Op weg naar de BDMT: met deze inpak- en afsteltips zit je rugzak altijd goed

Dé wandeluitdaging van het jaar komt eraan! In aanloop naar de Bever Dutch Mountain Trail spreken we met verschillende Bever Buitenexperts die Neerlands zwaarste trail gaan lopen. Ze delen hun beste tips voor wandelen, kamperen en het slim inpakken van je tas. In deze editie: videomaker Bjorn en category manager Veerle, beiden bepakt en bezakt met alle knowhow voor het goed afstellen en inpakken van je rugzak. 

Op 12, 13 en 14 mei 2023 bewandelen we samen met jou de iconische Dutch Mountain Trail. Deze route is de zwaarste trail van Nederland en brengt je over de zeven hoogste toppen van ons land. Je kunt meedoen aan de Bever Dutch Mountain Trail als wandelaar, ‘m lopen als hiker of je kunt je aanmelden voor de Fast & Light-editie, waarin je de volledige 101 kilometer in één ruk loopt.

Bjorn loopt de BDMT als hiker. Samen met andere Buitenexperts maakt hij bij Bever video’s zodat je altijd met het beste advies op zak de hort opgaat. De ervaren wandelaar heeft al de nodige kilometers én hoogtemeters in zijn benen. De afgelopen jaren liep Bjorn onder meer meerdaagse trektochten in Italië, Zwitserland en Frankrijk. Veerle werkt als category manager bij Bever en weet alles over (wandel)rugzakken. Ze doet aan de BDMT mee als wandelaar en heeft al vaker mooie dagtochten gemaakt in Nederland en tijdens vakanties in de bergen. Deze Buitenexperts delen graag hun rugzak aan kennis met jou. Lees snel verder! 

De juiste tas

Het vervoer van de kampeeruitrusting en dagelijkse wandelbenodigdheden gaat altijd op de rug. Een goede, solide rugzak is daarom essentieel. Het aantal dagen dat je op pad gaat en wat je meeneemt, bepaalt grotendeels het volume van je tas. “Ga je op korte dagtochten dan kies je vaak voor een dagrugzak”, vertelt Veerle. “Heb je een meerdaagse tocht op de planning en overnacht je in een hut of B&B, dan heb je vaak aan 30 tot 45 liter voldoende. Een meerdaagse tocht waar je zelf je kampeer- en kookuitrusting meeneemt, vraagt om een groter volume. Dan kom je uit bij een trekkingsrugzak van meer dan 50 liter.” 

Maat en lichaamsbouw

Los van het aantal liter van je rugzak, is het belangrijk dat je een tas kiest die bij jouw lichaamsbouw past. “Zo zijn er specifieke dames- en herenmodellen, waarbij met name verschil zit in de heupband en de vorm van de schouderbanden. Daarnaast bestaat er verschil met het rugframe. Je hebt rugpanden die direct aansluiten op je rug, waarbij je het gewicht direct tegen je lichaam draagt. Dit zorgt over het algemeen voor een betere balans. Ook heb je een extra ventilerend rugframe met een trampoline, waarbij de ruimte tussen je rug en de tas zorgt voor een optimale ventilatie. Keerzijde is dat je het gewicht iets verder van je rug afbrengt”, licht Veerle toe.
 

Als laatste is het van belang om de juiste maat tas te kiezen. “Sommige modellen zijn verstelbaar, zodat deze helemaal op jouw lichaam zijn aan te passen. Andere tassen komen in verschillende maten”, zegt Veerle. Voor de juiste maat van de tas, is je ruglengte doorslaggevend. Deze kun je zelf opmeten met wat hulp of door een Buitenexpert in een van onze winkels.  

Afstellen

Heeft de tas de juiste fit? Dan is het tijd om ‘m af te stellen. Door dit te doen, voorkom je dat je rug overbelast raakt tijdens een wandeltocht en je het gewicht op je heupen draagt waar het hoort. Voor het afstellen, is een handig stappenplan:

  1. Vul je tas met gewicht en maak alle banden wat losser
  2. Buig ligt voorover en snoer de heupgordel vast op bekkenhoogte. De band zorgt er voor dat je heupen tachtig procent van het gewicht dragen, deze mag dus goed strak zitten
  3. Ga rechtop staan en trek de schouderbanden strak – de schouderband moet netjes aansluiten en ongeveer vijf centimeter onder het hoogste punt van je schouder stoppen
  4. Trek vervolgens de loadlifters (de bandjes die vanaf de schouderband naar je rugzak lopen) aan zodat ze in een hoek van ongeveer 45 graden komen te staan. Deze bandjes zorgen ervoor dat het gewicht van je tas dichter naar je rug wordt getrokken
  5. Sluit tot slot het borstbandje – trek deze niet té strak, zodat het meeste gewicht door je heupband wordt gedragen

Twijfel je of de tas op de juiste manier is afgesteld? Veerle: “Ga dan zeker even langs in een van onze winkels voor een extra check. Mijn collega’s helpen je graag om de optimale afstelling te vinden, zodat je zorgeloos kunt genieten van je volgende wandeling.”


Comfortabel op wandelavontuur met de rugzakken van Lowe Alpine

Met de rugzakken van Lowe Alpine ga je altijd goed uitgerust op pad. De AirZone-serie van het merk herbergt diverse modellen waardoor er voor elk wandelavontuur een passende rugzak is. De complete AirZone-collectie komt met een flinke dosis draagcomfort en ventilatie. Zo blijf je heel de dag door koel en aangenaam.
 

De AirZone Active-serie van Lowe Alpine heeft modellen van 18, 22 en 26 liter. Deze dagrugzakken zijn ideaal voor het opbergen van al je dagelijkse wandeluitrusting. Van je regenjas en fleece tot proviand en persoonlijke benodigdheden. In de stretchpanelen aan de zijkant kun je jouw waterfles, snacks en wandelkaart stoppen. Het model van 26 liter heeft een gevoerde heupband, wandelstokbevestiging en ruimte voor een waterzak.
 

Maak je een trekking? Dan is de AirZone Trek van Lowe Alpine je beste buitenvriend. De rugzakken zijn er zowel in mannen- als vrouwenmodellen en verkrijgbaar met een inhoud vanaf 33 tot 55 liter. Dankzij het vernieuwde Airzone+ draagsysteem en de Formknit-technologie dragen de tassen nog fijner en lichter. Het rugpand heeft minimaal contact met je rug met een maximaal draagcomfort. De heupband is vlug voorwaarts aan te trekken en zorgt voor een perfecte stabiliteit wanneer je in beweging bent. Kortom: met de AirZone-serie stap je comfortabel elk wandelavontuur tegemoet.


Leerschool

Nu de tas goed is afgesteld, is het tijd om een paklijst te maken. Zeker als je voor je eerste meerdaagse trekking staat, is het samenstellen van je uitrusting een ondervinding. “Voor zo’n eerste trip ga je gegarandeerd teveel meenemen. Dat heb ik ook gedaan. Je kan het beter de eerste keer zo comfortabel mogelijk maken en teveel inpakken dan dat je te weinig meeneemt en voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo kom je er gaandeweg achter wat je nodig hebt en de volgende keer thuislaat”, vertelt Bjorn, die het een leerschool noemt. “Het is soms hard leren en niet de meest comfortabele manier, maar je leert jezelf zo wel goed kennen op dat gebied. Als het op bepakking aan komt, is er niet een gouden manier. Wat je fijn vindt, is heel persoonlijk en voor iedereen verschillend. Als je lekkerder slaapt op een wat dikker luchtbed en dat je avontuur leuk houdt, moet je dat zeker doen. Je paklijst is een resultaat van wat je prettig vindt.”

Paklijst

Hoe je dit het beste aanvliegt? Bjorn: “Houd in een bestand bij wat je meeneemt en hoeveel het item weegt. Zo behoud je het overzicht van al je spullen en kun je deze makkelijk aanpassen, mocht het nodig zijn. Superfijn ook voor je volgende wandeling. Zo hoef je niet heel het denkproces opnieuw te doen en heb je een goede inschatting van het aantal kilo’s.”

 

Een handige en gratis website om je gearlist in bij te houden, is LighterPack. Hier kun je alles per categorie onderverdelen, snel aanpassen en het totaalgewicht – ook het gewicht per categorie - van je bepakking zien. Reken bij je basisgewicht ook altijd het aantal liter water dat je meeneemt, tipt Bjorn. “Dat zijn vaak vergeten kilo’s. Als je twee liter water meeneemt, komt er ook twee kilo bij. Het kan zomaar zijn dat je uiteindelijke gewicht dertig procent meer is.”

Verdelen van gewicht

Een goede organisatie in je inboedel doet daarnaast wonderen voor het gewicht en werkt ruimtebesparend. Alleen als de massa van je tas goed verspreid is, loop je prettig en blijf je in balans. En daar is een simpele maar effectieve inrichting voor. Bjorn: “De spullen die je het laatst gebruikt op een dag stop je onderin je tas. Denk hierbij aan je slaapspullen. De zwaardere items – zoals je tent – doe je altijd in het midden van je rugzak, zo dicht mogelijk tegen je rug aan. De rest vul je op met kleding zodat het goed tegen je rug aandrukt. Door de zwaardere spullen tegen je rug aan te dragen, loop je veel stabieler.”

 

Bovenop stopt Bjorn alle items die hij gedurende de dag nodig heeft, zoals zijn regenjas. “Aan de zijkanten van mijn tas en in de zakken op de heupgordel houd ik spullen bij de hand die ik vaker nodig heb, zoals water, snacks en mijn telefoon.” 






Buitenhacks voor inpakken

Met deze handige buitenhacks bespaar je ruimte in je tas en pak je in als een pro!

  • Wikkel ducttape om je drinkfles: handig voor snelle reparaties aan je tent of jas.
  • Doe je slaapzak los in je tas: door de slaapzak buiten de compressiezak te laten kun je ‘m beter samendrukken in je tas en bespaar je ruimte. Bjorn: “Bij deze hack moet je wel zorgen dat je rugzak waterdicht is of je op tijd een regenhoes om je tas doet.”
  • Gear met dubbele functie: zo kun je wandelstokken gebruiken als tentstok en fungeert een Buff ook als een goede kussensloop met kleding erin. 

Op kleur

Om de organisatie in zijn tas overzichtelijk te houden, gebruikt Bjorn waterdichte zakken. Deze zijn er in allerlei maten en kleuren. En dat maakt ze superhandig. “Ik heb diverse kleuren drysacks voor al mijn spullen. Elke productgroep heeft zijn eigen kleur. Ik kan zo meteen pakken wat ik nodig heb.”

 

Ook voor het inpakken van je tent heeft Bjorn een handige tip. “Ik pak mijn tent vaak in drie onderdelen in; de tentstokken, binnen- en buitentent. De pakketjes zijn zo kleiner en je kunt op deze manier alles beter kwijt in je tas. Het is sowieso fijn om een losse drysack te hebben voor je binnentent. Mocht het gebeuren dat de buitentent nat is, dan kun je de binnentent altijd droog opbergen.” 

Waterzak

Een andere tip om ruimte te besparen, is een waterzak. Wat Veerle betreft onmisbaar. “Dit zorgt er voor dat je gemakkelijker steeds een slokje water neemt. Je kan namelijk gewoon door blijven lopen en je hoeft niet steeds naar je drinkfles te hengelen. Daarnaast draag je met een waterreservoir al snel twee à drie liter en dus kilo water dicht tegen je rug aan. Het is evenwichtig verdeeld en je hoeft hier dus niet meerdere flessen voor in je tas te stoppen.”

Op pad

Bjorn en Veerle raden aan om in de voorbereiding alvast een paar keer met de bepakking te trainen, zoals je deze ook bij de BDMT meeneemt. Veerle: “Dan kun je in alle rust je tas goed afstellen. Ontdek je allerlei slimme lusjes en features aan je tas en raak je hiermee vertrouwd. En kun je bepalen of je toch nog iets van gewicht thuis moet laten, of dat je helemaal klaar bent voor de meerdaagse hike.” Bjorn vult aan: “Probeer tijdens je trainingen een gebied op te zoeken met hoogteverschillen en twee dagen achter elkaar te lopen. Bij de BDMT wisselen hoogtes en afdalingen veel met elkaar af. Zo weet je wat je te wachten staat.” 

Klaar voor de BDMT

Afstellen, inpakken en wegwezen… maar voor je jouw rugzak klaarzet, is het tijd om je in te schrijven voor de BDMT – mocht je dat nog niet hebben gedaan. Kan je ook niet wachten op de BDMT? Check dan in de tussentijd dit blog waarin Buitenexpert Paul zijn beste wandeltips deelt en dit blog van Buitenexpert Anne voor het bouwen van een fijn basiskamp. Zo ben je helemaal klaargestoomd voor de wandeluitdaging van het jaar! 
 

Flink aan het trainen voor de Bever Dutch Mountain Trail? Deel je toffe kiekjes met #buitenbegintbijbever op onze Instagram

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.