Ultrarunner Joey over zijn bizarre tochten en de beste schoenen hiervoor (review)

Rustig wandelend of juist rennend de bergen door; wat doe jij het liefst? Buitenexpert en ultrarunner Joey doet ’t allebei. Zolang hij zichzelf buiten kan uitdagen, is hij gelukkig. Hij liep en rende de meest bizarre tochten in de geweldigste gebieden. In dit blog vertelt hij hoe jij jezelf ook uitdaagt en hoe de juiste schoenen je daarbij helpen. Én hij deelt zijn ervaringen met twee paar Salomon-schoenen: een paar voor hikes en een paar voor trailruns.

Buiten gaat het niet om cijfers. Niet om het hoogste aantal kilometers in afstand of snelheid. Niet om de allerhoogste toppen. Het gaat om jou, de natuur en wat die combinatie doet. De één gaat naar buiten om los te komen van de drukte van alledag, de ander om zijn eigen grenzen tegen te komen. De één zoekt daarvoor de kust op, de ander hoge bergtoppen. De één kiest een rustig tempo, de ander wil snel, sneller, snelst.

 

Allemaal fantastisch, vindt Salomon. Het merk biedt schoenen die het altijd en overal mogelijk maken om op te gaan in de natuur en in volle vrijheid te bewegen. Twee nieuwe schoenmodellen onderstrepen deze missie. De Outpulse geeft je perfecte demping en zorgt dat je de langste hikes nog energiek loopt. De Sense Ride 5 is een schoen die veel trailrunners zal doen watertanden. Hij belooft al-tijd lekker te lopen, waar, hoe ver en hoe snel je ook loopt. Dat wilden we meemaken: we vroegen Bever’s ervaren loper Joey om beide modellen te testen.

Buitenexpert Joey over jezelf uitdagen in de natuur

Buitenexpert Joey startte vier jaar geleden met hardlopen. Een hobby die naar eigen zeggen een beetje uit de hand is gelopen. Wat begon met een halve marathon is uitgegroeid tot – we quoten – ‘een lichtelijke verslaving met 100 kilometer-wedstrijdjes en een Nederlands record op een Arctische 100 mile.’ Je begrijpt: we wilden Joey meer vragen dan alleen wat hij van Salomons Outpulse- en Sense Ride 5-schoenen vond.  

Wat vind jij zo fijn aan wandelend en rennend de natuur verkennen?

Door jezelf te pushen, zet je je lichaam onder een gezonde stress. Daardoor activeer je de zintuigen extra en komt je omgeving veel meer binnen. Zelf raak ik dan echt snel in het moment; ik voel me één worden met de natuur. Want als je over een smalle bergkam rent, heb je natuurlijk  echt even geen tijd voor de alledaagse gedachten. Je rent letterlijk je zorgen van je af. Daarnaast heb je de elementen van het weer te accepteren. Je hebt er nou eenmaal geen invloed op. Controle loslaten en gaan!’

Heb je goede tips om je wandeltempo te verhogen?

‘Neem eens de tijd op van je vaste blokje om, en kijk of je het een dag later twee minuten sneller kunt doen. Als je een sporthorloge hebt, kan je deze zo instellen dat je elke 500 meter je tempo te zien krijgt. Handig, want beginnen met een hoog tempo is vaak niet zo moeilijk, maar dit vasthouden is een ander verhaal. Door gebrek aan focus zak je vaak weer naar je normale, langzamere tempo. Ook Spotify-afspeellijsten met bepaalde beats per minuut kunnen je helpen een tempo vast te houden.  

 

Met het versnellen van je wandeltempo is het wel echt belangrijk om dit rustig aan op te bouwen. Vaak kan je conditie een sneller tempo wel aan, maar omdat je door het nieuwe tempo je spieren anders gebruikt, liggen een blessures op de loer.’


Ook beginnen met trailrunnen? Lees eerst dit

Trailrunnen, dat is ultieme vrijheid. Niet langer laat je jouw schoenen landen op enkel asfalt; in een lekker tempo verken je de mooiste bos- en bergpaden. Tegelijkertijd train je spiergroepen waarvan je niet eens wist dat je ze had.

 

Lees je als beginnende trailrunner wel een beetje in. Trailrunnen is nu eenmaal andere koek dan ‘gewoon’ hardlopen. Een paar tips:

  • Check voor vertrek de toestand van de paden die wilt gaan lopen. Na een flinke regenbui kan het gemiddelde bospad bijvoorbeeld behoorlijk glibberig zijn. Nu kun je op jouw (Salomon)-schoenen best wat hebben, maar weet in ieder geval wat je te wachten staat.
  • Geef je lichaam de tijd om te wennen aan trailrunnen. Lopen op oneffen terrein vraagt namelijk meer energie en inspanning van spieren die je op effen terrein niet of minder belast. Begin met kleine stukjes en wissel af met rennen op bijvoorbeeld asfalt.
  • Wat heb je – naast goede schoenen – nodig om lekker te kunnen trailrunnen? Check de Bever Trailrun-kit!



Waar let jij op als je schoenen uitzoekt?

‘Ik ben een echte schoenennerd. Ik kijk veel reviews op YouTube en struin het internet af naar ervaringen van andere lopers. Het liefst kijk en lees ik reviews van mensen die de schoenen langere tijd hebben gebruikt. Ik word altijd een beetje achterdochtig als iemand een schoenenreview geeft en dan gloednieuwe schoenen in zijn handen heeft. Een schoen kan tijdens de eerste loop veel grip hebben maar als een zool snel slijt, heb je daar niks aan. Dat soort belangrijke eigenschappen komen pas bovendrijven als iemand veel kilometers heeft gemaakt over verschillende ondergronden en in alle weersomstandigheden. Over de Salomon Sense Ride 4 heb ik veel positieve reviews gezien, dus ik stond letterlijk te springen om de Sense Ride 5 te mogen testen.’

Aan welke buiten-uitdaging werk je momenteel?

‘Voor mijzelf stel ik elk jaar een aantal sportieve doelen om naar toe te werken. Dat kan een marathon zijn onder een bepaalde tijd, een speciale ultrarun finishen of een bepaalde toffe route lopen of rennen. Zo liep ik vorig jaar een ultrarun van 180 kilometer in Noorwegen en een halve marathon op barefootsandalen in Schotland.

 

Mijn eerste uitdaging van dit jaar was net even anders. Zonder een bepaalde tijd, een aantal kilometers of hoogtemeters als doel. Met kerst heb ik een prachtig boek gekregen vol foto’s van bijzondere hikes in Europa, magnifieke vergezichten van de Alpen en schitterende bossen. Daarmee was mijn doel voor het voorjaar van 2023 geboren: een hertengewei vinden om mijn mooie boek op ten toon te stellen.

Na wat research kwam ik erachter dat ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen met meer dan 2.000 damherten de beste kans van slagen had. Na de nieuwjaarsroes te hebben uitgeslapen, begon ik 2 januari fris aan mijn goede voornemen en avontuur. Wekker om 07.00 uur, op de fiets van Leiden naar de duinen, stipt met zonsopkomst bij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen… Om van de boswachter te horen dat damherten hun gewei in het voorjaar laten vallen. Ach, het gaf me in ieder geval genoeg tijd om de Sense Ride 5 en de Outpulse van Salomon te testen!’



Salomon Sense Ride 5

Salomon ontwikkelde de Sense Ride 5 als echte trailrunschoen. Het hoogste doel tijdens het ontwerpen was zoveel mogelijk comfort, onafhankelijk van terreintype, afstand en snelheid. Een lichtgewicht, duurzaam bovenwerk van mesh zorgt voor dit comfort. Samen met ‘Energy Save’-middenzolen die precies de juiste hoeveelheid balans en demping geven. De ‘All Terrain Contragrip’-zolen maken je stappen een voor een trefzeker.


Wat vind je van de Sense Ride 5?

Joey: ‘De Sense Ride 5 is duidelijk een hybride schoen. Dit model is geschikt voor zowel verharde als onverharde wegen, dus ideaal als je niet direct in het bos woont en eerst nog een stukje asfalt moet pakken voordat je op de trail komt. Naast Expeditie Hertengewei heb ik de schoen ook gebruikt tijdens mijn hardlooptrainingen. Ik heb zowel lange duurlopen op de schoen als snelle intervaltrainingen gedaan. De zool van de Sense Ride 5 geeft voldoende demping maar is wel zo hard dat je de connectie met de ondergrond niet verliest. Ik vind het tijdens het wandelen en rennen wel fijn om het verschil en de veranderingen in de ondergrond te blijven voelen; iets dat soms verloren gaat als een zool te zacht is en te veel demping geeft.

 

Dit was voor mij de eerste schoen met een quicklace-systeem. In plaats van dat je veters strikt, trek je een koord aan en zitten je schoenen gelijk vast. Eerst was ik wat sceptisch over dit systeem. Zeker met afdalen komt er namelijk veel kracht op de schoentong en dat is ook gelijk het laatste moment dat je wilt dat je schoenen losser gaan zitten of zelfs helemaal uit vallen. Maar ik ben na wat tests helemaal fan van dit systeem! Ik heb in de duinen wat snelle afdalingen gedaan en het quicklace-systeem zorgde er juist voor dat mijn voet stevig vast bleef zitten in de schoen.’



Salomon Outpulse GTX

Salomon noemt de Outpulse GTX ‘as adaptable as it is dependable’. Deze wandelschoen is namelijk zo ontworpen dat je er altijd mee kunt genieten van je wandelingen, wat het weer ook doet. Je voeten blijven warm en droog en de Contragrip-buitenzool geeft je grip in zelfs de meest onvoorspelbare omstandigheden. Het nieuwe Fuze Surge-schuim in de middenzool belooft veel demping en energie-teruggave. Dit schuim bestaat voor 30% uit natuurlijke rubbers. 


Wat vind je van de Outpulse GTX?

Joey: ‘De Outpulse GTX’s voelen verrassend stevig en stabiel. Mijn hiel wordt goed vastgezet in de schoen terwijl er bij mijn voorvoet ruimte blijft voor de natuurlijke afwikkeling van mijn voet. Tegelijkertijd voelt de schoen heel licht. De energie-blade tussen de zolen geeft de schoen wat extra stevigheid en beschermt je voeten tegen scherpe rotsen. Maar het blijft wel een flexibele zool, zeker voor een wandelschoen.

 

Terwijl ik door de duinen liep en door nat gras, voelde ik met elke stap gelijk dat ik grip had. Het profiel van de zool is zo gemaakt dat de noppen zich bij zowel het afdalen als bij het stijgen verankeren in de ondergrond. Met echt veel modder had de zool wel moeite om grip te vinden.

Gore-Tex maakt de schoen waterdicht. Heerlijk, want je hoeft nu die plassen niet meer te ontwijken tijdens je run en je kan lekker modder stampen! Bijkomend voordeel van het mooie ontwerp van de Outpulse is dat deze aan de buitenkant weinig randjes en gaatjes heeft waar vuil achter blijft zitten. Dus met een vochtig doekje veeg je de schoenen gemakkelijk schoon.

 

Voor waterdichte schoenen geldt wel echt “de ketting is zo sterk als de zwakste schakel”, vind ik. Tijdens een korte wandeling door de stad merkte ik dat mijn katoenen sokken mijn lichaamswarmte niet konden afvoeren. Dan kom je alsnog thuis met natte voeten. Een goede wandelsok is dus wel essentieel.’



Buiten roept!

Ga jij net als Joey voor waanzinnige wandelingen en te gekke trailruns? Of geniet je liever op een andere manier van de natuur? Salomon heeft voor alle buitenavonturen de juiste schoenen (en meer!) Twijfel je over welke schoen het beste past bij jouw voeten en jouw avonturen, probeer dan eens onze 3D-voetanalyse! Lees hier hoe je zorgt voor( nieuwe?) wandelschoenen. 

Nóg een Salomon-aanrader is trouwens de vernieuwde Salomon XA Pro 3D V8 GTX. Deze lichte schoen is perfect als je het liefst wandelend typische trailrunpaden verkent. Hij geeft namelijk verbazend veel grip op onverhard terrein, zelfs als het nat is. Dankzij gebruik van Gore-Tex blijven je sokken ook nog eens droog: vocht komt niet binnen en warmte kan er gewoon uit. Inclusief het welbekende quicklace-systeem. Plus: de meeste wandelaars hoeven deze schoenen niet eens in te lopen!


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.