Hoe ga je veilig offpiste?
Ongerepte sneeuw, uitdagende hellingen en een flinke dosis adrenaline. Buiten de gebaande pistes skiën staat garant voor avontuur. Voordat je de skilatten in de verse poeder zet, is het goed om de nodige voorbereidingen te treffen. Met deze vijf tips ga je veilig en verantwoord offpiste.
1. Snowsafety first
En dat gaat zeker op bij een ontdekkingstocht buiten de geprepareerde afdalingen van wintersportresorts. Offpiste skiën komt niet zonder gevaar. De kans bestaat om op een lawine te stuiten of onaangenaam verrast te worden door de weergoden. Gelukkig kun je verschillende cursussen volgen om lawinerisico’s in te schatten. Zo kun je bij de NKBV leren hoe je lawineberichten interpreteert en welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen voor je offpiste gaat.
2. In de (ski)leer gaan
Zeker als je net je eerste strepen zet in de poedersneeuw, kan het lastig zijn om de risico’s in te schatten en het terrein te ‘lezen’. Door op pad te gaan met een ervaren en gediplomeerde gids uit het skigebied haal je alles uit je offpiste-ervaring. Je bent zo niet alleen verzekerd van je veiligheid, maar ook de mooiste plekjes! Groot pluspunt: een gids kan je ook tips geven over je techniek.
3. De drie-eenheid
Drie items die niet mogen ontbreken in je uitrusting zijn een lawinepieper, lawinesonde en lawineschep. De zogenoemde drie-eenheid. En dat zijn deze veiligheidsmaterialen zeker. Gecombineerd zorgen ze ervoor dat je iemand die onder de sneeuw is bedolven, kunt vinden. Neem deze items altijd wel samen mee, want los van elkaar zijn ze een stuk minder effectief.
De pieper gebruik je om een lawineslachtoffer te vinden, met de sonde voel je wat de exacte ligging is en met de schep haal je iemand uit de sneeuw. Ook als je met een groep gaat, zorg je ervoor dat iedereen de drie-eenheid op zak heeft.
Een vierde item dat niet verplicht is, maar de overlevingskans aanzienlijk verhoogt, is de rugzak met lawine-airbag. Trek je tijdens de lawine aan de hendel, dan wordt de airbag van de tas opgeblazen. Dankzij de opgeblazen airbag blijf je als het ware op de sneeuw drijven en vergroot je de kans op meer ademruimte. Naast deze vier veiligheidsmaterialen is het aan te raden een EHBO-setje, bivakzak, setje warme kleding en telefoon in te pakken. Check hier onze paklijst voor offpiste skiën.
Checklist voor je offpiste gaat
- Ga fit de bergen in: offpiste skiën, is een flinke inspanning
- Laat anderen weten waar je bent en ga niet alleen op pad
- Check vooraf het weerbericht en pas je tocht hierop aan
- Kies een route die past bij het niveau van jou en je skigenoten
- Eet en drink regelmatig
- Houd onderweg afstand
- Controleer of je pieper is opgeladen en het patroon van je lawinerugzak is gevuld
- Sla de noodnummers van de lokale reddingsdienst op in je telefoon
4. Oefen samen met de veiligheidsmaterialen
Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is het goed om te weten wat je moet doen bij een lawine en hoe de veiligheidsmaterialen werken. Oefen van tevoren met de drie-eenheid of volg samen met je skigenoten een piepertraining. Een goede voorbereiding kan het verschil maken.
5. Werk aan je skitechniek
Skiën op een gladgestreken piste is een stuk makkelijker dan op hellingen waar de natuur vrij spel heeft. Het is daarom goed om al wat meters in de sneeuw te hebben gemaakt voor je het avontuur buiten de piste aangaat. Suis je rustig en in control van de pistes af en behoren het tackelen van verraderlijke buckels en serieus bochtenwerk tot je skills? Dan kun je overwegen om een uitje offpiste te maken.
Begin met een vlakke afdaling zonder teveel obstakels en in niet al te diepe sneeuw. Een paar centimeter verse poeder zorgt al voor een hoop sneeuwpret. Houd daarbij rekening met mogelijke risico’s. Deze blijven offpiste altijd present, hoe onschuldig de sneeuwlaag ook oogt. Richt je tijdens de tocht naar beneden op je techniek, snelheid en route. En vergeet vooral niet te genieten!
Hup, de sneeuw in!
Begint het te kriebelen om op wintersport te gaan? Snappen we helemaal! 😊 In de bergen zijn veel toffe avonturen te beleven. En dat weten onze Buitenexperts als geen ander. Zo deelt Joseliene in dit blog haar toerski-tips en geeft Jasper skitips zodat je goed voorbereid op wintersport gaat. Neem voor nog meer buiteninspiratie en -tips een kijkje op ons blog.
