Klimaatoptimist en WWF-ambassadeur Janouk Kelderman: 'Kleine beetjes helpen (écht!)'

Wachten tot de politiek iets doet tegen klimaatverandering: waarom zouden we? Het klokhuis’ Janouk Kelderman zet zich liever in om anderen te inspireren om een schoner, groener leven te leiden. Wat wil je ook, als geboren natuurliefhebber en WNF-ranger. Want zelfs de kleinste verbetering maakt al verschil.

Niet later, maar nú

‘Er wordt vaak gezegd dat wij de laatste generatie zijn die het klimaat kunnen redden. Dat heeft me aan het denken gezet: maar wat doe ík dan? Mijn reis naar Nieuw-Zeeland begin dit jaar was een ontzettende eye-opener. Daar zijn ze heel milieubewust en duurzaam en is de urgentie voor het behoud van de aarde hoog. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik in een supermarkt stond waar de groente-en fruitafdeling plasticvrij was.'

'Ook worden natuurgebieden er goed beschermd en afgebakend. Hierdoor besefte ik dat je heus wel zonder plastic en met respect voor dier en milieu kunt leven. Dat gedachtegoed heb ik mee teruggenomen en heeft me gemotiveerd om in actie te komen.’


‘Ik geloof in het goede voorbeeld geven’


Dikke Tesla

‘Ik merk dat mensen wel duurzaam willen zijn, maar niet goed weten hoe en waar te beginnen. Dus besloot ik mijn persoonlijke zoektocht en struggles te delen via Instagram, waar ik in mijn video’s praktische tips bespreek. Ik wil laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk of belerend hoeft te zijn. Denk aan tips over hoe je palmolie kunt vermijden, hoe je minder plastic in huis haalt en hoe creatief je wordt van een halfjaar geen nieuwe kleding kopen. Het gaat niet altijd om grote acties, maar juist om de kleine, dagelijkse bijdragen. Ik heb geen zonnepanelen op het dak en rij ook geen dikke Tesla, want dat kan ik niet betalen. Maar ik geloof wel in het goede voorbeeld geven en de kettingreactie die daardoor ontstaat.’

Ook beginnen met iets kleins? Lever je oude outdoorspullen bij ons in en wij zorgen dat deze gerepareerd, hergebruikt of verwerkt worden in nieuwe outdoorgear. Lees hier alle info over dit recycleproject.

3x Janouks winterwonderland

1. De Lofoten-eilanden

In het noorden van Noorwegen kun je orka's en de blauwe vinvis spotten én je ziet er met een beetje geluk het Noorderlicht. Magisch.

 

2. Grindelwald

Dit mooie, ruime en goed georganiseerde skigebied in Zwitserland is een lust voor het oog.

 

3. Posbank

Lekker dicht bij huis en fijn om te bewandelen, dit prachtige heide- en heuvelgebied in Nationaal Park Veluwezoom. Als er sneeuw ligt, waan je je in het buitenland.

 

 

Uitwaaien

‘De natuur is altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Ik heb als kind niks anders gedaan dan buiten ravotten. Nu kan ik er uitwaaien en mijn hoofd leeg maken, maar ook nieuwe energie opdoen wanneer ik vermoeid ben. In mijn woonplek Amsterdam is de natuur opzoeken lastig, daarom ga ik graag naar de Waddeneilanden of Zeeland. Of de Posbank vlak bij de Achterhoek, waar ik ben opgegroeid. In de winter is het er supermooi. Laatst heb ik een serie gemaakt over alle nationale parken in Nederland, zo gaaf. We hebben het altijd over de bekende parken in het buitenland, maar in Nederland hebben we de Biesbosch, de Oosterschelde en de Weerribben-Wieden. Het besef dat het voor veel mensen niet vanzelfsprekend is om goed voor onze natuur te zorgen, brengt me altijd terug bij die ene vraag: wat kunnen we daaraan doen?’

Toekomstkunde

‘Als voormalig WNF-ranger is mijn ambassadeurschap een droom die uitkomt. Onlangs hebben we Toekomstkunde gelanceerd, lesmateriaal waardoor jongeren leren over klimaat, natuur, duurzaamheid en wilde dieren. Het is mijn grote drijfveer om anderen te leren over klimaatverandering en hoe ze in actie kunnen komen. Ik denk dat onderschat wordt in hoeverre kinderen al bezig zijn met duurzaamheid. Zo vertelde mijn ene buurmeisje dat ze heeft meegelopen in een kindermars uit protest tegen de plannen om een biomassacentrale te bouwen. Een ander buurmeisje eet geen vlees meer en wist haar hele gezin daarin mee te nemen. En onze Klokhuis-aflevering over wormenhotels en composteren is ontzettend populair. Dat is toch fantastisch? De jonge generatie is de toekomst. Zij zijn juíst de change makers.’

Paspoort

Naam: Janouk Kelderman

Leeftijd: 28

Beroep: presentator bij Het klokhuis, (stem)actrice en WNF-ambassadeur 

Buitendroom: ‘Naar Patagonië gaan. Of met het WNF Antarctica bezoeken om met eigen ogen te kunnen zien hoe het ervoor staat met het klimaat.’

Onvergetelijke winter: ‘Alle wintersportvakanties in Oostenrijk en Zwitserland. Dagenlang in een witte, sprookjesachtige omgeving zijn, omringd door frisse berglucht.’

 

Dit artikel verscheen ook in de wintereditie ‘19 van ons outdoormagazine Buitentijd. Meer lezen? Bekijk de digitale versie of pak ‘m mee in één van onze winkels.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.