WIJ HELPEN JE DE JUISTE KLIMSCHOENEN KIEZEN!

Het juiste paar klimschoenen kan je ervaring maken of breken. Ben jij een beginner of wil je net wat extra informatie voor je nieuwe aankoop van klimschoenen? Om je wat beter op weg te helpen zijn hieronder verschillende soorten klimschoenen uitgelicht. Daarnaast zijn een aantal eigenschappen van een toelichting voorzien. Ontdek welk paar klimschoenen het beste bij jou passen!

Neutraal

Neutrale klimschoenen geven een all-day comfort. Je tenen zijn niet gebogen tegen de neus van de klimschoen en liggen daarom plat. Omdat de neutrale schoenen comfortabel zitten, zijn deze klimschoenen ideaal voor beginners. De dikkere zool van de schoenen zorgt voor meer ondersteuning en slijtvastheid. Dit is ideaal voor beginners om de voettechniek te verbeteren. Daarnaast zijn het ook uitstekende schoenen voor ervaren klimmers die comfortabele klimschoenen nodig hebben voor lange multi-pitch klimtochten. 

Gematigd

Gematigde klimschoenen zijn voorzien van een licht gebogen kromming en zijn meer technisch vanwege de hoek van de tenen. De zool is voorzien van rubber met meer grip en is ook dunnere voor meer gevoel. 

Agressief

Agressief gevormde klimschoenen zijn voorzien van een zeer gekromde hoek van de tenen en daarmee de meest technische. De kromming zorgt voor een sterke positie van de voet, daarmee zijn deze klimschoenen voornamelijk geschikt voor routes/boulder met overhang. Daarnaast zijn agressieve variante van klimschoenen meestal voorzien van rubber met veel grip en een dunnere zool dan neutrale klimschoenen.

Sluiting

De sluiting van klimschoenen kunnen verschillen van veters, klittenband tot instappers. De voordelen van klimschoenen met veters is dat de schoenen aangepast kunnen worden op verschillende plekken naar conditie van de voet of moeilijkheid van de route. Een klimschoen met klittenband sluiting is meer gericht op boulderen, is snel uit en aan te trekken. Tot slot zijn instappers elastisch en meer geschikt voor training, daarnaast zijn deze schoenen niet voorzien van een stijve zool.

Materiaal

Klimschoenen zijn synthetisch of gemaakt van leer. Beide materialen bevatten verschillende eigenschappen. Een klimschoen uit leer vormt/rekt zonder binnenvoering tot 1 maat uit. Met binnenvoering rekt de schoen tot een halve maat uit. Daarentegen rekt/vormt een synthetische klimschoen bijna niet!

Pasvorm

Klimschoenen vragen een ander pas advies dan normale schoenen. Om de ideale klimschoen te vinden hebben wij hier een aantal tips. Om te beginnen, hou niet teveel vast aan jouw maat. Er is geen standaard maatvoering, er is verschil tussen de merken en zelfs modellen binnen hetzelfde merk. Het beste is om de schoenen in middag/avond te passen. De schoenen hoeven niet pijnlijk te passen, alle tenen horen wel tegen de voorkant van de schoen. Als je gaat staan moet de achterkant van de hielkuip niet in je achillespees drukken. Daarnaast geldt de regel, hoe meer gericht op prestatie de schoen is, hoe strakker de pasvorm!