Bikepacking paklijst: dit neem je mee op je fietsavontuur

Bikepacking begint waar een reguliere fietstocht eindigt: aan het einde van de gebaande paden. Het is het ultieme buitenavontuur voor fietsliefhebbers, vooral als je ook in de buitenlucht slaapt. Maar wat neem je mee? We helpen je op weg.

De paden op (of er juist vanaf), de natuur in, de vrijheid tegemoet. Bikepacking is het ultieme buitenavontuur voor fietsliefhebbers. Wat je meeneemt, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, het gebied waarin je fietst en of je wel of niet gaat kamperen. Zie deze paklijst daarom als een basis vanuit waar jij je eigen lijst samenstelt. Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen wat jij fijn vindt om mee te nemen. Ieder bikepacking-avontuur leer je meer!

Welke fiets neem je mee?

Zonder fiets kom je natuurlijk niet ver. Met een racefiets reis je relatief licht en kun je gemakkelijk langere afstanden afleggen. Een mountainbike is perfect als je alles off-road wilt fietsen. Wil je het echte avontuur aan? Kies dan voor een gravelbike. Dikke kans dat jij al een fiets hebt staan waarmee je kunt bikepacken. Je stalen ros hoeft heus geen high-tech exemplaar te zijn, zolang ‘ie maar solide is. Jij bepaalt hoe ver je gaat en welke paden je pakt, dus zolang je fiets jouw plannen aankan, zit je – letterlijk en figuurlijk – goed.

De juiste tassen voor bikepacking

Fiets: check. De basis heb je. Maar je tassen zijn voor bikepacking net zo belangrijk. Hier moet je immers je paklijst in kwijt. Wanneer je gaat bikepacken zijn drie tassen essentieel: een frametas, stuurtas en zadeltas. We leggen kort uit waar ze voor dienen.

Frametas

Zwaardere spullen stop je bij voorkeur op een centraal punt op de fiets. Hierdoor blijft het zwaartepunt van de fiets boven het bottom bracket, waardoor je in balans blijft. Je zwaardere items berg je daarom op in een frametas, die in het driehoek van je frame hangt. Ook kleinere spullen die je gedurende de dag kan gebruiken maar niet direct nodig hebt (zoals je EHBO-kit of reparatiekit), stop je in deze tas.

 

Vind je het vervelend dat je door de frametas geen ruimte hebt voor een bidonhouder of is een frametas te groot voor het frame van jouw fiets? Dan kun je kiezen voor een alternatief, zoals de Frame-Pack Toptube van Ortlieb. Deze wat kleinere frametas maak je vast aan de bovenste framebuis en de zitbuis van je fiets, waardoor je plek houdt voor je bidon.

Stuurtas

Een stuurtas is perfect voor grotere items die weinig wegen en die je tegen het einde van de rit nodig hebt. Hierin berg je dus bijvoorbeeld je lichtgewicht slaapzak en matje op. De tas kun je direct vastmaken aan het stuur en heeft een beperkte breedte. Deze handlebar-pack van Ortlieb is waterdicht en kan ook nog uitgebeid worden met de Accessory-pack. Zo heb je genoeg ruimte voor al je spullen. 

Zadeltas

Ook in je zadeltas kun je grotere, niet al te zware items kwijt, die je niet snel nodig hebt tijdens het fietsen. Denk aan een drybag met kleding, eten en schoenen. Het voordeel van een zadeltas is dat ‘ie niet in de weg zit tijdens het fietsen. Je tent kun je dus ook het beste in deze tas meenemen. De zwaarste voorwerpen plaats je het dichtst bij de zadelpen: dit zorgt ervoor dat de tas niet te veel heen en weer zwaait tijdens het fietsen.

 

Bovendien neem je de Helinox Chair Zero-campingstoel makkelijk mee in je zadeltas. Op deze manier heb je waar je ook bent een comfortabele zitplek. 


Overnachten tijdens het bikepacken

Als je voor het eerst gaat bikepacken of gewoon niet zoveel mee wilt nemen, kun je kiezen voor het comfort van een hotel. Kies je voor het rauwe avontuur? Dan slaap je natuurlijk onder de sterren! En hoewel bij bikepacking less is more zeker opgaat, mag een goed slaapsysteem zeker niet ontbreken. Wanneer je tijdens het bikepacken gaat kamperen, neem je de volgende spullen mee.

Tent, tarp of bivi

De eerste stap is kiezen tussen slapen in een tent, tarp of bivi. Houd bij deze keuze rekening met het klimaat waarin je fietst en je eigen voorkeuren. Ben je een koukleum? Dan is alleen een bivakzak misschien niet het beste idee. Dan kies je liever voor een tent. Die biedt je de beste bescherming als het weer omslaat en is bij lagere temperaturen een must om je warm te houden. Ook beschermt ‘ie je tegen insecten. Kies wel voor een compacte en lichte tent, zodat je ‘m gemakkelijk meeneemt op de fiets. Je kunt ook kiezen voor een tent die je aan je fiets kunt bevestigen. Zo houd je ruimte in je tassen over voor andere spullen.

 

Een bivakzak (of bivi in het kort) is populair onder bikepackers, omdat ‘ie compact en lichtgewicht is. Je kunt een bivi zien als een soort regenhoes voor om je slaapzak. Deze houdt je droog, maar biedt natuurlijk minder bescherming dan een tent. Een bivi is dus een slimme keus als je lichtgewicht op pad wilt in warmere temperaturen. Combineer ‘m desnoods met een tarp, zodat je beter beschermd bent tegen de elementen. Tip: kies voor een bivakzak van ademend materiaal.

Slaapzak

Ook je slaapzak is belangrijk. Let hierbij op de comforttemperatuur: de minimale temperatuur waarop je nog comfortabel slaapt in de slaapzak. Kies een slaapzak die warm genoeg is voor de omstandigheden tijdens je tocht en bij voorkeur voor een donzen slaapzak. Die zijn lichter, warmer en kleiner op te vouwen. Je kunt hierbij overigens ook een duurzamere keuze maken. Slaapzakken met het RDS-keurmerk bevatten dons dat traceerbaar is en op diervriendelijke wijze is gewonnen.

Slaapmat

De juiste slaapmat is niet alleen een zegen voor je (vermoeide) rug, hij beschermt je ook tegen de kou die uit de grond omhoog trekt. De kleinste en lichtste slaapmatjes sjouw je gemakkelijk mee, maar zijn vaak zo dun dat ze weinig comfort bieden. Zoek dus de juiste balans hierin. Let verder ook op het isolatievermogen van de mat, de R-waarde. Je kunt ook altijd voor de zekerheid een aluminium isolatiematje meenemen voor extra warmte.

Kussen

Eentje in de categorie luxe: een kussen. Kun je echt niet slapen zonder? Neem dan een opblaasbaar exemplaar mee of maak een kussen door kleding in je slaapzakhoes te stoppen.

Koken in de buitenlucht

Ook hier weer een kwestie van smaak – letterlijk en figuurlijk dit keer. De keuze is namelijk reuze wat betreft eten tijdens je bikepacking-tocht. Ga je uit eten, doe je boodschappen en kook in je hostel of prepareer je maaltje in de buitenlucht op een kooktoestel

 

Wanneer je in de buitenlucht kookt, heb je dus een kooktoestel nodig, maar ook een pannetje, bestek, een bord etc. Niet optimaal voor jouw lichtgewicht tocht. De MSR Pocket Rocket 2 is dan een goede uitkomst: deze brander is licht en compact. Combineer dit met de opvouwbare borden van Sea To Summit en een multifunctionele spork en je uitrusting is compleet. Vergeet ook niet voldoende water mee te nemen en je favoriete Adventure Food in te pakken.

Welke kleding pak je in?

Een paar dingen die je sowieso op je lijstje moet zetten: fietskleding, fietsschoenen, een goede fietshelm en je favoriete fietsbril. Maar ook ‘gewone kleren’ kunnen van pas komen, vooral wanneer je uit eten gaat of overnacht in een hotel. Keuzes, keuzes. Let op dat je niet té veel inpakt. Want – we zeggen het nog één keer – less is more. Pak dus niet voor elke dag nieuwe fietskleding in en leg je erbij neer dat je niet elke dag naar bloemetjes zal ruiken. Overigens kun je prima je wielerkleding na het fietsen wassen of uitspoelen – desnoods onder de douche als je die tot je beschikking hebt. Is je pak niet droog de volgende ochtend? Dan kun je ‘t op je zadeltas binden om onderweg te laten drogen.

 

Wat je verder inpakt, is afhankelijk van de temperaturen. Een goede jas is in elk seizoen een goed idee. Die kan een echte lifesaver zijn wanneer het weer omslaat. Hetzelfde geldt voor een BUFF, een product dat fungeert als sjaal, zweetband en alles daartussenin. Ook slippers kunnen zijn handig wanneer je niet op de fiets zit (en je fietsschoenen uit hebt). Verder zijn merinowol en fleece slimme keuzes. Merinowol is geschikt voor verschillende temperaturen en neemt geen geuren op. Fleece is lichtgewicht, maar houdt je wel warm.  

Reparatiemateriaal (voor jou en je fiets)

Veiligheid boven alles. Kortom: hoe lichtgewicht je ook wilt fietsen, neem altijd een reparatieset, verlichting en een compacte EHBO-kit mee. Ook een gps kan een echte redding zijn en is zeker het overwegen waard. 

Wat je echt niet mag vergeten

Buiten deze gear om zijn er een aantal spullen die je zeker niet mag vergeten in te pakken. Belangrijke documenten bijvoorbeeld, zoals je paspoort en verzekeringspasjes. Ook je telefoon (en eventueel een powerbank op zonne-energie) zijn fijn om mee te nemen. En wat dacht je van een fietsslot? Wat een anti-climax als je tijdens het bikepacken zonder fiets komt te zitten… Vergeet ook je hoofdlamp niet, in de avond of vroeg in de ochtend is het altijd fijn om wat extra verlichting bij je te hebben. 

 

We zetten deze ook maar even onder dit kopje: je toilettas. Neem alleen de hoognodige dingen mee. Met een tandenborstel, tandpasta en zonnebrandcrème kom je een heel eind. Bedenk verder wat voor jou belangrijk is. Neem Wilderness Wipes mee om je te kunnen opfrissen of pak een biologisch afbreekbare douchegel in als je liever met de billen bloot gaat in een meertje. O, en vergeet niet om biologisch afbreekbaar toiletpapier mee te nemen. Wel zo fijn bij hoge nood in de natuur. 😉

Eat, sleep, bike, repeat

Dat jij overtuigd bent van bikepacking, weten we. Je fietsmaatje nog niet volledig? Stuur hem of haar dan 10 reden om nu nog te beginnen met bikepacken – inclusief bikepacking-tips van oud-profwielrenner Laurens ten Dam. Op zoek naar mooie routes? Christiaan van Gravelrides deelt zijn favoriete gravel-bikepackingroutes in dit blog.

 

Moet je nog spullen aanschaffen voor je bikepacking-tocht? Onze Buitenexperts helpen je graag bij het uitzoeken van de juiste gear. Kom langs in een van onze winkels of koop je bikepacking-tassen, fietskleding of kampeergear online.


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.