Meerdere dagen wandelen met zware bepakking vraagt om een rugzak waar je al je benodigdheden in kwijt kunt. Ervan uitgaande dat je een tent, slaapspullen, toiletspullen en kookgerei meeneemt naast je standaard bepakking van kleding, eten en drinken, is een rugzak van minimaal 50 liter een goede keuze.
Bij een grotere rugzak wordt het draagsysteem van de tas nog belangrijker. Je wilt het gewicht van de rugzak namelijk zo goed mogelijk over je lichaam verdelen. Alleen dan loop je comfortabel. Besteed daarom extra aandacht aan de verschillende dames- en herenuitvoeringen van een rugzak. Deze zijn ontworpen met de anatomie van het mannen- of vrouwenlichaam in gedachten. Dat betekent dat er rekening is gehouden met de juiste verdeling van het gewicht, gebaseerd op verschillen in draagkracht en zwaartepunten.
Diverse opbergvakken of compartimenten zijn bij grotere rugzak ook erg handig. Je kunt zo makkelijker je spullen over de tas verdelen en onderscheid maken tussen spullen die je binnen handbereik wilt hebben en gear die je minder snel nodig hebt. Verder is het goed om te letten op robuustheid van het materiaal en de heup- en schouderbanden van de tas. Met zware bepakking wil je namelijk zoveel mogelijk gewicht op je heupen plaatsen. Als je te veel op je schouders draagt, treedt er snel verzuring op en zul je sneller last krijgen van blessures.
De Fjällräven Kajka is een favoriet van veel langeafstandswandelaars en trekkers. De tas is uitermate geschikt voor wandelaars die van plan zijn om de wildernis in te trekken en zelfvoorzienend te wandelen. Het berkenhouten frame en het verstelbare draagsysteem van de tas zorgen voor veel draagcomfort. Bovendien is de tas voorzien van handige compartimenten en compressiebanden. Wel is de tas vrij groot (75L) en relatief zwaar in gewicht. Alternatieve trekkingrugzakken zijn de Osprey Ariel 55-damesrugzak, Osprey Rook 65 voor heren, de Lowe Alpine Cerro Torre 65:85 en de deuter Aircontact 50+10 SL.