man in wielerkleding op de fiets

Kleding op de fiets: wat draag je tijdens het fietsen?

Met de beste fietskleding wordt je fietstocht een stuk comfortabeler. Maar hoe kies je welke kleding je draagt op de fiets? We helpen je bij het vinden van fijne wielerkleding. Van een fietsshirt tot de ideale broek: dit trek je aan tijdens het fietsen. 

Jouw ideale fietsoutfit stel je samen op basis van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de weersomstandigheden, je activiteit en je persoonlijke voorkeur.

Ga direct op deze pagina naar: 

Wat draag je op de fiets?

Laten we bij het begin beginnen: wat trek je allemaal aan voordat je op de fiets stapt? Deze basics zijn het minimale wat je nodig hebt om te beginnen met fietsen. En belangrijk: je hoeft niet direct de duurste fietskleding te kopen om te starten! Vaak kom je met reguliere sportkleding al een heel eind. Maar wil je toch net wat meer comfort? Dan kun je kijken naar speciale fietskleding.  

Veel fietsshirts zijn voorzien van extra vakjes op de rug voor bijvoorbeeld snacks of een extra laagje kleding. Ook hebben fietsshirts vaak een verlengd rugstuk dan reguliere sportshirts, zodat je hele rug bedekt blijft tijdens het fietsen. Hoewel sommige mountainbikers de voorkeur geven aan ruime kleding, kiezen veel fietsers voor een slanke pasvorm. Hierdoor ben je ben lekker aerodynamisch! Je fietsshirt mag strak zitten, maar let op dat hij niet knelt. Zorg ervoor dat je je armen gewoon naar voren kunt strekken zonder dat het gaat irriteren. En onthoud: als iets tijdens het passen al niet echt lekker zit, wordt het niet per se beter als je urenlang op de fiets zit.

Veel fietsbroeken zijn voorzien van een zeem: extra padding op je billen. Hiermee krijg je minder snel last van zadelpijn. Ook zorgt een zeem voor minder wrijving, omdat de zeem beter aansluit op je zadel. Verder kies je of je wel of geen bib wilt. Een fietsbroek met bib is voorzien van een soort bretels die aan je broek vastzitten. Zo blijft alles goed op z'n plek zitten en heb je geen last van een knellende broeksrand. Meer tips voor het kiezen van een fietsbroek lees je in onze keuzehulp. 

 

Fietsbroeken voor dames en heren verschillen in pasvorm. Zorg dat je fietsbroek goed past en nergens schuurt. Als je tijd hebt, ga dan even voor een kort testrondje met je nieuwe fietsbroek! Niet erg comfortabel om tijdens een lange fietsrit met schuurplekken te zitten...

 

Tot slot een belangrijke tip voor de echte beginners: onder een fietsbroek draag je beter geen onderbroek. Dit kan namelijk gaan schuren en voorkomt dat je zeem niet optimaal kan werken. Lekker zonder onderbroek je fietsbroek in dus! Ga je meerdere dagen op pad? Neem een extra broek mee en spoel je fietsbroek uit als je aankomt. Goed laten drogen en je hebt de volgende dag weer een droge, schone broek.

Misschien geen kleding, maar wel essentieel voor jouw fietsavontuur. Een goede fietshelm voldoet aan verschillende eisen: de helm past goed en wiebelt niet, biedt voldoende bescherming bij een valpartij en voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen. Helmen die aan deze Europese norm voldoen herken je aan het keurmerk EN 1078 of EN 1080. We hebben ook helmen met MIPS: Multi-directional Impact Protections System. Het MIPS in een fietshelm vangt de bewegingen op die je hoofd maakt bij een botsing en zorgt dus voor extra bescherming. 

 

Heb jij een helm met veel ventilatiegaten en fiets je ook wel eens in de regen? Misschien is een regenhoes voor je fietshelm dan een goed idee. Hierdoor lever je wel iets in op ventilerend vermogen, maar blijft je hoofd iig wel droog! En als het droog is, doe je hem makkelijk af. Meer tips voor het kiezen van een fietshelm lees je in ons artikel. 

De belangrijkste vraag bij het kiezen van fietsschoenen: klikschoenen of pedaalschoenen? Het antwoord hierop vind je op je fiets. Zijn jouw trappers uitgerust met klikpedalen of met platte pedalen? Dan weet je direct wat jij nodig hebt. Maar pedalen kun je vervangen, dus draag jij toch liever andere schoenen? Dan kun je hier alsnog voor kiezen. 

  • Klikschoenen: als je waarde hecht aan snelheid en afstand, zijn klikschoentjes een uitstekende optie. Je kunt optimaal kracht omzetten en hierdoor sneller en langer fietsen. Het vergt alleen wel wat oefening om op tijd uit je pedalen te klikken. De meeste wielrenschoenen zijn voorzien van drie connectie-punten, terwijl mountainbikeschoenen maar op twee punten vastzitten. Met mountainbikeschoenen klik je dus wat makkelijker los. Bekijk goed welk kliksysteem jij op je pedalen hebt, zodat je bijpassende fietsschoentjes koopt. 
  • Flat pedal schoenen: vind jij het nog spannend om met klikschoenen te fietsen of blijf je sowieso liever met je voeten los? Kies dan voor flat pedal schoenen. Dit zijn fietsschoenen met een vlakke onderkant zonder kliksysteem. In ieder geval geen valpartijen voor jou wanneer je je schoenen niet snel genoeg uit het pedaal krijgt!

De beste outfit is wat werkt voor jou

In de wielerwereld bestaan er talloze manieren om tot de beste outfit te komen. En meningen verschillen: de één zweert bij een bib, terwijl de ander het liefste een los broekje draagt! Kijk daarom bij het bepalen van jouw ideale fietsoutfit vooral naar wat goed werkt voor jou. Waar voel je je comfortabel in en wat zit lekker? Heb je het snel warm of koud? Of fiets je gewoon het liefste in sportkleding die je al hebt? Dan is dat voor jou de beste optie. Zolang je weet wat de opties zijn en bewuste keuzes hebt gemaakt, zit je sowieso goed! Gaandeweg kom je er steeds beter achter waarin jij het liefste fietst.


Algemene kledingtips voor op de fiets

Bij het kiezen van fietskleding let je op een aantal factoren. Om je een beetje op weg te helpen, delen we een aantal algemene tips.

  • Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je kleding goed ademt en vocht afvoert. Op die manier voorkom je dat zweet lang in je kleding blijft en je hierdoor afkoelt. Dus of je nu kiest voor een speciaal fietsshirt of een gewoon sportshirt: zolang je er vrij in kan bewegen en de stof goed droogt, ben je helemaal good to go. 
  • Zorg voor reflecterende details op je kleding. Zo ben je beter zichtbaar in de schemering of tijdens een flinke regenbui. Als je alleen fietst op plekken waar geen auto's of scooters komen, is dit iets minder belangrijk. Maar wat extra zichtbaarheid kan nooit kwaad natuurlijk!
  • Je kunt het beter net iets te koud hebben als je begint dan net iets te warm. Door het trappen, word je namelijk vanzelf warm. Als je deze warmte niet kwijt kunt, ga je zweten en dit blijft in je kleding hangen. En hierdoor kun je het juist weer koud krijgen! Daarom beter iets te koud beginnen.  
  • Een windstopper of kleine gilet neemt weinig ruimte in beslag, maar kan wel nét even dat beetje extra warmte bieden. Twijfel je dus over je outfit? Stop een lichtgewicht, extra laagje in je zak of fietstas voor als het toch te koud is.

Dit draag je in elk seizoen

Welke kleding je aantrekt, hangt voor een groot deel af van de weersomstandigheden af. Per seizoen leggen we je uit wat je het beste aan kunt trekken. 

Afhankelijk van de buitentemperatuur, stel je je fietskleding voor de lente samen. Voor je bovenlichaam is een fietsshirt met korte mouwen goed, maar je kunt ook kiezen voor lange mouwen. Een andere optie is het gebruiken van armstukken: deze trek je makkelijk uit als het toch warmer wordt. Blijft het de hele dag wat fris? Dan kun je kiezen voor een dun thermoshirt als basislaagje. Voor je onderlichaam draag je een korte of lange fietsbroek, afhankelijk van de temperatuur en je persoonlijke voorkeur. Voor langere tochten raden we altijd een fietsbroek met zeem aan in plaats van een reguliere sportbroek. Je billen zullen je dankbaar zijn.

Voor een zomerse fietstocht is een korte fietsbroek en een shirt met korte mouwen meestal warm genoeg. Ga je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend weg? Dan kun je eventueel armstukken meenemen tot je jezelf hebt warm getrapt. Je zomerse fietskleding moet goed ademen en lekker licht zijn. Sommige fietsshirtjes zijn voorzien van UV-bescherming. Als dit niet het geval is, kun je je onder je fietsshirt insmeren zodat je zeker weet dat je niet verbrandt. Zomerse bui op komst? Tijdens een langere fietstocht kun je een dun, waterafstotend en ademend jasje meenemen in je fietstas.

Denk je aan herfst, dan denk je snel aan regen, wind en koudere temperaturen... En aan mooie fietstochten natuurlijk! Met de juiste fietsoutfit hoef jij je niet tegen te laten houden door het weer. In koude omstandigheden kies je voor een dun thermoshirt als basislaag. Als het nog redelijk warm is, kun je dit achterwege laten. Ga voor een fietsshirt met een winddicht jasje of een ademende bodywarmer. Een bodywarmer biedt extra warmte bij je romp, maar houdt wel je armen vrij voor meer bewegingsruimte. 

In de winter draag je een dikke fietsbroek met een fleece-laagje. Of kies voor een reguliere broek met een thermolegging eronder. Voor je bovenlichaam trek je een thermoshirt aan, een fietsshirt (met korte of lange mouwen) en een winddicht of waterafstotend jack. Dit laatste is afhankelijk van het weer. Ook draag je warme en winddichte fietshandschoentjes die je vingers lekker warm houden. Om je nek draag je een buff of multicol. Heb jij snel last van koude voeten? Dan kun je kijken naar overschoenen. Deze zorgen voor meer warmte en houden soms ook regen tegen. Zo blijven je voeten warm én droog! En als je een fietshelm hebt met veel ventilatiegaten, kun je een dunne muts of een Buff om je hoofd te dragen. Een dikke muts is geen goed idee, omdat dit het functioneren van de helm vermindert.  


Lagensysteem

Ga je meerdere lagen combineren? Zorg er dan voor dat de laagjes goed samenwerken: warmte vasthouden, tussenlucht opwarmen en vocht afvoeren. In ons adviesartikel over het lagensysteem lees je meer over de functie van elke laag en waar je op moet letten.


vrouw met een mountainbike neemt even pauze

Handige accessoires voor op de fiets

Je maakt je outfit helemaal af met onderstaande accessoires. 

Begin jouw fietsavontuur bij Bever

Van de beste fietshelm tot waterdichte fietstassen: bij Bever vind je verschillende producten voor jouw fietsavontuur. Ook hebben we een brede collectie aan fietskleding. Zo kun jij precies vinden van jij nodig hebt. Heb je persoonlijk advies nodig? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts staan voor je klaar. En voor fietsinspiratie kun je terecht op ons blog!


Meer fietsinspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.