GRATIS LEVERING vanaf 25,-

GRATIS RETOURNEREN in de winkels

365 DAGEN bedenktijd*

GRATIS ACHTERAF betalen met Klarna

Vakantie-vibes bij elke maaltijd: 5x buitenkoken voor thuis

De belangrijkste ingrediënten zijn er al: een zonnetje, een koelkast vol lekkere dingen en de motivatie om je weer even helemaal buitenmens te voelen. Tel daarbij op dat je nu waarschijnlijk genoeg tijd hebt om eens iets anders dan anders te maken, en voilà: een nieuwe masterchef is geboren.

 

Buiten smaakt alles beter, dus bereid en eet je je lunch of maaltijd ‘t liefst in je eigen buitenplaatsje: je tuin, je balkon of dakterras of een park in de buurt. Zeker nu we dit voorjaar niet op vakantie buitenshuis kunnen, halen we het outdoor-gevoel gewoon de keuken in. Dus haal je gaspitje van boven, serveer koude drankjes vanuit de koelbox of maak een vuurtje en creëer de lekkerste gerechten in een Dutch Oven. Dit zijn de beste manieren voor een bord vol smaak - mét vakantie-vibes.

1. De good old bbq – maar dan net even anders

Niets zo lekker als, wanneer die de eerste warme avonden aanbreken, de barbecue aan te steken. En niet alleen om tien hamburgers te flippen of spiesjes te draaien. Vooral in deze tijd kan de barbecue ervoor zorgen dat je/jullie elke avond gezellig buiten koken én eten. Geluksmomentjes gegarandeerd.

Kies je voor de good old kolen, een gasbarbecue of… heb je de BioLite al eens geprobeerd? Op dit slimme, handzame en avontuurlijke brandertje maak je – waar je ook maar bent, of in de kleinste tuin of balkon – op een duurzame manier de lekkerste outdoorgerechten. Leuk weetje: bij aankoop van een BioLite krijg je nu een hoofdlamp cadeau. Zo ben je straks echt helemaal adventure-ready!

 

Koken met en eten van de barbecue klinkt misschien weinig origineel, maar dat is het wel! Er is namelijk veel meer mogelijk dan spiesjes draaien en hamburgers flippen en vispakketjes in aluminiumfolie. Er zijn tal van originele, lekkere barbecuerecepten, waarvan in sommige groenten zelfs een hele sterke hoofdrol spelen. Zoals in dit recept!

Recept-tip: gegrilde bloemkool-steak met kruidensalsa

n van de meest ondergewaardeerde groenten is bloemkool. Echt, vergeet het papje dat je vroeger aan tafel geserveerd kreeg! Als je deze kanjer grillt (of lang bakt in de oven) maakt ‘ie een transformatie door waarvan je gaat watertanden. Helemaal lekker met zelfgemaakte kruidensalsa. Recept via cookameal.nl.

  • 1 bloemkool
  • 1 handje basilicum
  • 1 handje platte peterselie
  • 75 ml olijfolie
  • 1 teentje look
  • 1 theelepel citroensap
  • Peper en zout

Zo ga je te werk: verwijder de groene bladeren onderaan de stronk. Snij 4 plakken van ongeveer 2,5 cm dik uit het midden van de bloemkool. Doe de kruiden samen de look, olijfolie en het citroensap in je keukenmachine, een blender of een vijzel. Proef even voor, en breng verder op smaak met peper en zout. Smeer beide kanten van de bloemkoolsteaks in met de pesto. Grill aan beide kanten ongeveer 5 minuten, tot de bloemkool gaar maar nog steeds krokant is. Serveer warm, met geroosterde pijnboompitten.

2. Óók op de barbecue: pizza’s uit eigen tuin

Over origineel gesproken: wist je dat je op de barbecue ook pizza’s kan maken? Op een bbq met deksel kun je hoge temperaturen bereiken. In combinatie met een pizzasteen (om te voorkomen dat het deeg door het rooster zakt) kun je zo het idee van een houtoven benaderen. Je eigen buiten-pizzaoven!

 

De pizzasteen leg je dus op de barbecue, waar je vervolgens je pizza op bakt. Een goede pizza bak je kort, maar op hoge temperatuur, rond de 250 graden. Let op: wat vaak misgaat bij zelf pizza’s bakken op de barbecue, is dat de steen veel te heet wordt gestookt. Zo krijg je een zwartgeblakerde pizzabodem met nog omgesmolten kaas bovenop – niet de lekkerste variant 😉. Het doel van een pizzasteen is niet zozeer om de pizza daadwerkelijk te bakken, maar om de bodem snel droog te krijgen, daarom is de steen warm en poreus zodat het vocht snel weg. Belangrijker is dat de stralingswarmte van bovenaf erg hoog is. Je doet dit door alle schuifjes van de bbq open te zetten, zodat er zoveel mogelijk zuurstof bij komt.

 

Daarna bak je de pizza in nog geen 5 minuten af met de deksel gesloten. Resultaat: een superverse pizza met dat steenoven-effect: een knapperig dunne bodem. Veel bevredigender dan een pizza uit de vriezer afbakken of er ééntje thuisbezorgd krijgen! Proberen? Begin dan eens met deze variant. Recept naar uitpaulineskeuken.nl.

Recept-tip: pizza’s mozzarella, cherrytomaatjes en (optioneel) parmaham

Voor twee pizza’s heb je nodig:

  • 350 gram bloem
  • 250 ml lauwwarm water
  • 5 gram gist
  • 7 gram zout
  • Scheutje olijfolie
  • 6 eetlepel tomatenpassata
  • 2 theelepel oregano
  • 1 bol mozzarella
  • 80 gram Parmaham
  • 2 el pesto
  • Paar takjes basilicum
  • 30 gram rucola
  • Peper en zout

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de pizzasteen voor op de barbecue, tot zo’n 250 graden Celsius.
  2. Meng de bloem met het zout en de gist door elkaar. De gist en het zout mogen elkaar niet aanraken tot ze vermengd zijn in het deeg. Voeg een deel van het water toe en mix het geheel tot een deeg. Wordt het deeg te droog? Voeg wat water toe. Op het einde voeg je een scheutje olijfolie toe. Het is klaar als het een bal vormt. Het mag nog een beetje plakkerig aanvoelen.
  3. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek, onder een natte theedoek. Het deeg moet in volume verdubbelen.
  4. Verdeel het deeg in twee helften en maak er twee bollen van. Laat de deegbollen een half uurtje rusten onder een stukje folie of natte theedoek.
  5. Maak nu de tomatensaus: meng de passata met de oregano en breng op smaak met peper en zout.
  6. Druk 2 deegbollen plat met je handen. Rek het deeg aan de buitenkant steeds wat verder uit. Pas op dat het niet te dun wordt, want dan scheurt het deeg. Je kunt eventueel ook een deegroller gebruiken.
  7. Schep een flinke eetlepel tomatensaus over de pizzabodem en verdeel deze. Weersta de verleiding om te veel te gebruiken: de bodem wordt dan te nat. Beleg de pizza met mozzarella en cherrytomaatjes.
  8. Bak de pizza in ongeveer 7 minuten af op de pizzasteen (deksel gesloten). Als de pizza van de barbecue komt beleg je hem met de rucola en eventueel de parmaham. Maak het af met verse pesto en basilicum(mmm).

3. Een 3-sterrenmaaltijd op de éénpitter

 

Als barbecueën al zorgt voor het outdoorgevoel, dan zorgt koken op een gasflesje pas écht voor de ware vakantie-wegdroom-modus. Het geluid van het vlammetje, die geur nog vóór er ook maar iets in je pannetje ligt… Dit tafereel brengt ons in ieder geval altijd direct terug naar dat laatste avontuur op die berg, voor dat tentje op dat groene weiland of opwarmen tijdens die koude avond na een barre wintertrekking.

Ben jij ook gek op koken in één pannetje, maar wil je wel eens iets nieuws proberen? Probeer dan dit recept via de clubvanrelaxtemoeders.nl maar eens.

Recept-tip: vega linzen-groentestoof met feta

Ingredienten voor 2 personen:·        

  • Half teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 blikje tomaten(blokjes)
  • 1 groetenbouillonblokje
  • 1 blikje of pakje spinazie
  • 1 blikje of zakje linzen
  • 1 pak feta
  • Rijst of zilvervliesrijst voor 2 personen
  • Peper en zout

Zo maak je het: de bereidingswijze is, geheel in de lijn der verwachting, heel eenvoudig 😊: even de knoflook en ui fruiten, de courgette in blokjes snijden en erbij doen. Het geheel even roerbakken, het blik tomaten erdoor roeren. Voeg dan het bouillonblokje toe. Het geheel opwarmen, spinazie en linzen erdoor en weer doorwarmen. Als laatste de rijst erdoor en de feta in blokjes eroverheen. Comfortfood was nog nooit zó gezond en makkelijk!

  

Checklist voor buitenchefs

Het belangrijkste zit ‘m in wat er in je koelkast ligt (of groeit in je tuin) en je creatieve mindset, Maar een beetje buitenkok waardeert een fijne outdoor-uitrusting ook zeker! Met deze starterskit wordt het bereiden van elk maaltje een stuk leuker.

4. Pruttelen, stoven en genieten met de Dutch Oven

De betere Bourgondiër investeert in een Dutch Oven: een soort gietijzeren pan die je in het vuur hangt om daar vervolgens je maaltijd in te laten ‘rijpen’. Deze pan doet het goed in je achtertuin, maar laat zich ook goed gebruiken op je gewone fornuis - of zelfs op de Green Egg. Werkelijk alles kan je erin bereiden: van chili tot (wederom) pizza en complete ovenschotels. Je kan er mee bakken, braden, stoven, frituren en grillen. Een mooi opwarmertje is onderstaand recept via kampvuurkok.nl voor een fritatta met olijven en zoete aardappel. Dit is slow cooking op zijn best! Benieuwd? Neem ook eens een kijkje bij de Dutch Ovens in ons assortiment.

Recept-tip: fritatta met olijven en zoete aardappel

Benodigdheden:

  • 6 eieren
  • 2500 gram zoete aardappelen
  • 3 bosuien
  • 0,5 eetlepel pimentón (zoet gerookt paprikapoeder)
  • 50 gram cherrytomaten
  • 50 gram zwarte olijven
Zo maak je het:
  1. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dobbelsteentjes
  2. Gaar ze in de pan met het deksel erop, roer ze met regelmaat even om zodat ze niet aanbakken
  3. Halveer de cherrytomaatjes en laat ze na 10 à 15 minuten meegaren met de zoete aardappelen
  4. Snijd de bosui aan ringetjes en laat deze op het eind nog even meegaren met de tomaten en de zoete aardappelen
  5. Snijd de olijven in ringetjes en voeg deze als laatste toe
  6. Bestrooi de inhoud van de pan met de pimentón en voeg peper en zout naar smaak toe. Bedenk je dat het ei er nog bij komt, wat de snaak nog wat zal neutraliseren. Het geheel mag dus flink op smaak 😊
  7. Kluts de eieren en schenk deze over de groentenmix en bak het geheel tot het ei gaar is – dit is het geval wanneer het veerkrachtig aanvoelt als je er een beetje op drukt

Ben je wel fan van deze bereidingswijze, maar maak je liever iets anders klaar? Bekijk ook eens onze andere 5 recepten met een Dutch Oven.

5. Groen, fris en héél smakelijk: deze salades zijn iedereens vriend

We kennen ze allemaal: mensen die vinden dat salades – of welk groen ingrediënt dan ook – niet aan hen zijn besteed. We’ve got news for you! De nieuwste en lekkerste salades zijn niet per se groen en koud, maar met een stevige bite en supersmaakvol! Probeer deze crunchy salade van pinchofyum.com maar eens.

Recept-tip: crunchy cashew salade met sesamdressing

Als je van de Aziatische keuken houdt, ga je deze salade gegarandeerd lekker vinden. De sesamdressing en sojabonen geven een exotisch tintje aan deze frisse salade. Het recept kan volledig vegetarisch worden gemaakt. Maar wil je toch iets van kip of scampi toevoegen, marineer ze dan in wat sojasaus, honing en knoflook te marineren zodat ze wat meer smaak meebrengen. Voor een vegan variant van deze salade laat je de yoghurt of mayonaise weg uit de dressing. Je hebt dan meer een soort vinaigrette, die zeker niet minder smakelijk is.

Ingrediënten voor de salade:

  • 0,5 kop groene kool, fijn versnipperd
  • 0,5 kop paarse kool, fijn versnipperd
  • 2 kopjes wortelen, in luciferhoutjes gesneden of versnipperd
  • 1 kopje verse koriander, gehakt
  • 0,5 kopje gesneden groene ui
  • 2 kopjes gekookte edamame
  • 1 á 2 kopje geroosterde cashewnoten
  • 2 kopjes knapperige chow mein-noedels (optioneel)
  • Optioneel: kip, garnalen of tofu

Voor de dressing:

  • 1/4 kopje olijfolie (je kunt ook elke andere olie gebruiken)
  • 3 eetlepels witte azijn
  • 2 eetlepels sesamolie - erg belangrijk voor smaak!
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • Paar snufjes knoflookpoeder
  • Optioneel: 1/4 kopje Griekse yoghurt of mayonaise naar smaak

Zo ga je te werk:

Breng alle dressingingrediënten samen in een pot en schud tot ze glad zijn. Voeg de Griekse yoghurt of mayonaise toe en schud opnieuw tot een gladde massa. Gooi alle ingrediënten voor de salade bij elkaar. Besprenkel met dressing en: ready!

#buitenzitvanbinnen: wat is jouw lekkerste (binnen gemaakte) buitengerecht?

Welk outdoorgerecht dat jij maakte lukt altijd, is fantastisch lekker en geeft je, zelfs als je het binnen opeet, dat echte vakantiegevoel? We zijn benieuwd! Deel er een foto van op jouw Instagramfeed met #buitenzitvanbinnen en inspireer andere buitenchefs. Wie weet zie je jouw foto terug op onze feed!

 

En, al trek gekregen? Probeer ook eens ons recept voor een heerlijke bietenburger of ga terug naar ons blog voor meer indoor buiteninspiratie.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's. Onze cookie policy