Dit moet je weten als je op huttentocht gaat

Een huttentocht is zoiets dat je een keer geprobeerd móet hebben. Omdat het echt anders is dan een gewone bergtocht, zijn er wel een paar dingen om vooraf rekening mee te houden. Samen met de NKBV zetten we op een rij wat je moet weten voordat je op huttentocht gaat.  

 

Huttentochten lopen, dat doe je liever niet onvoorbereid. Maak je klaar met dit lijstje van vijf! 

1. Wat houdt het in, zo’n huttentocht?

Een huttentocht is veel meer dan van hut naar hut wandelen. Het is jezelf onderdompelen in de bergwereld. Prachtige gebieden ontdekken die je tijdens een dagtocht niet zou zien. Dagenlang op grote hoogte leven, afgesloten van ‘de wereld daar beneden’. 

 

Ga je voor het eerst op huttentocht, verwacht dan geen luxe. Berghutten hebben eenvoudige sanitaire voorzieningen, een simpel menu en vaak beperkte energievoorziening. Maar daar staan natuurlijk overweldigende uitzichten en extra mooie gesprekken tegenover. In onderstaande video schetst de NKBV hoe het leven in een berghut eruitziet. 

Waar dat kan, zo’n huttentocht lopen? Check de tochtenwiki van de NKBV: een handige tool waarin je complete tochten vindt. Hierin kun je aangeven hoe zwaar of licht de tocht moet zijn, en of je kinderen meeneemt. Ook vind je er specifiek duurzame berghutten

2. Wat heb je nodig?

Voor een mooie huttentocht heb je goede wandelspullen nodig. Maar laten we beginnen met het allerbelangrijkste: een goede conditie. 

Fit de bergen in

Ben je fit, dan kun je optimaal genieten van je tocht. De NKBV maakte een serie video’s met oefeningen, zodat je nu al kunt beginnen met trainen. Gewoon thuis!

 

Wandelen in de bergen is andere koek dan wandelen in het platte Nederland. Je doet er daarom goed aan om je vooraf ook te verdiepen in bergwandeltechnieken. Kan heel makkelijk met – jawel – video's van de NKBV.

Goede uitrusting mee

In de bergen kun je allerlei weertypen tegenkomen. Kies daarom voor fijne wandeloutfits die uit veel laagjes bestaan. Lekker zittende, stevige wandelschoenen mogen natuurlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat je schoenen hebt die passen bij jouw voet, lichaam en het soort wandelingen dat je gaat maken. We helpen je graag om jouw perfecte schoenen te vinden. Gebruik Bever's keuzehulp voor wandelschoenen of vraag een Bever Buitenexpert (digitaal of in de winkel) om advies. 

Huttentocht

In een goede rugzak neem je de rest van je uitrusting mee. Wat je hierin stopt, is afhankelijk van de tocht die je gaat maken. Onderzoek bijvoorbeeld of je stijgijzers nodig hebt. In elk geval is een waterfles handig, net als een EHBO-set, zonnebrand en een zonnebril. Check ruim voor vertrek de paklijst van de NKBV om te kijken of je alles hebt. En lees punt 4 in dit blog voor spullen die verplicht of handig zijn voor de nachten.


Je huttentocht begint bij Bever

Bij Bever vind je alles voor je huttentochten. Van de meest comfortabele bergwandelschoenen tot de lekkerste slaapzakken en alles daartussenin. We helpen je graag om jouw perfecte uitrusting voor in de bergen te vinden, 100% passend bij jouw plannen en wensen. Onze Buitenexperts weten precies wat jouw tochten nóg beter gaat maken. Heb je al gedacht aan een lakenzak? Welke backpack past bij jouw lichaam? En in welk type wandelschoenen heb je nodig?

 

Check onze adviespagina over huttentochten of gebruik onze keuzehulpen. Langskomen in een Bever-winkel is ook altijd een goed idee. We staan voor je klaar!


3. Hoe reserveer je een berghut?

Heb je hutten gevonden die je wilt bezoeken, bijvoorbeeld via de NKBV-tochtenwiki, maak dan een reservering. In het hoogseizoen, en daarbuiten: je wil in de bergen niet voor een dichte deur komen te staan. 

Telefonisch of per mail

De meeste berghutten kun je telefonisch reserveren. Het kan gebeuren dat een hut onbemand is op het moment dat je belt; vaak is mailen dan de snelste manier. Vraag altijd om een bevestiging (om die dichte deur dus te voorkomen). De hutten van de Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen zijn ook via een online portaal te reserveren. 

Ter plekke (als het niet anders kan)

Ben je al op pad en heb je nog niet alle hutten voor de rest van je tocht gereserveerd, dan kun je de beheerder vragen om de volgende hut te bellen. Is er plek? Mooi. Vol? Goed om te weten. Nu kun je op tijd een andere hut zoeken en je tocht aanpassen. 

Annuleren

Een ongeschreven regel is dat je je al-tijd afmeldt als je toch niet naar een hut komt. De hutbaas wil dat graag weten in verband met de maaltijden. En je wil uiteraard niet onnodig een plek bezet houden voor een mede-wandelaar. 

Pssst, wist je dat je via de NKBV korting op hutten kunt krijgen? Scheelt je soms de helft! Op NKBV.nl lees je hoe en wat.


Zo blijven paden en hutten onderhouden

Ongeveer 40.000 kilomter aan wandelpaden en 1.200 hutten. Dat is wat de Oostenrijkse en Duitse Alpenverenigingen samen onderhouden. Maar liefst 22.000 paar helpende handen, voor een groot deel van vrijwilligers, zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.  

 

Onderhoud in de Alpen kost veel geld, en dus is het superfijn dat er zo veel vrijwilligers helpen. Geld voor het herstellen van paden en het aanpassen van hutten komt uit het zogenoemde Gegenrecht Fonds. Alle Alpenverenigingen dragen af aan dit fonds. Zo ook de NKBV. Daarom krijg je als NKBV-lid korting op overnachtingen in veel berghutten van de Alpenverenigingen. Én je krijgt als NKBV-lid 10% korting bij Bever!


4. Welke regels gelden er in een berghut?

Het leven in een berghut werkt op een bepaalde manier. Er zijn een paar (ongeschreven) regels die gelden voor alle berghutbezoekers.

Slapen

De beheerder wijst je een bed toe. Vaak staat ‘ie in een slaapzaal met een rij matrassen of stapelbedden naast elkaar. Oordoppen zijn niet verplicht, maar wel handig. Er bestaan overigens ook hutten met 2- of 4-persoonskamers. Dekens en kussens liggen altijd voor je klaar; vouw deze na het slapen netjes op. En gebruik altijd een lakenzak.

Elektriciteit

Met zonnepanelen of een generator wordt de hut van elektriciteit voorzien. Zuinigheid is op z’n plaats, en dus gaat het licht vaak laat op de avond aan en uiterlijk om 22:00 uur weer uit. Daarna is het Hüttenruhe: hutrust. Dus, we vragen ‘t maar even: heb je al een goede zaklamp en powerbank

Sloffen

In algemene ruimtes mag je je bergschoenen vaak aanhouden. Maar de slaapruimte ingaan met je stampers, is not done. Iedereen verruilt ze voor sloffen (die je zelf meeneemt of daar leent). Ook stokken, pickels en stijgijzers neem je niet mee de slaapzalen in. 

Eten

Het menu is – zeker in de hoger gelegen hutten – eenvoudig. Spaghetti met tomatensaus kom je bijvoorbeeld veel tegen. In de meeste hutten kun je aan voldoende maaltijden en snacks komen, maar zelf eten meenemen mag ook. Tenzij je duidelijk anders aangeeft, gaat de beheerder ervan uit dat je reserveert op basis van halfpension: avondeten, overnachting en ontbijt. 

Afval

Afval is een dingetje in de bergen. Het wordt namelijk niet opgehaald, maar moet met de bevoorradingshelikopter mee terug naar het dal. Om grote ophoping te voorkomen, neem je je eigen afval mee het dal in. 

5. Hoe plan je je tochten?

De meeste hutten zijn geopend van half juni tot en met half oktober. De sneeuw is dan helemaal of grotendeels verdwenen en de paden zijn goed begaanbaar. Maar dan nog: ga pas de bergen in als je zeker weet dat je dit veilig kunt doen. 

Zelfstandig de bergen in

Wat je moet kunnen om zelfstandig de bergen in te gaan? International Mountain Leader Anne van Galen legt het uit in onderstaande NKBV-video.

Op NKBV.nl staat nog veel meer informatie over veilig wandelen in de bergen. Bijvoorbeeld over hoe je je oriënteert en hoe je rekening houdt met het weer. 

Plannen maar

Voel je je zeker genoeg en heb je een gebied gekozen? Begin dan thuis alvast met het plannen van je tocht. Anne legt in onderstaande video uit hoe je dit het beste kunt doen. Belangrijk: terugkeren is altijd een goede optie. Alvast wegdromen? Dit zijn 5 van de mooiste tochten door Europa!

Check de omstandigheden

Ben je eenmaal op pad, informeer dan dagelijks ter plekke naar het weerbericht, het geadviseerde vertrektijdstip en mogelijke gevaren. Veel informatie kun je uit gidsjes, brochures en tijdschriften halen, maar klimmers en huttenbazen hebben toch echt de meest actuele en praktische kennis. 

Op reis met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV

Check de website van de NKBV voor veel tips voor bergwandelaars en -beklimmers. Ze maakten bijvoorbeeld een complete pagina over je eerste berghuttentocht. Ook kun je er terecht voor je eerstvolgende trip. Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert namelijk de mooiste reizen aan naar allerlei bergbestemmingen. Voor elke leeftijd en elk niveau. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeltocht in de herfstige Alpen, gecombineerd met een masterclass fotografie? Uiteraard wanneer het weer kan. Droom alvast weg bij het aanbod!

 

Heb je eenmaal plannen gemaakt om de bergen in te gaan, check dan ruim van tevoren of je alle spullen hiervoor hebt en of ze in goede staat zijn. Twijfel je, of heb je nog iets nodig? We helpen je graag – in de winkel en online

Dit moet je weten als je op huttentocht gaat

Een huttentocht is zoiets dat je een keer geprobeerd móet hebben. Omdat het echt anders is dan een gewone bergtocht, zijn er wel een paar dingen om vooraf rekening mee te houden. Samen met de NKBV zetten we op een rij wat je moet weten voordat je op huttentocht gaat.  

 

Huttentochten lopen, dat doe je liever niet onvoorbereid. Maak je klaar met dit lijstje van vijf! 

1. Wat houdt het in, zo’n huttentocht?

Een huttentocht is veel meer dan van hut naar hut wandelen. Het is jezelf onderdompelen in de bergwereld. Prachtige gebieden ontdekken die je tijdens een dagtocht niet zou zien. Dagenlang op grote hoogte leven, afgesloten van ‘de wereld daar beneden’. 

 

Ga je voor het eerst op huttentocht, verwacht dan geen luxe. Berghutten hebben eenvoudige sanitaire voorzieningen, een simpel menu en vaak beperkte energievoorziening. Maar daar staan natuurlijk overweldigende uitzichten en extra mooie gesprekken tegenover. In onderstaande video schetst de NKBV hoe het leven in een berghut eruitziet. 

Waar dat kan, zo’n huttentocht lopen? Check de tochtenwiki van de NKBV: een handige tool waarin je complete tochten vindt. Hierin kun je aangeven hoe zwaar of licht de tocht moet zijn, en of je kinderen meeneemt. Ook vind je er specifiek duurzame berghutten

2. Wat heb je nodig?

Voor een mooie huttentocht heb je goede wandelspullen nodig. Maar laten we beginnen met het allerbelangrijkste: een goede conditie. 

Fit de bergen in

Ben je fit, dan kun je optimaal genieten van je tocht. De NKBV maakte een serie video’s met oefeningen, zodat je nu al kunt beginnen met trainen. Gewoon thuis!

 

Wandelen in de bergen is andere koek dan wandelen in het platte Nederland. Je doet er daarom goed aan om je vooraf ook te verdiepen in bergwandeltechnieken. Kan heel makkelijk met – jawel – video's van de NKBV.

Goede uitrusting mee

In de bergen kun je allerlei weertypen tegenkomen. Kies daarom voor fijne wandeloutfits die uit veel laagjes bestaan. Lekker zittende, stevige wandelschoenen mogen natuurlijk niet ontbreken. Zorg ervoor dat je schoenen hebt die passen bij jouw voet, lichaam en het soort wandelingen dat je gaat maken. We helpen je graag om jouw perfecte schoenen te vinden. Vul onze keuzehulp voor wandelschoenen in of vraag ons (digitaal of in de winkel) om advies. 

Huttentocht

In een goede rugzak neem je de rest van je uitrusting mee. Wat je hierin stopt, is afhankelijk van de tocht die je gaat maken. Onderzoek bijvoorbeeld of je stijgijzers nodig hebt. In elk geval is een waterfles handig, net als een EHBO-set, zonnebrand en een zonnebril. Check ruim voor vertrek de paklijst van de NKBV om te kijken of je alles hebt. En lees punt 4 in dit blog voor spullen die verplicht of handig zijn voor de nachten.

3. Hoe reserveer je een berghut?

Heb je hutten gevonden die je wilt bezoeken, bijvoorbeeld via de NKBV-tochtenwiki, maak dan een reservering. In het hoogseizoen, en daarbuiten: je wil in de bergen niet voor een dichte deur komen te staan. 

Telefonisch of per mail

De meeste berghutten kun je telefonisch reserveren. Het kan gebeuren dat een hut onbemand is op het moment dat je belt; vaak is mailen dan de snelste manier. Vraag altijd om een bevestiging (om die dichte deur dus te voorkomen). De hutten van de Oostenrijkse, Duitse, Zwitserse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen zijn ook via een online portaal te reserveren. 

Ter plekke (als het niet anders kan)

Ben je al op pad en heb je nog niet alle hutten voor de rest van je tocht gereserveerd, dan kun je de beheerder vragen om de volgende hut te bellen. Is er plek? Mooi. Vol? Goed om te weten. Nu kun je op tijd een andere hut zoeken en je tocht aanpassen. 

Annuleren

Een ongeschreven regel is dat je je al-tijd afmeldt als je toch niet naar een hut komt. De hutbaas wil dat graag weten in verband met de maaltijden. En je wil uiteraard niet onnodig een plek bezet houden voor een mede-wandelaar. 

Pssst, wist je dat je via de NKBV korting op hutten kunt krijgen? Scheelt je soms de helft! Op NKBV.nl lees je hoe en wat.

Zo blijven paden en hutten onderhouden

Ongeveer 40.000 kilomter aan wandelpaden en 1.200 hutten. Dat is wat de Oostenrijkse en Duitse Alpenverenigingen samen onderhouden. Maar liefst 22.000 paar helpende handen, voor een groot deel van vrijwilligers, zetten zich in voor het onderhoud van paden en hutten.  

 

Onderhoud in de Alpen kost veel geld, en dus is het superfijn dat er zo veel vrijwilligers helpen. Geld voor het herstellen van paden en het aanpassen van hutten komt uit het zogenoemde Gegenrecht Fonds. Alle Alpenverenigingen dragen af aan dit fonds. Zo ook de NKBV. Daarom krijg je als NKBV-lid korting op overnachtingen in veel berghutten van de Alpenverenigingen. 

4. Welke regels gelden er in een berghut?

Het leven in een berghut werkt op een bepaalde manier. Er zijn een paar (ongeschreven) regels die gelden voor alle berghutbezoekers.

Slapen

De beheerder wijst je een bed toe. Vaak staat ‘ie in een slaapzaal met een rij matrassen of stapelbedden naast elkaar. Oordoppen zijn niet verplicht, maar wel handig. Er bestaan overigens ook hutten met 2- of 4-persoonskamers. Dekens en kussens liggen altijd voor je klaar; vouw deze na het slapen netjes op. En gebruik altijd een lakenzak.

Elektriciteit

Met zonnepanelen of een generator wordt de hut van elektriciteit voorzien. Zuinigheid is op z’n plaats, en dus gaat het licht vaak laat op de avond aan en uiterlijk om 22:00 uur weer uit. Daarna is het Hüttenruhe: hutrust. Dus, we vragen ‘t maar even: heb je al een goede zaklamp en powerbank

Opruimen

In algemene ruimtes mag je je bergschoenen vaak aanhouden. Maar de slaapruimte ingaan met je stampers, is not done. Iedereen verruilt ze voor sloffen (die je zelf meeneemt of daar leent). Ook stokken, pickels en stijgijzers neem je niet mee de slaapzalen in. 

Eten

Het menu is – zeker in de hoger gelegen hutten – eenvoudig. Spaghetti met tomatensaus kom je bijvoorbeeld veel tegen. In de meeste hutten kun je aan voldoende maaltijden en snacks komen, maar zelf eten meenemen mag ook. Tenzij je duidelijk anders aangeeft, gaat de beheerder ervan uit dat je reserveert op basis van halfpension: avondeten, overnachting en ontbijt. 

Afval

Afval is een dingetje in de bergen. Het wordt namelijk niet opgehaald, maar moet met de bevoorradingshelikopter mee terug naar het dal. Om grote ophoping te voorkomen, neem je je eigen afval mee het dal in. 

5. Hoe plan je je tochten?

De meeste hutten zijn geopend van half juni tot en met half oktober. De sneeuw is dan helemaal of grotendeels verdwenen en de paden zijn goed begaanbaar. Maar dan nog: ga pas de bergen in als je zeker weet dat je dit veilig kunt doen. 

Zelfstandig de bergen in

Wat je moet kunnen om zelfstandig de bergen in te gaan? International Mountain Leader Anne van Galen legt het uit in onderstaande NKBV-video.

Op NKBV.nl staat nog veel meer informatie over veilig wandelen in de bergen. Bijvoorbeeld over hoe je je oriënteert en hoe je rekening houdt met het weer. 

Plannen maar

Voel je je zeker genoeg en heb je een gebied gekozen? Begin dan thuis alvast met het plannen van je tocht. Anne legt in onderstaande video uit hoe je dit het beste kunt doen. Belangrijk: terugkeren is altijd een goede optie. Alvast wegdromen? Dit zijn 5 van de mooiste tochten door Europa!

Stappenplan tochtenplanning

Tijdens het plannen van je tocht werk je het volgende lijstje af:
  • voorbereiding en conditie
  • tochtgenoten en bewustzijn van het eigen kunnen en dat van de groep
  • gebied en jaargetijde
  • type tocht
  • uitrusting
  • weerbericht en tijdschema
  • routeschema
  • verkenning vooraf en evaluatie achteraf

Check de omstandigheden

Ben je eenmaal op pad, informeer dan dagelijks ter plekke naar het weerbericht, het geadviseerde vertrektijdstip en mogelijke gevaren. Veel informatie kun je uit gidsjes, brochures en tijdschriften halen, maar klimmers en huttenbazen hebben toch echt de meest actuele en praktische kennis. 

Op reis met Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV

Check de website van de NKBV voor veel tips voor bergwandelaars en -beklimmers. Ze maakten bijvoorbeeld een complete pagina over je eerste berghuttentocht. Ook kun je er terecht voor je eerstvolgende trip. Bergsportreizen, de reisorganisatie van de NKBV, organiseert namelijk de mooiste reizen aan naar allerlei bergbestemmingen. Voor elke leeftijd en elk niveau. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeltocht in de herfstige Alpen, gecombineerd met een masterclass fotografie? Uiteraard wanneer het weer kan. Droom alvast weg bij het aanbod!

 

Heb je eenmaal plannen gemaakt om de bergen in te gaan, check dan ruim van tevoren of je alle spullen hiervoor hebt en of ze in goede staat zijn. Twijfel je, of heb je nog iets nodig? We helpen je graag – in de winkel en online

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.