Winters avontuur in eigen land: zo ga je op wereldreis in Nederland

Droom jij ook zo heerlijk weg bij het idee van een wereldreis? Het ontdekken van andere culturen, imposante landschappen en bijzondere mensen klinkt je als muziek in de oren. Een échte wereldreis zoals we ‘m kennen is nu lastig, maar wij hebben de perfecte oplossing gevonden: op wereldreis in Nederland. Ja je hoort het goed! Laat je meevoeren van Amerika tot Siberië, van tropische hitte tot arctische vrieskou: en dat allemaal binnen de veiligheid en grenzen van ons eigen kikkerlandje. 

Voor deze wereldreis is uiteraard wel een beetje inbeeldingsvermogen vereist. Pak je warme, waterdichte kleding in, trek een stevig paar wandelschoenen aan en hijs je rugzak vol gezonde snacks op je rug: het is tijd voor een winters avontuur. 

Onze winkels zijn helaas dicht. Gelukkig is buiten nog open! Daarom inspireren we je ook in de komende periode om naar buiten te blijven gaan. Want buiten is goed voor je, juist nu. Zoek wel veilig de natuur op. Mijd drukte en houd je aan de regels voor afstand en groepsgrootte. Er wordt een buitengewone inspanning van ons gevraagd, maar gelukkig ben jij een buitengewoon persoon!

 

Dankzij ons shopadvies op afstand krijg jij gewoon het advies dat jij van Bever gewend bent, maar dan vanaf de bank. Zo haal je buiten ook naar binnen. Ook is Click & Collect in onze winkels mogelijk. 

Bestemming 1: ontdek de vestigingswerken in Turkeije

Auto of backpack ingepakt? Reis richting Zeeuws-Vlaanderen en maak een stop in het dorp Turkeije. De Staats-Spaanse linies in Zeeuws-Vlaanderen zijn imposante overblijfselen uit een roerig verleden. Ze getuigen van een lange periode van oorlog en grote veranderingen. Na de bouw van de vestingwerken in de 16de, 17de en 18de eeuw hebben ze het nodige strijdgewoel overleefd.

 

Om tijdens deze reis een beetje cultuur te snuiven kun je de vestigingswerken bezoeken. Een goed bewaard gebleven schans heet Turkeije. Deze schans maakte deel uit van een complex bestaande uit Groot-Turkeije, Klein-Turkeije en Constantinopel. De naam past goed in de oude en veelzijdige relaties van West-Zeeuws-Vlaanderen met de Turks-Arabische wereld. In 2012 vierden Nederland en Turkije 400 jaar betrekkingen tussen de beide landen. 

 

Wil je nou ook even de ‘ruige natuur’ proeven? Stap dan vanaf het dorp op je mountainbike en ontdekt Zeeland op twee wielen. Je kunt in Zeeland door de bossen, door duinlandschap en over het strand crossen.

 

Het leukste is natuurlijk om off-road te gaan. In Zeeland liggen verschillende mountainbikeroutes die aan al je verwachtingen voldoen. Zoals het mountainbikeparcours in Westenschouwen. Cross over de duinen en door het bos: door de technische klimmetjes en steile afdalingen word je flink even op de proef gesteld. De MTB-route 'Kop en Zuidkust op Schouwen-Duiveland' voert je 44 kilometer over de kop van Schouwen. Of kies voor een rondje van 23 kilometer langs de Zuidkust naar Zierikzee.

 

Overnachten kun je in één van de ‘Slaapstrandhuisjes’ aan de Zeeuwse kust: slapen en ontwaken met de golven, en verder een oase aan rust. Uitwaaien én opladen dus!

Bestemming 2: verken de woestijn in Egypte

Reis vervolgens verder richting Noord-Brabant. Hier vind je het mysterieuze Egypte. Helaas bewonder je hier geen piramides, maar er werd hier in het jaar 1930 wel een urn met crematieresten gevonden wat hoogstwaarschijnlijk dateert uit de late bronstijd of vroege ijzertijd.

 

Waarom de plaats Egypte heet? Dat is niet helemaal duidelijk. Egypte bij Bladel zou zo heten vanwege de Roma. Dit nomadische volk maakte er een gewoonte van te verklaren dat ze oorspronkelijk uit Egypte kwamen. Het terrein zou geschikt zijn als standplaats voor de Roma.

 

Om je toch even in het ‘echte Egypte’ te wanen kun je de Lommelse Sahara bezoeken. Je moet hiervoor nét even de grens bij België. Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt net een miniatuurwoestijn. Maar je vindt er ook een ‘oase’: helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. Loop bijvoorbeeld eens de rode wandeling van 12 kilometer, de schilderachtige landschappen maken wandelen hier een unieke ervaring. Vooral ‘s winters is het dé plek om vogels zoals futen en zwanen te spotten.

 

Ga aansluitend winterkamperen bij De Hooiberg, een biologische kaasboerderij en mini-camping. Je kunt hier in het knusse boerderijwinkeltje heerlijke streekproducten kopen en je kijkt vanuit je tent zo in de ogen van de vele fleckvieh koeien.

Ga je winterkamperen? Kom naar Bever voor je advies

Winterkamperen: hartstikke sfeervol en gezellig, mits je goed voorbereid bent natuurlijk. Speciaal voor de kampeerders onder ons hebben we een blog gemaakt waarin we je precies uitleggen hoe je voorbereid op pad gaat. Voor de juiste uitrusting ben je bij Bever ook aan het juiste adres, check hier ons winterkampeer-assortiment. 

 

   

Bestemming 3: beklim de Seven Summits in Californië

Na de het warme zand, gaan we de koude bergen in. De Seven Summits, de hoogste berg van elk continent, zijn een begrip voor elke avontuurlijke klimmer. In 1985 was de Amerikaan Richard Bass de eerste die ze allemaal beklom.

 

Hier in Nederland vind je de Seven Summits van Zuid-Limburg: zeven toppen waar je als wandelaar het echte berggevoel kunt ervaren. Elke wandeling heeft zijn eigen karakteristieke eigenschap: de één is een echte skiberg, op de ander loop je langs steile afgronden – maar één ding is zeker: allemaal bieden ze fantastische vergezichten. 

 

Aangezien elke berg een ander gevoel oproept en verschillende natuur vertoont, waan je je hier misschien wel in een heel ander landschap. Dat van Californië bijvoorbeeld, één van de populairste staten van Amerika. Hier in Limburg is Californië namelijk ook te vinden, als een buurtschap in de Nederlandse gemeente Horst aan de Maas.

 

In de buurtschap zelf is niet zo veel te beleven, maar als je verder naar het noorden rijdt richting de Maasduinen, kom je langs het pittoreske dorpje Arcen. Het dorpje heeft een rijke historie, en hier in de buurt bevindt zich de Hertog Jan brouwerij. Échte bierliefhebbers moeten hier natuurlijk wel even een kijkje nemen! Tevens vind je hier de Kasteeltuinen van Arcen, een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Jammer genoeg zijn de tuinen gesloten tijdens de winter, maar wellicht kun je een stiekeme blik werpen! 

Bestemming 4: Bewonder de Kremboong in Siberië

Na het zuid gelegen Limburg reizen we door naar het koude noorden. Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingsingrepen meer te plegen. Hierdoor heeft het bos een bijzonder oerkarakter ontwikkeld door het vele dode hout en de weelderige Kamperfoelie. Mensen komen hier alleen nog maar om te kijken hoe de natuur haar eigen weg volgt. Het bos is vrij toegankelijk voor wandelaars, en de mooie historische wandelroute ‘Oude Diep’ loopt door het gebied.

 

Kremboong werd in 1888, als een vorm van geldbelegging, aangelegd door een voormalige eigenaar van de suikerfabriek Krem­boong op Java. In 1938 werden de uitgestrekte Kremboongbossen bij Hoogeveen grotendeels gekapt en ontgon­nen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich hier Kamp Kremboong, een werkkamp dat plaats bood aan 240 personen. In 1980 kocht Het Drent­se Land­schap dit, bij de ontginning ge­spaarde deel van het eens zo grote bos, aan.

 

Dat we dankbaar mogen zijn voor onze vrijheid ervaar je tijdens de wandelroute ‘Oude Diep’. Onderweg kom je langs allerlei monumenten uit de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt door het Spaarbankbos en door natuurgebied de Boerenveensche Plassen. Vlak bij het kleinste huisje van Drenthe kruis je de beek het Oude Diep. Dit kleinste huisje was vroeger een plaggenhut maar is na grondige verbouwing nu in gebruik als vakantiewoning. Je passeert de buurtschappen Zwartschaap en Stadterij, het dorp Stuifzand en loopt vlakbij Siberië. Kleed je dus warm aan: zo ervaar je toch nog even de vrieskou van een échte winter. 😉Bos, akkers en weilanden wisselen elkaar af voordat je weer terug wandelt naar Hoogeveen.

Buitenlands klinkende plaatsnamen

Naast dat Nederland plaatsnamen heeft die zich daadwerkelijk in het buitenland bevinden, is er ook een verscheidenheid aan plaatsnamen die erg buitenlands klinken maar het niet zijn! Denk bijvoorbeeld aan ‘Charlois,’ bij Rotterdam, erg Frans niet? Het wordt door de locals alleen uitgesproken als ‘Sjaarloos’. ‘Babberich’ is ook zo’n leuke, het plaatsje in Gelderland klinkt ook niet helemaal Nederlands. De naam wordt verklaard als een samenstelling van de persoonsnaam Babo en reke 'rij', maar Babborch wijst eerder op een ontstaan uit borch = burg 'versterkte plaats, burcht' of berg 'terreinverheffing, heuvel' en een onduidelijk eerste deel. 

   

Bestemming 5: struinen in Napels

Tijd voor een ‘stedentrip’! Hoog in het Nederlandse noorden vind je Napels. Vernoemd naar de Italiaanse prachtplaats aan de Amalfi kust. Je kunt hier dan misschien niet genieten van de zee, in de buurt van ‘onze’ Napels heb je wel een overvloed aan cultuur en natuur.

 

Lekker struinen kun je in het Midwolderbos achter de Ennemaborgh. In dit natuurlijke bosgebied groeien de bomen en de planten zo natuurlijk mogelijk. Dat betekent: geen boomkap voor houtteelt en dood hout blijft gewoon liggen. Konik paarden grazen en er is een variatie aan wilde planten. Door de overvloed aan kruidachtige planten, struiken en levende, maar ook dode bomen, leven in het Midwolderbos veel vogels. In de herfst vind je er veel verschillende soorten paddenstoelen. Er zijn wandelroutes en het Groninger Landschap organiseert regelmatig excursies.

 

Het buurtschap Napels ligt in de gemeente Oldambt, een gemeente met een verscheidenheid leuke activiteiten. Kanovaren in combinatie met fietsen door een bijzonder stukje Groningen bijvoorbeeld, dat is Peddel & Pedaal.

 

Tijdens de Oldambtster Route vaar je 8 kilometer over het Oldambtmeer en door spannende smalle slootjes. Onderweg kom je door het natuurgebied Reiderwolde en aanschouw je de culturele hoogstandjes van een woonwijk in Blauwestad. Op de fiets rijd je tien kilometer door kleurrijk Oldambt, aangemoedigd door de vele water- en weidevogels.

Bestemming 6: de meren van Canada

De wereldreis in eigen land is bijna compleet. De laatste bestemming van deze rondreis is Canada, het land van ongerepte natuur en twee miljoen meren (!). In de buurt van Appelscha bevindt zich het Canadameer, gelegen in het prachtige Drents-Friese Wold. Het Nationaal Park is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het landschap is gevarieerd en bestaat uit dichtbegroeide bossen, uitgestrekte heide, imposante zandverstuivingen en moerassige gebieden. Wie weet is het deze winter koud genoeg om het échte Canadese wintergevoel te ervaren, en het meer al schaatsend te ontdekken.

 

Het Canadameer is een oude zandafgraving waarmee de provinciale weg onder Appelscha is aangelegd. De natuur heeft het Canadameer zo ingepast dat het lijkt alsof het er altijd al heeft gelegen. Ontdek het meer al wandelend, of kies één van de andere prachtige routes door het Drents-Friese Wold. Verken bijvoorbeeld eens het ‘Blauwe Bos’ bij Haule. Het gebied heeft zijn naam te danken aan de blauwachtige sparren die in het meest oostelijke deel van het gebied voorkomen: voornamelijk aan de douglas en sitkaspar.

 

De sitkaspar komt oorspronkelijk voor in de kuststreken van Noord-Amerika, met name in Alaska, waar de plaats Sitka ook te vinden is. Opvallend aan het Blauwe Bos is de variatie in terreintypen: naaldbos, loofbos, heide, water en grasland. Deze afwisseling zorgt tevens voor een verscheidenheid aan diersoorten: reeën, randvogels, amfibieën en meer verblijven in het bos. 

 

Bijzonder overnachten kun je in een Finse Iglu-Hut om het echte ‘winterse gevoel’ te ervaren. Omringt door de Friese wouden geniet je naast een prachtige overnachting ook nog eens van een houtgestookte sauna.

 

Wil je ook nog wat cultuur snuiven? Bezoek dan Oldeberkoop, het dorpje is rijk aan meer dan 900 jaar historie en biedt voor ieder wat wils. 

   

De beste producten voor een wereldreis in Nederland

Ben je klaar om op pad te gaan? Check dan voor vertrek je outfit en uitrusting, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wij geven je hier graag het beste advies. Voor bijvoorbeeld de juiste jas of onderlagen, wandelschoenen en tent en slaapzak als je gaat winterkamperen. Kijk op Bever.nl of kom langs in onze winkels, hier vind je alles voor je buitenavonturen. Van de fijnste wandelschoenen tot warme fleeces en thermoskannen voor een koffie tussendoor.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.