Hoe kies ik ski`s

Welke ski past bij mij?

Niet verwonderlijk misschien, maar wist je dat de ski oorspronkelijk uit Scandinavië komt? 

Daar werden de lange latten gebruikt voor een betere verplaatsing door het besneeuwde landschap. Vandaar dat het woord ski is afgeleid van het oud-Noorse woord 'Skiða', dat 'rechte plank' betekent.

Welke ski aan jouw voet hoort, hangt af van drie belangrijke factoren: je technische vaardigheden (beginner, gevorderde of expert), je lichaamsbouw en de skidiscipline die je wilt beoefenen.

Maar behalve deze factoren spelen ook comfort, progressie en veiligheid een grote rol. Lees mee hoe je stapsgewijs bij jouw perfecte ski uitkomt.

1. De soorten ski`s

Kortweg zijn alle type ski's in vier soorten onder te verdelen, te weten de piste ski, de allround ski, de off piste en freeride ski en de freestyle ski.

 

Piste ski

Als beginnend skiër begeef je je normaliter niet buiten de gebaande paden. Dan is het raadzaam om met een ‘gewone’ piste ski te beginnen. Maar ook als gevorderde en doorgewinterde skiër zijn dit perfecte ski's, omdat ze kort en vrij smal zijn en daarmee garant staan voor snelheid en wendbaarheid op de piste.

 

Allround ski

De allround ski kan zowel op als buiten de piste worden gebruikt. En om deze tochten buiten de piste ook veilig te laten verlopen, zijn deze ski's iets breder dan de piste ski's en hebben ze een vrij lange nose, die zorgt voor extra draagkracht op diepsneeuw.

 

Off piste en freeride ski

Van plan om voornamelijk off piste te skiën of freerides te maken? Kies dan een nog bredere ski van minimaal 100 mm breed voor ultieme draagkracht en perfecte wendbaarheid. Met deze ski ben jij klaar voor de ultieme afdaling buiten de gemarkeerde pistes.

 

Freestyle ski

Tot slot zijn er voor de echte waaghalzen freestyle ski's. Deze zijn vooral wendbaar en licht, zodat jumps en figuren een piece of cake worden. Veel van deze ski's zijn symmetrisch, ook wel twintip ski’s genoemd. Deze zorgen ervoor dat de ski’s zowel voor- als achteruit kunnen glijden.

2. De lengte van je ski`s

Size does matter. Echter is er niet direct een antwoord op de vraag hoelang je ski’s moeten zijn. De voor jou ideale lengte van je ski is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Ook hier is je lichaamsbouw, lengte, ervaring en skidiscipline belangrijk. Het advies aan beginnende skiërs is vaak om voor ski's te gaan die 5 tot 10 cm korter zijn dan hun eigen lengte. Hoewel langere ski's stabieler zijn, zijn deze tegelijkertijd lastiger te manoeuvreren en daardoor vaak uitsluitend hanteerbaar door ervaren skiërs. Ook stijvere ski's lijken meer voorbehouden aan de ervaren skiër, vanwege het vinnige karakter van deze ski en de technische vereisten die voor het aansturen hiervan noodzakelijk zijn. Een beginnend skiër kan vaak dus beter met een soepele ski uit de voeten.

3. Camber en rocker

Met de camber van de ski wordt de kromming bedoeld. Cambers zijn er van geheel gekromd tot bijna plat, en de keuze hierin hangt af van het gebruik en de verwachte prestaties.

 

Klassieke camber

De klassieke of traditionele camber maakt uitsluitend aan de uiteinden (nose en tail) contact met de sneeuw, maar niet in het midden. Het middenstuk is licht verhoogd, waar de ski zijn boogvorm aan dankt.

 

Klassieke rocker

De freeriders onder ons kiezen liever voor een omgekeerde camber of rocker, waarbij het contactpunt dus in het midden van de ski ligt. De nose en tail buigen licht omhoog waardoor de ski een banaanvorm krijgt. Hierdoor heb je als skiër optimale grip en draagkracht op diepsneeuw

 

Camber in combinatie met rocker

Tegenwoordig bestaan de meeste ski’s echter uit een klassieke camber aangevuld met een rocker (verhoging) in de nose. Deze ski is net als de klassieke camber ideaal voor op de piste en dankzij de aanvullende rocker kunnen bochten haarscherp worden aangesneden.

4. Betrouwbare bindingen

De bindingen bestaan uit twee onderdelen: de voorbinding (teenstuk) op de voorkant van de skischoen, en de achterbinding (hielstuk) op de hiel van de schoen. Bindingen zijn uitgerust met een veiligheidsmechanisme, waardoor ze automatisch losschieten bij een val om zo ernstige blessures te voorkomen. Ook bij de keuze van de bindingen en de afstelling ervan speelt je skiniveau en je lichaamsbouw een bepalende rol. Gevorderde skiërs of experts kunnen veilig met vastere verbindingen de berg op om zo optimaal hun geleverde energie op hun ski's over te brengen en geen energie verloren te laten gaan door eventuele lichte speling. Anderzijds doen beginners er verstandig aan om met soepele verbindingen te starten, zodat bij een onverhoopte val, de bindingen snel openklikken. Want ook vallen moet je leren. De zogenaamde DIN-index toont de ideale instelwaarde van de binding.

5. Uitgebalanceerde skistokken

Skistokken zijn je evenwichtsmaatjes tijdens de afdaling. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat ze perfect op maat zijn. Maar hoe weet je nu welke lengte stokken bij jou passen? Heel handig: draai de stokken om, zet ze verticaal en plaats je handen onder de kransen of teller. Als je onderarmen vervolgens een hoek maken van iets minder dan 90° ten opzichte van je lichaam, dan weet je dat je de juiste stokken in handen hebt. 

Bij Bever is een breed assortiment aan skistokken verkrijgbaar. Zo zijn er de gewone aluminium stokken en de carbonstokken die extra flexibel en buigbaar zijn. Voor mensen die zich regelmatig off piste begeven, zijn de telescoopstokken ideaal. Deze stokken zijn namelijk in lengte verstelbaar en vormen dus een perfecte uitrusting op alle soorten verschillende sneeuw en pistes. Ten slotte is het prettig als de grip volledig aansluit op jouw hand, wees dus ook daar kritisch in.

6. Populaire skimerken

De meest populaire skimerken binnen het assortiment van Bever zijn: Dynastar, Elan, K2, Nordica.

7. Ons aanbod

Wij helpen je graag bij het aanmeten van de geschikte ski. Uiteraard kun je rustig rondkijken in onze webshop als je op zoek bent naar ski's, skistokken of bindingen, maar aarzel ook niet om eens binnen te stappen in een van onze vestigingen bij jou in de buurt. Dan kunnen wij je vertellen welke ski's en accessoires aansluiten bij jouw verwachtingen, profiel en niveau.

In ons aanbod kom je onder andere de merken Nordica, Dynastar, Leki, Thule, K2, Elan en Fritschi tegen.