Wandelschoenen Advies | Header

Welke wandelschoen past bij jou?

Wandelen begint bij Bever. Maar welk type wandelschoen past bij jouw avontuur? En bij jouw voeten? Of je nou een korte dagwandeling maakt, een sportieve trailrunner bent of de uitdaging aangaat tijdens een intensieve bergtocht: de juiste wandelschoenen maken echt het verschil. Wij leggen je uit welke wandelschoenen er bestaan en hoe je ze het beste onderhoudt. Zo gaan je wandelschoenen veel langer mee en haal je het beste uit jouw wandeltocht.


Voor het vinden van de juiste wandelschoenen moeten we met een paar dingen rekening houden. Zo is het belangrijk om te weten welke maat en pasvorm je hebt, voor welke activiteiten je de schoenen wilt gebruiken en hoe je wandelschoenen het beste onderhoudt zodat ze lang meegaan. We informeren je over de belangrijkste onderdelen die je keuze een stuk gemakkelijker maken. En je wandeltocht een stuk leuker!


Navigeer snel naar:


Typen wandelschoenen

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten wandelschoenen die geschikt zijn voor diverse activiteiten en doeleinden. Bij Bever verdelen we wandelschoenen in vier typen: lage wandelschoenen, hoge wandelschoenen, bergschoenen en sportieve wandelschoenen. Deze typen wandelschoenen zijn vervolgens ingedeeld in categorieën A t/m D. Hoe verder in het alfabet, hoe zwaarder het niveau en technischer de wandelschoen.

Lagewandelschoenen

Lage wandelschoenen

Lage schoenen, vaak categorie A-schoenen, hebben een casual uitstraling en zijn vooral bedoeld voor lichte wandelingen op vlak terrein. Je hebt veel bewegingsvrijheid door de lage schacht en de flexibele zolen. Deze schoenen wegen niet veel en trek je zo aan om een stuk te wandelen.


Hogewandelschoenen

Hoge wandelschoenen

Schoenen met een hoge schacht zijn erg veelzijdig. Je hebt genoeg stabiliteit voor wandelingen door heuvelachtig gebied of een lange trektocht. Deze categorie A/B-schoenen bieden meer steun, beschermen je enkels en hebben vaak toch flexibele zolen. Hoge wandelschoenen zijn regelmatig gemaakt van lichtgewicht materialen, wat dit een goed model maakt voor intensieve wandeltochten.


Bergschoenen

Bergschoenen

De echte bergliefhebber komt al snel uit bij bergschoenen. Dit type wandelschoen heeft een stuggere zool met veel grip. De hoge schacht komt in de bergen goed van pas. Naast comfort en steun, heb je meer stabiliteit rond je enkels. Dit zijn bijvoorbeeld categorie B of B/C-Schoenen, perfect voor in de bergen, maar ook categorie D voor de meest veeleisende alpinist.


Sportiefwandelschoenen

Sportieve wandelschoenen

Dit type wandelschoen is geschikt voor sportieve wandelingen of trailruns op verschillend terrein. De schoenen hebben een sportieve uitstraling en zijn te vinden in categorie A en A/B, met lage of middelhoge uitvoeringen. Sportieve wandelschoenen zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal, zoals mesh en schuim: goed voor de snelle hiker of sportieve wandelaar.


Activiteiten

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten wandelschoenen die geschikt zijn voor diverse activiteiten en doeleinden. Bij Bever verdelen we wandelschoenen in vier typen: lage wandelschoenen, hoge wandelschoenen, bergschoenen en sportieve wandelschoenen. Deze typen wandelschoenen zijn vervolgens ingedeeld in categorieën A t/m D. Hoe verder in het alfabet, hoe zwaarder het niveau en technischer de wandelschoen.

Dagwandeling

  • Terrein: stad, bos of strand
  • Type schoen: lage of sportieve wandelschoen
  • Zool: flexibele (gladde) zool en licht profiel. Genoeg grip voor vlakke gebieden
  • Belangrijkste eigenschappen: lichtgewicht maar genoeg steun

Als je van plan bent een korte of wat langere (sportieve) wandeling te maken, dan zijn zulke sportieve en lage wandelschoenen ideaal. Je hebt veel bewegingsvrijheid, maar genoeg steun om goed de pas erin te houden. Lage schoenen zijn vaak flexibel en nemen weinig ruimte in beslag, dus je neemt ze gemakkelijk mee tijdens een dagtochtje.

 

Ga je op avontuur in rotsachtige gebieden en heb je meer steun en stabiliteit nodig? Overweeg dan hoge wandelschoenen.


Intensieve wandeling

  • Terrein: heuvelachtig of oneffen
  • Type schoen: hoge wandelschoenen
  • Zool: iets stugger en redelijk grof profiel, maar alsnog flexibel
  • Belangrijkste eigenschappen: beschermen de enkels maar niet al te stroef

Het wandelen over rotsachtige paden is afwisselend en hoge wandelschoenen geven extra stabiliteit op verschillende ondergronden. Ze passen nauwkeurig om je enkels en zorgen dat je voeten op hun plaats blijven zitten. Zo zijn je enkels beschermd tegen harde oppervlakken en onverwachte bewegingen. Vaak zijn zulke hoge wandelschoenen flexibel genoeg om met je onderbenen mee te bewegen.

 

Wil je stugge wandelschoenen voor betere bescherming in zwaardere omstandigheden? Dan zijn bergschoenen een goede keuze.


Uitdagende bergtocht

  • Terrein: hooggebergten
  • Type schoen: bergschoenen
  • Zool: stugge zool en grof profiel voor goede grip op oneffen stukken
  • Belangrijkste eigenschappen: stevige pasvorm en stabiliteit

Bergschoenen zijn speciaal gemaakt voor veeleisende wandelingen en zorgen voor goede grip op uiteenlopende ondergronden, zoals rotsen of sneeuw. De meeste bergschoenen bestaan uit stugge materialen en buigen minder makkelijk mee. Tijdens uitdagende bergtochten zitten je voeten stabiel in de schoenen, maar beleef je comfort en grip van een hoog niveau.


3D voetscan

Pasvorm wandelschoenen

Naast je activiteiten en wensen bepalen, en misschien nog wel belangrijker als je het ons vraagt, moet je zeker weten dat je wandelschoenen goed aansluiten op je hele voet. Schoenen die redelijk passen, maar hier en daar een beetje knellen, is dus niet de bedoeling. Als je wandelt op het strand, een boswandeling maakt of bovenop een berg staat, schoenen die niet lekker zitten, zijn geen pretje. Wandelschoenen moeten aanvoelen als een tweede huid, nergens te strak zitten en genoeg ruimte hebben om je tenen te bewegen.

Je pasvorm bepalen

Je pasvorm bepalen helpt je met het vinden van de geschikte wandelschoen. Houd rekening met de volgende punten als je wandelschoenen past:

  • Wandelschoenen pas je aan het einde van de dag. Meestal zetten je voeten overdag iets uit en zijn ze wat groter dan in de ochtend. Zo weet je zeker dat je wandelschoenen niet te klein zijn.
  • Pas wandelschoenen altijd met wandelsokken. Wandelsokken zorgen voor extra comfort en beperken wrijving. Kies wandelsokken die je zal dragen met de wandelschoenen, zodat je precies weet of het past.
  • Voorkom dat je hiel omhoogkomt als je door je knieën buigt.
  • Je tenen moeten genoeg ruimte hebben om te wiebelen en mogen niet tegen de neus gedrukt worden tijdens een afdaling.

Ruimte om je voeten te bewegen is belangrijk, maar te veel (of juist te weinig) ruimte is geen goed idee. Niemand wordt blij van blaren of afgeknelde voeten na afloop van een wandeltocht! Als je veel wrijving hebt tijdens het lopen, is het goed om een smaller model of een kleinere maat te proberen. Heb je juist last van te weinig ruimte om te bewegen? Dan zou een breder model of een grotere maat beter passen. 

 

Daarnaast bestaan er wandelschoenen die geschikt zijn als je last hebt van een voetknobbel (Hallux Valgus). Deze schoenen hebben een verbreding aan de voorkant bij de bal van de voet om de druk te verminderen. Zorg daarnaast dat je wandelschoenen geen dikke randen hebben op knelpunten en geen hoge zolen die je voeten naar beneden ‘duwen’ en de druk juist verhogen.

Je maat weten

Om de goede pasvorm te vinden, is het belangrijk dat je jouw maat weet. Als je al (versleten) wandelschoenen hebt die lekker zitten, bepaal je gemakkelijk je maat door de binnenzool van deze schoenen tegen je voet aan te houden. De slijtage laat precies zien hoe jouw voet in de schoen zat. Onthoud dat je tussen je langste teen en de rand van de zool ongeveer 1 tot 1,5 cm ruimte moet overhouden. Als je minder ruimte hebt, heb je misschien een grotere maat nodig.

 

Om je maat te bepalen, trek je je wandelsokken aan en meet je de lengte en breedte van je voet en de hoogte van je wreef. Wij leggen je in ons stappenplan voor de voetmeting uit hoe je correct je voet opmeet.

3D-voetanalyse bij Bever

Twijfel je over de pasvorm of maat en wil je gegarandeerd met de juiste schoenen op pad, laat dan je voeten opmeten door een van onze Buitenexperts in de winkel. Door middel van de 3D-voetanalyse wordt je exacte maat bepaald en de drukpunten op je voeten ontdekt. Voor de 3D-scan sta én loop je over een speciale drukplaat en op basis van de resultaten adviseren onze Buitenexperts welke wandelschoenen het beste bij jou passen.


Wandeluitrusting

Het hebben van de juiste wandelschoenen is een goed begin, maar een complete wandeluitrusting bestaat uit meer dan alleen de ideale wandelschoenen. Voor extra comfort en om meer plezier te halen uit jouw wandelschoenen - en wandeltocht - zijn de juiste inlegzolen en wandelsokken een must.

Inlegzolen

Inlegzolen zijn een goede toevoeging. Een inlegzool helpt je voet beter te ondersteunen en geeft extra demping. Kortom: je wandelcomfort verhoogt. Wel blijft de wandelschoen altijd de basis. Hoe prettig een inlegzool is, met een verkeerde wandelschoen is iedere inlegzool minder effectief.

 

Er bestaan ruwweg drie soorten inlegzolen: support, sport en isolerende inlegzolen. Ieder met eigen doeleinden. Bij het kopen van inlegzooltjes is het dus verstandig om te weten waar je ze voor wilt gebruiken en welke materialen jouw voorkeur hebben.

  • Support inlegzolen geven je voeten ondersteuning. Deze zolen hebben een corrigerende en comfortabele werking, zodat je minder last hebt van je voeten tijden het wandelen. Zolen voor support bestaan bijvoorbeeld uit houtvezels, kurk of siliconen.
  • Sport inlegzolen zijn voor sportieve activiteiten. Je voeten krijgen niet alleen sterke ondersteuning door het siliconen materiaal, maar blijven ook koel. De sportzooltjes ventileren en voeren de opgebouwde warmte weg. 
  • Isolerende inlegzolen zijn gemaakt voor als je in de sneeuw wandelt of op de piste staat. Deze zooltjes, van bijvoorbeeld wol, zijn de isolerende laag die je voeten warm houden.

Wandelsokken

Wandelsokken zijn een extra beschermlaag en goede sokken verlagen de kans dat je blaren of blessures oploopt. Het kiezen van de juiste wandelsokken hangt samen met de activiteit die je gaat doen. Een dunne casual sok kan goed zijn tijdens een zomerse wandeling, maar is niet voldoende als het buiten koud is. 

 

Voor wandelingen of trektochten met je wandelschoenen zijn synthetische of wollen wandelsokken de beste opties. Andere materialen voeren zweet minder goed af waardoor je voeten nat blijven en je sneller blaren krijgt. Synthetische sokken zijn ideaal voor wandelingen door het vochtregulerende en slijtvaste materiaal (nylon), goede isolatie (acryl) of het behouden van de warmte in de schoen (Coolmax). 

 

Wollen wandelsokken - in het bijzonder Merinowol - hebben een natuurlijke antibacteriële werking en bestrijden nare geurtjes. Daarnaast zorgt wol voor goede isolatie en houdt het je voeten warm. Wollen sokken reguleren vocht iets minder effectief. Dan zijn synthetische sokken, of een combinatie van wol en synthetische vezels, de betere keuze.

Maak je outfit compleet

Per wandeling is het belangrijk om de geschikte uitrusting te hebben, want het maakt je tocht een stuk aangenamer en veiliger. Een kleine rugzak en wat eten en drinken is al snel voldoende voor een korte dagwandeling. Voor een intensieve bergtocht heb je al gauw meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan verschillende lagen kleding die je beschermen tegen de veranderende weersomstandigheden of wandelstokken ter ondersteuning. En een grote backpack waar natuurlijk alles in past.

 

Bepaal welke wandelgear en accessoires onmisbaar zijn tijdens jouw wandeling en stel vervolgens je wandeluitrusting samen.


Onderhoud & duurzaamheid

Hoe lang een wandelschoen meegaat, hangt af van het onderhoud. Wie wandelschoenen goed onderhoudt, zorgt namelijk dat ze langer meegaan: het materiaal blijft langer goed en schoenen blijven voldoende ademend. Bij goed onderhoud hoort ook het regelmatig inspecteren op slijtage. Bekijk de buitenzolen en stootranden van je wandelschoenen en let op grove afwijkingen of scheuren in het materiaal. Loop de stiksels na om te zien of deze nog intact zijn en vergeet het binnenwerk en de binnenzolen niet. Haal eventueel de binnenzolen uit je wandelschoenen voor je inspectie.

 

Wandelschoenen mogen goed vies worden, maar het is ook belangrijk dat ze weer schoon worden. Met de volgende stappen onderhoud je je wandelschoenen optimaal:

  1. Laat je wandelschoenen eerst opdrogen na een wandeling. Dit kan in een donkere, geventileerde ruimte. Verwijder de veters en de binnenzolen uit de schoenen, zodat de verborgen plekken ook opdrogen.

  2. Maak je schoenen schoon met een borstel, een beetje lauw water en eventueel een footwear cleaning gel. Borstel je schoenen af en geef het materiaal weer de kans om wat lucht door te laten. Met warm water en een borstel verwijder je al het vuil en stof. Je kan ook een beetje water en zeep gebruiken of een speciaal schoenreinigingsmiddel (wel goed uitspoelen).

  3. Vergeet de zool niet. De meeste wandelschoenen hebben een profiel waar gauw modder in achterblijft. Gebruik de borstel om dit profiel flink te schrobben en af te vegen. Zo heb je meer grip tijdens de volgende wandeltocht.

  4. De binnenkant van je wandelschoen heeft ook onderhoud nodig. Heb je leren wandelschoenen? Deze maak je het beste schoon met een natte doek of, als ze erg vies zijn, met een speciale cleaning gel. Gore-Tex wandelschoenen hebben een andere aanpak nodig. Deze schoenen zijn waterdicht en dit betekent dat er geen water door het materiaal naar buiten of naar binnen kan. Je Gore-Tex schoenen maak je het beste schoon door ze vol te zetten met lauw warm water. De poriën van het Gore-Tex membraan openen en reinigen zich vanzelf. Laat je schoenen opdrogen en het materiaal ventileert weer zoals het hoort.

  5. Als je schoenen schoon en droog zijn kun je ze impregneren. Dit is vooral nodig als het buitenmateriaal snel vocht opneemt. Gladleren schoenen moeten regelmatig verzorgd worden met een wax of leerconditioner die geschikt is voor waterdichte schoenen. Suede of nubuck kan je ook behandelen met zo’n conditioner, maar dat verandert wel het uiterlijk van je schoen. Om verdere uitdroging te voorkomen is het aan te raden om ook de stootranden en zijkant van de zool in te vetten met vaseline bijvoorbeeld.

Bever Tip:

Droog je schoenen niet bij de verwarming. Zo voorkom je dat leer uitdroogt of breekt.


Duurzaam wandelen met Bever

Wandelschoenen onderhouden is erg belangrijk, net zoals het onderhouden van de wereld die wij bewandelen. Als wandelschoenen van kwalitatief betere materialen zijn gemaakt en op een duurzame wijze worden geproduceerd, gaan ze een stuk langer mee. Met goed onderhoud zelfs nóg langer. Voor zulke schoenen betaal je meer maar je wandelt duurzamer, want je hoeft je schoenen niet na een korte tijd te vervangen dan schoenen van mindere kwaliteit. Om je te helpen bij het vinden van een duurzame wandelschoen in ons assortiment gebruiken wij ons Our Planet-keurmerk om aan te tonen welke producten duurzaam zijn.

Onze schoenen-APK

Heb je wandelschoenen die al lang meegaan, maar kunnen ze wel een goede opknapbeurt gebruiken? Kom langs voor een schoenen-APK bij een van onze Bever-winkels. Onze Buitenexperts controleren uitgebreid jouw schoenen op demping, de stabiliteit en de (flexibiliteit van) de zool. Wist je bijvoorbeeld dat sommige wandelschoenen vervangbare zolen hebben, zoals modellen van Meindl? Als jouw schoenzolen versleten zijn, geven we advies over de toestand van jouw schoenen en besluiten we welke schoenreparatie de beste optie is.

 

Als Bever Buitenvriend krijg je 10% korting op onderhoudsservices en reparaties. Nog geen Buitenvriend? Word gratis Buitenvriend en plan je schoenen-APK in.

Onze winkels & services

Heb je een idee welke wandelschoenen bij jou passen, maar wil je het zeker weten? In de Bever-winkels staan onze Buitenexperts voor je klaar en helpen ze je met het passen van wandelschoenen. Ze hebben kennis van ieder merk en type wandelschoen uit het assortiment en weten precies waar je op moet letten bij het kiezen van wandelschoenen. Neem de tijd die je nodig hebt om verschillende modellen te passen en loop proef op een parcours. Zo weet je direct hoe de wandelschoenen aanvoelen wanneer je op avontuur gaat.

Winkelen op afspraak

Maak een afspraak bij een van onze Bever-winkels! Het is simpel en gratis. Laat alvast weten waar je naartoe gaat en welke wandelschoenen je zou willen proberen. Onze Buitenexperts bereiden zich goed voor op je komst.

Je wandelschoenen bij ons ophalen

Online wandelschoenen bestellen en gratis ophalen in de winkel. Je doet dit makkelijk en snel bij onze Click & Collect balie. Probeer je wandelschoenen direct uit op het parcours en ontvang extra wandeladvies. Dan ben je direct op de hoogte van alle belangrijke eigenschappen van jouw wandelschoenen.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.