Op weg naar de BDMT: met deze kampeertips bouw je een goed basiskamp
Dé wandeluitdaging van het jaar komt eraan! In aanloop naar de Bever Dutch Mountain Trail spreken we met verschillende Bever Buitenexperts die Neerlands zwaarste trail gaan lopen. Ze delen hun beste tips voor wandelen, kamperen en het slim inpakken van je tas. In deze editie: Category & Brand Marketeer Anne, die praktisch opgroeide in een tent.
Op 12, 13 en 14 mei 2023 bewandelen we samen met jou de iconische Dutch Mountain Trail. Deze route is de zwaarste trail van Nederland en brengt je over de zeven hoogste toppen van ons land. Je kunt meedoen aan de Bever Dutch Mountain Trail als wandelaar, ‘m lopen als hiker (met bepakking, zoals Anne) of je kunt je aanmelden voor de Fast & Light-editie, waarin je de volledige 101 kilometer in één ruk loopt.
Als klein meisje liep Anne al met haar ouders in de bergen. Haar eerste Victorinox-zakmes, haar favoriete buitengadget, kreeg ze niet voor niets al toen ze acht was. In de afgelopen jaren maakte Anne onder meer trektochten in Schotland, IJsland en Noorwegen. Wandelschoenen aan, tent mee en gaan! Daarom weet deze Buitenexpert alles over het maken van een goed én gezellig basiskamp.
De juiste locatie
Je basiskamp bouwen begint natuurlijk met het vinden van de juiste plek. Volgens Anne zijn er twee varianten: de praktische kampeerplek en de droomkampeerspot. “Ik zoek altijd naar een droomplek waar je dat magic moment kunt beleven: je tent openritsen en uitkijken op het mooiste landschap. Als ik die locatie heb gevonden, kijk ik naar de praktische zaken.”
Die checklist bestaat uit grofweg drie punten:
- Kijk omhoog. Mocht het gaan stormen, wil je geen tak op je hoofd krijgen. Zoek dus bij voorkeur naar open terrein en bouw je kamp nooit onder een dode boom.
- Kijk naar beneden. Voorkom dat je in een kuil ligt – dit is niet het soort waterbed waarop je zit te wachten. Ook is het belangrijk om takjes en stenen te verwijderen. Een gladde ondergrond zorgt ervoor dat je tent minder te verduren krijgt en maakt dat je lekkerder ligt.
- Ga testliggen. Naast comfortabel, is het ook belangrijk dat je horizontaal ligt. Mocht je toch ietwat ongelijk liggen, zorg er dan voor dat je met je hoofd hoger ligt dan je voeten.
Het Groene Boekje
Tijdens de Bever Dutch Mountain Trail zijn de kampeerterreinen vastgelegd. Ga je zelf op pad? Check dan Het Groene Boekje eens voor inspiratie. Daarin vind je de mooiste natuurkampeerterreinen van Nederland. Deze kleinschalige terreinen liggen op bijzondere landgoederen, in eeuwenoude bossen en op idyllische plekjes aan het water. Animatieteams vind je er niet, maar wel goed sanitair en vaak extra voorzieningen zoals een kampvuurplek. Genieten ten top!
Je tent opzetten
Het terrein is schoongemaakt, je ligt hoog genoeg en je staat niet op een gevaarlijke plek. Tijd om je tent op te zetten. “Bepaal eerst waar de wind vandaan komt”, tipt Anne. “Je wilt namelijk ‘met de kont in de wind staan’, zodat je tent zo min mogelijk wind vangt.”
Vervolgens leg je eerst je footprint neer. Die beschermt niet alleen je tent, maar zorgt ook voor waterdichtheid van onderaf. Als je footprint ligt, zet je je tent op. Anne: “De tenten van MSR zijn gemakkelijk op te zetten. Er is slechts één stok voor het geraamte, waardoor het heel duidelijk is waar wat moet. Daarbij kun je bij mooi weer en een lage luchtvochtigheid slapen in alleen de binnentent. De hele bovenkant is van gaas, zodat je heerlijk vanaf je slaapmat en in je comfy slaapzak, kunt sterrenkijken.”
Staat je tent op een rotsachtige ondergrond? Dan heb je rotsharingen nodig of je kunt stenen uit de omgeving gebruiken. Een zitlap is op dat terrein wel zo comfortabel voor je knieën wanneer je je tent opzet. Anne geeft nog één must mee als het gaat om het opzetten van je tent: “Zet altijd je ventilatiegaten open. Als je dat niet doet, krijg je last van condens en moet je de volgende dag een natte tent inpakken.”
De hiker op de erwt
Een goede nachtrust is ongelofelijk belangrijk wanneer je een meerdaagse trekking doet. Een fijne slaapmat is dan wel zo prettig. In onze winkels kun je verschillende matten bekijken en even komen testliggen. Let naast je persoonlijke voorkeuren altijd op de R-waarde en het gewicht. De Therm-a-Rest NeoAir XLite is misschien wel de populairste lichtgewicht mat. Hij is warm, comfortabel, slechts 355 gram en hartstikke compact. Wil je nóg lichter op pad? De NeoAir Uberlite weegt zelfs maar 250 gram. Jouw grootste probleem onderweg? Niet meer willen opstaan!
Een comfortabele slaapzak
Een donsslaapzak is een slimme keuze voor je trekking. Lichtgewicht én heel compact. De Ascent 300-slaapzak van Rab is een slimme koop. Deze supercomfortabele slaapzak is waterafstotend gemaakt door een milieuvriendelijke Nikwax-behandeling, waardoor ‘ie beschermd is tegen vocht en dus langer meegaat. Kies ook altijd voor een slaapzak met een comforttemperatuur die past bij jouw trip.
Culinaire hoogstandjes
Tijdens de BDMT wordt gezorgd voor eten. Ontbijt, diner en zelfs nog een aantal snacks onderweg zijn voor je geregeld. Luxe! Maar wanneer je een meerdaagse wandeling doet als training, zal je toch zelf aan de slag moeten. Bovenaan je paklijst voor koken mag dan de lichtgewicht MSR Pocket Rocket Deluxe, plus een gastankje. Deze brander is alles wat je nodig hebt onderweg! Zet 'm voor optimale omstandigheden op een vlakke ondergrond en op voldoende afstand van je tent.
“Je hebt daarnaast op zijn minst een klein pannetje nodig en een lichtgewicht mok”, vult Anne aan. “Die heb je nodig om water te koken voor bijvoorbeeld je gevriesdroogde eten en een kop thee. Een lange spork is ook praktisch. Ik neem daarnaast altijd een firesteel mee om mijn brandertje aan te steken – die werkt altijd, ongeacht het weer. Heb je ruimte over, en laat het gewicht het toe, dan is een koekenpannetje ook de overweging waard.”
Ultiem genieten
“Mijn ultieme genietmoment? Toch dat koekenpannetje mee en een eitje bakken in de ochtend”, deelt Anne. “Het is de beste start van de dag wanneer er een zware hike te wachten staat. Ook een in de categorie luxe-items: een kussen van een paar gram. Ik lig dan nét wat lekkerder en goed slapen is belangrijk tijdens een trekking. Op een mooie derde plaats staat een espresso van verse bonen, gemaakt met de Nanopresso van Wacaco. En als ik gewicht moet besparen, is de filterkoffie van Freshdrip mijn favoriet.”
Handige kampeerhacks
Een pompzak gebruik je om je mat op te blazen. Maar wist je dat je die pompzak ook heel goed kunt gebruiken als kussen? En die extra scheerlijn is een heel praktische waslijn als je ‘m spant tussen je wandelstokken of twee bomen. Meer kampeerhacks van Buitenexperts check je hier.
Sanitaire stop
Bij BDMT zijn een beperkt aantal toiletten en douches op elke kampeerplek. Maar stel, je krijgt onderweg hoge nood en er is geen wc in de buurt? Dan is een nature pee (of grote boodschap) onvermijdelijk. Doe dit natuurlijk altijd ver genoeg van je kamp en op afstand van wandelpaden. Anne: “Neem je wc-papier mee in een afvalzakje of zet het in de fik. Doe dit natuurlijk niet als er droogte heerst en wacht altijd tot het vuur volledig uit is.”
Ook voor een échte buitendouche heeft Anne een tip. “In Noorwegen heb je voldoende fijne meertjes. Maar stel, je hebt alleen af en toe een stroompje, dan kun je een zak vullen met water en aan een boom hangen. Zo creëer je je eigen buitendouche.”
En door!
Na je heerlijke nacht in de buitenlucht is het tijd om je kamp af te breken. Door dat zorgvuldig te doen, kun je jouw kamp diezelfde avond weer zorgeloos opbouwen. Veeg takjes dus even uit de tent en doe je haringen af voordat je ze opbergt. Je matje en slaapzak kun je gewoon in de compressiezak proppen. “Het is vooral belangrijk dat je je campground achterlaat zoals je ‘m aantrof”, vertelt Anne. “Laat dus geen troep slingeren en laat ook je kampvuurplaats netjes achter.”
Klaar voor de BDMT
Nu je weet hoe je een fijn basiskamp bouwt tijdens je trekking, is het tijd om je in te schrijven voor de BDMT – mocht je dat nog niet hebben gedaan. Voor wandeltips ga je naar dit blog, waarin Buitenexpert (en wandelschoenkenner) Paul zijn gouden tips deelt.
Zien we je in mei in Limburg? Deel ook dan je tofste kiekjes met #buitenbegintbijbever op Instagram.