Zo kies je de juiste rugzak voor jouw langeafstandswandeling
Heb je een dagwandeling gepland of zelfs een meerdaagse trektocht? Dan wil je natuurlijk wel ruimte hebben voor de nodige spullen. Het juiste type en formaat rugzak is dan een must. Net als een model dat aansluit bij jouw rug en wensen. Geen zorgen, in dit blog lees je precies welke rugzak past bij jouw (langeafstands)wandeling.
Afhankelijk van de afstand die je aflegt, het terrein dat je trotseert en of je er een overnachting aan vastplakt, zijn er verschillende rugzakken geschikt voor jouw langeafstandswandeling. Er zijn namelijk allerlei eigenschappen en vernuftige aanpassingen die de ene rugzak perfect maken voor een dagwandeling en de ander juist voor een trektocht.
Welk type wandeling
In dit blog maken we onderscheid tussen drie typen langeafstandwandelingen: een dagwandeling (etappe), een meerdaagse wandeling zonder zware bepakking en een meerdaagse wandeling met zware bepakking. Je paklijst is voor een meerdaagse wandeling immers anders dan voor een dagwandeling. Ook spelen factoren als terrein en klimaat een belangrijke rol. We nemen elk van deze wandelingen met je door!
Hoe lang ga je op pad?
Wandelrugzakken zijn er in verschillende soorten en maten. De inhoud van een rugzak wordt altijd gemeten in liters. Hoeveel liter je nodig hebt, hangt vooral af van het soort wandeltocht dat je gaat maken. Voordat je een rugzak aanschaft, is het goed om te bepalen welke afstanden je wilt afleggen. Wil je een dagwandeling maken, zoals een etappe van een LAW? Of ga je liever meerdere dagen wandelen met of zonder zware bepakking? Afhankelijk van hoe lang je op pad gaat en hoeveel spullen je mee wilt en kunt nemen, bepaal je welke rugzak geschikt is voor jouw avontuur.
Eén dag op pad
Voor een dagwandeling heb je niet zo veel spullen nodig. Je hoeft immers niet te overnachten of je avondmaal te bereiden. Wel zijn er twee basisdingen die niet kunnen ontbreken: voldoende water en genoeg eten. Ook is het fijn om voor de zekerheid wat ruimte over te hebben voor verschillende lagen kleding. Het weer kan namelijk altijd omslaan of juist opklaren. Een rugzak van ongeveer 30L is daarom bij uitstek geschikt voor een dagwandeling. Fijne dagrugzakken zijn bijvoorbeeld de Osprey Skimmer 28, die voorzien kan worden van een van de drinksystemen van het merk, de Lowe Alpine AirZone Spirit 25L of de deuter Futura 25 SL WMS voor dames en de Futura 23 voor heren.
Welke dagrugzak bij jouw buitenavontuur past, is afhankelijk van je eigen voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ventilerend rugpand van mesh. Zo’n rugpand creëert ruimte tussen je rug en de rugzak waardoor er meer ventilatie mogelijk is. Dit is bijvoorbeeld fijn als je in warmere klimaten wandelt. Maar je kunt ook kiezen voor een aansluitend rugpand. Dat geeft meer stabiliteit, maar minder ventilatie. Ook is het belangrijk dat je je dagrugzak op de juiste manier inpakt: zo past er meer in en draagt ‘ie comfortabeler. In dit blog lees je precies hoe je je dagrugzak slim inpakt.
Meerdere dagen wandelen zonder zware bepakking
Een meerdaagse tocht zonder zware bepakking houdt in dat je (waarschijnlijk) niet gaat kamperen en daarom geen slaapsysteem en tent bij je hoeft te dragen. Denk aan een huttentocht in de bergen of een langeafstandswandeling door Nederland met overnachtingen in trekkershutten of bed and breakfasts. Bij zo’n wandeling hoef je geen zware kampeerspullen met je mee te dragen. Wel is het belangrijk dat je voldoende kleding, eten, drinken en eventueel kookgerei meeneemt. Afhankelijk van het type hut waarin je slaapt, heb je ook een lichtgewicht slaapzak en/ of slaapmat nodig. Een rugzak van 30-50L is dan een goede optie.
Ook wordt het draagsysteem bij een wandeling van dit kaliber belangrijker. Er moet voldoende ventilatie zijn en het gewicht van de tas moet goed over het lichaam te verdelen zijn. Let daarom goed op de indeling van de rugzak. Zijn er verschillende vakken of compartimenten waar je je spullen in kwijt kunt? En is er een draagsysteem voor bijvoorbeeld wandelstokken of een waterzak aanwezig? Check ook of de heup-, schouder- en borstbanden stevig genoeg zijn voor het dragen van meer gewicht. Als je twijfelt over de specificaties van een rugzak, kun je altijd de Buitenexperts in onze winkels om advies vragen. Zij weten alles over rugzakken en helpen je ook graag bij het juist afstellen van jouw nieuwe tas.
De Lowe Alpine AirZone Camino Trek voor heren en dames is een bekende favoriet. De rugzak is geschikt voor alle seizoenen en heeft een ventilerend rugpand. Ook kun je het hoofdvak bij beide uitvoeringen uitbreiden met 10 liter.
Meerdaagse hike met zware bepakking
Meerdere dagen wandelen met zware bepakking vraagt om een rugzak waar je al je benodigdheden in kwijt kunt. Ervan uitgaande dat je een tent, slaapspullen, toiletspullen en kookgerei meeneemt naast je standaard bepakking van kleding, eten en drinken, is een rugzak van minimaal 50 liter een goede keuze.
Bij een grotere rugzak wordt het draagsysteem van de tas nog belangrijker. Je wilt het gewicht van de rugzak namelijk zo goed mogelijk over je lichaam verdelen. Alleen dan loop je comfortabel. Besteed daarom extra aandacht aan de verschillende dames- en herenuitvoeringen van een rugzak. Deze zijn ontworpen met de anatomie van het mannen- of vrouwenlichaam in gedachten. Dat betekent dat er rekening is gehouden met de juiste verdeling van het gewicht, gebaseerd op verschillen in draagkracht en zwaartepunten.
Diverse opbergvakken of compartimenten zijn bij grotere rugzak ook erg handig. Je kunt zo makkelijker je spullen over de tas verdelen en onderscheid maken tussen spullen die je binnen handbereik wilt hebben en gear die je minder snel nodig hebt. Verder is het goed om te letten op robuustheid van het materiaal en de heup- en schouderbanden van de tas. Met zware bepakking wil je namelijk zoveel mogelijk gewicht op je heupen plaatsen. Als je te veel op je schouders draagt, treedt er snel verzuring op en zul je sneller last krijgen van blessures.
De Fjällräven Kajka is een favoriet van veel langeafstandswandelaars en trekkers. De tas is uitermate geschikt voor wandelaars die van plan zijn om de wildernis in te trekken en zelfvoorzienend te wandelen. Het berkenhouten frame en het verstelbare draagsysteem van de tas zorgen voor veel draagcomfort. Bovendien is de tas voorzien van handige compartimenten en compressiebanden. Wel is de tas vrij groot (75L) en relatief zwaar in gewicht. Alternatieve trekkingrugzakken zijn de Osprey Ariel 55-damesrugzak, Osprey Rook 65 voor heren, de Lowe Alpine Cerro Torre 65:85 en de deuter Aircontact 50+10 SL.
Rugzak-apk
Is je rugzak niet helemaal meer wat 'ie geweest is, maar is een nieuwe ook weer niet nodig? Breng ‘m bij Bever voor een uitgebreide rugzak-apk! We checken onder andere of stiksels, elastiek, buckles en bandmateriaal compleet en sterk genoeg zijn, of alle ritsen nog soepel lopen en of de heupband nog stevig genoeg is.
Welke rugzak past bij jou?
Net zoals er voor elke wandeling een geschikte rugzak is, is die er ook voor elk type wandelaar. Het kiezen van een rugzak is namelijk iets heel persoonlijks. Iedereen heeft andere vereisten en een unieke lichaamsbouw. Daarom is het heel belangrijk om je eigen voorkeuren mee te nemen in de keuze van een rugzak en bij voorkeur tassen te passen in de winkel. Onze Buitenexperts geven je daar graag persoonlijk advies. Om je alvast een beetje op weg te helpen zetten we een aantal criteria voor de perfecte fit voor je op een rijtje.
Schouder-, heup- en borstbanden
Elke goede wandelrugzak heeft banden die over je schouders gaan, een heupband en een borstbandje. Vooral de kwaliteit en de vorm van de schouderbanden en de heupband bepalen het draagcomfort van een rugzak. Wil je graag relatief dikkere banden of zit dunner comfortabeler? En ga je voor banden die ietwat elastisch zijn of hebben stevige, ‘vaste’ banden jouw voorkeur?
Ook de vorm van de schouderbanden kan verschillen, het ene model zal prettiger zitten dan het andere model. Hetzelfde geldt voor heupbanden. Deze kunnen anatomisch gevormd zijn, waardoor ze beter of minder goed bij jouw lichaamsbouw passen. Dit is ook de reden waarom er unisex-modellen zijn en rugzakken speciaal voor mannen en vrouwen.
Het rugpand
De grootte van het rugpand bepaalt of een wandelrugzak goed bij je past. Rugzakken zijn daarom vaak verkrijgbaar in verschillende maten. Meet je rug op om uit te vinden welk formaat rugzak het beste bij je past. Je meet je rug van je nek tot je heupen. Is de lengte van je rug minder dan 40 centimeter, dan heb je een klein formaat rugzak nodig. Een middelgrote tas past bij een rug van 40 tot 45 centimeter. Is je rug langer dan 45 centimeter, dan kom je al snel terecht in de grote maten. Bij sommige wandelrugzakken is het rugpand verstelbaar, waardoor deze geschikt is voor meerdere ruglengtes.
Ook belangrijk: kiezen tussen een aansluitend en ventilerend rugpand. Wanneer je gaat wandelen in warme omstandigheden of je zweet snel, is het fijn als je rugzak een ventilerend rugpand heeft. Dit houdt in dat het rugpand niet direct aansluit op je rug, maar dat er ruimte is tussen de rugzak en je rug. Dat tussenstuk kan bijvoorbeeld van mesh zijn. Door zo’n speciaal rugpand kan er lucht tussen je rug en de rugzak komen en is er betere ventilatie mogelijk. Kortom: de rugzak is veel minder warm op je rug. Een rugpand dat direct op je rug aansluit, is echter stabieler. Aan jou dus om te kiezen wat je prettiger vindt!
Hoe stel je je rugzak af?
De juiste pasvorm en grootte van een rugzak is ontzettend belangrijk voor het draagcomfort. Maar het correct afstellen van de rugzak is minstens zo belangrijk. In dit blog lees je precies hoe je je rugzak perfect laat aansluiten op jouw lichaam. Ben je niet toch niet helemaal zeker over de afstelling? Kom dan langs in een van de Bever-winkels. Onze Buitenexperts hebben een schat aan kennis die ze maar al te graag met je delen. Zo weet je zeker dat je met een perfect aangepaste rugzak de deur uit loopt.
Alles voor je buitenavonturen
De perfecte rugtas – en alles voor erin – vind je op Bever.nl en in onze winkels. Waar je ook shopt, er staan altijd experts voor je klaar om je te adviseren. Wil je je nu alvast inlezen? Gebruik onze handige online keuzehulp voor dagrugzakken.
Bezoek ook ons blog voor stapels wandelinspiratie. We tippen regelmatig mooie langeafstandswandelingen in binnen- en buitenland en helpen je zelfs trainen voor jouw eerste meerdaagse tocht. Vergeet ook niet je mooiste kiekjes te delen op Facebook en Instagram met #buitenbegintbijbever. Wie weet zie je jouw foto binnenkort terug op onze feed!