De Sparrow II is lichtgewicht kijker - scherp en makkelijk te bedienen - ideaal om altijd in je rugzak mee te nemen. De kijker is daarnaast ook geschikt voor brildragers, doordat je de oculairrubbers in kunt draaien. Bovendien zorgt de soepele scherpstelknop dat je de kijker gemakkelijk in te stellen is op de juiste scherpte: spotten maar!

 

De Bynolyt Sparrow is binnenkort beschikbaar bij Bever! 

Ver, verder, verst

Ben jij een echte wildspotter en heb je tijdens je zoektocht mooie kiekjes gemaakt? Deel je foto online met #buitenbegintbijbever en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- en Facebookpagina! Hier plaatsen we ook een paar keer per week leuke tips om buiten naar binnen te halen. Op zoek naar meer buiteninspiratie voor het najaar? Check dan ons blog. En vergeet niet ons blog te checken met de beste plekken om de edelhertenbronst mee te maken!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.