Hoe kies ik een klimschoen

Klimschoenen zijn speciaal gemaakt om goed te kunnen klimmen doordat je meer grip en gevoel hebt onder je voeten. Maar niet elke klimschoen is hetzelfde. Welke schoen je nodig hebt om jouw klimuitrusting compleet te maken hangt, net zoals al je andere klimmaterialen, af van het soort klimmer dat je bent en wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn. Hieronder geven we je alle informatie die jij nodig hebt om de juiste klimschoen te kiezen.

Advies voor de snelle kiezer

Boulderen

Beginner
Type: Gematigd
Sluiting: Elastisch / klittenband
 

Ervaren

Type: Agressief

Sluiting: Elastisch / klittenband

Indoor wandklimmen

Beginner

Type: Neutraal

Sluiting: Elastisch / klittenband

 

Ervaren

Type: Gematigd / Agressief

Sluiting: Klittenband

Outdoor korte klim

Beginner

Type: Neutraal / gematigd

Sluiting: Elastisch / klittenband

 

Ervaren

Type: Agressief

Sluiting: Klittenband / veters

Outdoor dag route (lange klim)

Beginner & Ervaren

Type: Neutraal / gematigd

Sluiting: Klittenband / veters

 

 

 

De stappen voor het vinden van je klimschoen

Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

Stap 1

Ervaring

Wat is je niveau?

Stap 2

Activiteit

Wat ga ik doen?

Stap 3

Type

Wat voor soort wil ik?

Stap 4

Sluiting

Welke sluiting wil ik?

Stap 5

Maat

Welke maat heb ik nodig?

Ervaring

Wat is je niveau?

Wat je ervaringsniveau is hangt niet direct af van hoelang je al klimt. Iedereen heeft een eigen ontwikkelingstempo. Of je een beginnende of ervaren klimmer bent hangt af van jouw voetenwerk en techniek en hoe prettig jij je voelt tijdens het klimmen.

Beginner

Als je net begint met klimmen zal je jouw techniek en voetenwerk voornamelijk indoor oefenen op een klimmuur. Grote kans dat je voor je eerste paar keer klimmen gewoon materiaal huurt van een klimhal. Als je toch graag in je eigen materialen investeert is het goed om te gaan voor comfortabele schoenen waarmee je leert de grip van je klimschoenen te vertrouwen en je goed jouw voetenwerk kan oefenen.

Ervaren

Als ervaren klimmer hoef je niet meer na te denken over de basistechniek, deze heb je onder de knie. Je bent meer bezig met puzzelwerk want elke millimeter telt bij een uitdagende klimroute. Klimmen is een risicovolle sport dus je moet altijd gefocust te werk gaan. Maar je kan ook erg genieten van de klimroute en het uitzicht. Als ervaren klimmer bereik je nieuwe hoogtes en beklim je moeilijkere routes.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Activiteit

Wat ga ik doen?

Om een klimschoen te vinden die het beste bij jou past ik het belangrijk om eerst te bedenken bij wat voor klim je deze nodig hebt. Het kan zijn dat je verschillende soorten klimdisciplines beoefent waardoor je meerdere klimschoenen nodig hebt.

Boulderen

Boulderen is een steeds populairdere klim variant. Bij boulderen gaat de klimmer minder de hoogte in en doet dit zonder het gebruik van een touw. Niet gevreesd; er liggen altijd valmatten onder. Dit maakt het erg toegankelijk omdat er geen kennis van touwtechnieken vereist is. Je bent dus aangewezen op je eigen kracht en vindingrijkheid. Want welke weg kan je het beste naar boven nemen? Bij boulderen gaat het om explosieve kracht omdat de grepen soms ver uit elkaar zitten of omdat de route veel overhang heeft. Boulderen kan zowel indoor als outdoor gedaan worden en je gaat meestal niet hoger dan 4,5 meter.

Indoor

Indoorklimmen, of ook wel wandklimmen, doe je in een klimhal. Je gaat de klimmuur op met een touw dat daar hangt of dat je huurt. Indoor klimmen is een manier om een leuke middag te hebben of om te trainen. Zo kan je steeds beter worden in het klimmen om nieuwe routes binnen en buiten te trotseren of misschien wil je jouw persoonlijke tijd op de klimmuur verbeteren.

Outdoor single pitch

Outdoor klimmen is het buiten beklimmen van een route. Dit kan een behaakte of onbehaakte route zijn op verschillende rots-types. Voor de keuze van je klimschoen is het vooral belangrijk hoelang je gaat klimmen. Bij een korte single pitch route klim je in een keer naar de top of het einde van de route. Je bent dan maar relatief kort aan het klimmen en tussen je routes door kan je pauzeren.

Outdoor multipitch

Een multipitch route is vaak een lange route waar je een groot deel van de dag mee bezig kan zijn. Multipitch betekend dat er onderweg meerdere standplaatsen zijn waarop je ankermomenten heb en misschien zelfs wisselt van voorklimmer. Je maakt behoorlijk wat meters voordat je de top of het einde van de route bereikt en aan je afdaling begint. Je klimschoenen moet je dus ook een langere tijd aanhouden. Het is belangrijk dat deze gedurende de hele klim niet gaan irriteren of knellen. Multipitch klimmen wordt ook wel klimmen met meerdere touwlengtes genoemd.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Type

Voor welke activiteit heb ik een schoen nodig?

Op basis van de vorm en het technisch vermogen van de klimschoen worden er drie types onderscheiden. Wat voor soort klimschoen je het beste kan nemen hangt af van het soort klim dat je gaat doen en je ervaringsniveau.

Neutraal

Neutrale klimschoenen hebben een dikkere zool en zijn licht of zelfs helemaal niet gebogen. Hierdoor zijn dit de meest comfortabele klimschoenen. Je kan er goed mee klimmen door de aansluitende pasvorm en focus op je tenen. Doordat de voeten niet in een extreem kromme vorm gedwongen worden en vrijwel niet asymmetrisch zijn zitten ze nog comfortabel. Door de dikke zool geven deze schoenen veel ondersteuning en zijn ze erg slijtvast. Dit maakt een neutrale schoen ideaal voor beginnende klimmers maar ook voor ervaren klimmers die graag comfortabele klimschoenen aan willen of die lange tochten gaan maken waarbij de klimschoen lange tijd gedragen wordt.

Gematigd

Gematigde klimschoenen hebben meer kromming in de schoen dan een neutrale klimschoen en zijn asymmetrisch. Door de hoek van de tenen zijn deze schoenen technischer en kan je met je tenen beter op de kleine randjes staan. De zool is voorzien van zacht rubber met meer grip waardoor deze schoenen nog beter zijn voor een outdoor klim waarbij je houvast moet vinden in rotsspleten. Door de dunnere zool heb je ook meer gevoel in je voet en kan je goed voelen waar je jouw voet moet neerzetten.

Agressief

Een agressieve klimschoen dankt zijn naam aan de ‘agressieve’ kromming die deze schoenen hebben. Ook hebben ze een zeer asymmetrische pasvorm. Door de hoek van de tenen zijn dit de meest technische schoenen. Ze hebben extreem veel grip op de dunnere zool waardoor je uitstekende controle hebt. Zelfs op een vlakke wand kan je blijven staan; ook wel smearing genoemd. Deze schoenen zijn voornamelijk geschikt voor routes met overhang en boulderen.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Sluiting

Welke sluiting heb ik nodig?

Net zoals een gewone schoen heb je keuze uit verschillende sluitingen van de schoen. Ga je voor veters of een snelle klittenbandsluiting. Of misschien ben je wel dol op het gemak van instappers. In tegenstelling tot gewone schoenen heeft de sluiting van een klimschoen invloed op de gebruiksfunctie en het comfort.

Vetersluiting

Met een vetersluiting zit je klimschoen altijd goed aangesloten, wat bij het klimmen belangrijk is. De veters zijn namelijk aan te trekken waar nodig. Zo sluit de schoen perfect aan bij de pasvorm van jouw voet.

Elastische sluiting

Klimschoenen met een elastische sluiting zijn makkelijk aan en uit te trekken. Deze instappers zijn alleen niet af te stellen naar je voet. Hierdoor zijn elastische klimschoenen het beste te gebruikten tijdens korte trainingssessies of voor beginners.

Klittenbandsluiting

Klimschoenen met een klittenbandsluiting zijn ook tot een bepaalde mate goed aan te sluiten. Deze werkt niet zo nauwkeurig en goed als een vetersluiting maar wel een stuk sneller. De schoenen zijn snel aan en uit te trekken. Daarom is een klittenbandsluiting favoriet bij boulderaars.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Maat

Welke maat heb ik nodig?

Als je een klimschoenen gaat passen is het belangrijk om niet vast te houden aan je normale schoenmaat. De maatvoering van klimschoenen komt niet direct overeen met normale schoenen. Ook zit er maatverschil tussen de merken en de verschillende modellen. Pas je klimschoen dus altijd en voel of deze goed zit.

 

Een klimschoen hoort nauw aangesloten om je voet te zitten, bijna als een tweede huid. Hoe gerichter jij bent op prestatie, hoe strakker je klimschoen moet zitten. Op die manier komt je techniek het beste tot zijn recht. Dit betekent niet dat een klimschoen pijnlijk moet zitten. Te strakke klimschoenen kunnen blessures opleveren. Je grote teen moet altijd de voorkant van je schoen raken. Hiermee moet je namelijk je grip op de rotsten houden en de ondergrond voelen.

 

Hou bij het kopen van je klimschoen ook rekening met het materiaal. Klimschoenen van leer zonder binnenvoering lopen tot wel 1 maat uit. Met binnenvoering heb je een uitloop tot minder dan een halve maat. Bij een synthetische klimschoen hoef je nauwelijks tot geen uitloop te verwachten.

Compleet advies

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Boulderen

Beginner
Type: Gematigd
Sluiting: Elastisch / klitteband
 

Ervaren

Type: Agressief

Sluiting: Elastisch / klitteband

Indoor wandklimmen

Beginner

Type: Neutraal

Sluiting: Elastisch / klitteband

 

Ervaren

Type: Gematigd / Agressief

Sluiting: Klitteband

Outdoor korte klim

Beginner

Type: Neutraal / gematigd

Sluiting: Elastisch / klitteband

 

Ervaren

Type: Agressief

Sluiting: Klitteband / veters

Outdoor dag route (lange klim)

Beginner & Ervaren

Type: Neutraal / gematigd

Sluiting: Klitteband / veters