Zo kies je de wintersportuitrusting die écht bij je past

Een van de belangrijkste onderdelen van een geslaagde wintersport is je uitrusting. Dankzij goede spullen kun je optimaal genieten van wintersport. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus zorg dat je spullen uitzoekt die bij je passen. Maar hoe kies je het juiste materiaal uit? In deze gids helpen we je samen met Salomon op weg.

Skischoenen

Skischoenen aanschaffen kan best een klus zijn. Net als wandelschoenen is het ook bij skischoenen essentieel dat ze goed zitten. Met bijvoorbeeld te ruim zittende skischoenen verkramp je je tenen om een goede grip te houden. En hierdoor kun je weer koude voeten krijgen. Aan de andere kant kunnen knellende skischoenen je skiplezier ook behoorlijk verminderen. De volgende vragen kunnen je helpen in het vinden van de skischoen die het beste bij je past.

Weetje: over het algemeen zijn skischoenen na 6 a 7 jaar aan vervanging toe. De sterkte van het materiaal neemt af en kan zelfs verpulveren.

1. Ervaring: Hoeveel ervaring heb je?

Als je een skischoen gaat kopen is het belangrijkste dat deze past bij de hoeveelheid ervaring die je hebt. Goede, krachtige skiërs hebben een andere schoen nodig dan beginnende skiërs. Ook is het goed om te overwegen of je op de piste gaat skiën of bijvoorbeeld meer gaat freeriden. Ga bij jezelf na hoe goed jij de techniek van het skiën beheerst.

2. Stijfheid: Hoe flexibel moet mijn skischoen zijn?

De stijfheid van een skischoen wordt aangegeven door de flexindex. Hoe hoger de flex, hoe stijver de schoen en hoe meer kracht ervoor nodig is om de schoen naar voren te buigen. Over het algemeen kunnen gevorderde skiërs een hogere flex gebruiken. Het nadeel van een stijve schoen voor een beginner is dat de schoen niet erg vergevingsgezind is. Een lagere flex voelt vaak directer aan en hierdoor kun je gemakkelijker sturen. Dit is dan weer prettiger voor beginners.

 

Bij de flex moet je ook letten op de schoenmaat en het postuur van de wintersporter.

Een voorbeeld: De Salomon Hawx Ultra 9 heeft een flex van 95. Voor een smallere dame van 55 kilo met een kleine schoenmaat is een flex van 95 erg stijf.  Voor een dame van 90 kilo met een grotere schoenmaat voelt de flex van deze skischoen al veel minder stijf.

3. Pasvorm: hoe moet de skischoen zitten?

Om te weten welke maat skischoenen je moet hebben meet je de breedte en de lengte van je voeten op. Vervolgens kijk je naar de lengte van de binnenzool: het Mondopoint. Deze staat aangegeven op de buitenkant van elke skischoen en komt overeen met de lengte van je voet in centimeters. Je kunt de lengte van je voet natuurlijk thuis opmeten, maar dit kan ook heel gemakkelijk in één van onze winkels.

 

En wanneer zit de skischoen dan goed? Als je rechtop staat in de schoen, raken je tenen lichtjes de voorkant van de schoen. Zodra je in skihouding gaat staan, met je knieën naar voren, dan zijn je tenen vrij en raken de voorkant van de schoen niet meer. Sluit de gespen tijdens het passen van de skischoenen niet te strak. Het moet goed aansluiten, maar ook zeker niet afknellen. Voel ook even hoe de zool zit. Heb je bijvoorbeeld een hoge of juist een lage voetboog? Dan kan een inlegzool een groot verschil maken.

Wat tegenwoordig ook mogelijk is: je skischoenen laten bootfitten. Het laten finetunen van je skischoen, zodat hij wat beter past bij de vorm van je voet. Dit kan in de speciaal daarvoor gemaakt Boot Fit Stations van Salomon: een soort oven waarmee skischoenen opgewarmd worden. Eenmaal goed warm kunnen ze precies naar jouw voeten gevormd worden. Bij aanschaf van een paar skischoenen van Salomon en Atomic, kun je je schoenen nu gratis laten bootfitten in een van onze Wintersport Stores.

Voor heren: Salomon S/Pro 100

Voor de lichtgevorderde tot gevorderde, easy piste skiër is de S/Pro 100 een aanrader (€ 349,95). De schoen is ontwikkeld voor skiërs die comfort belangrijk vinden, wat resulteert in een eenvoudige instap, naadloze voering en volledige aanpassingsmogelijkheden, zodat je de pasvorm optimaal kan afstellen op jouw lichaam.

Voor dames: Atomic Hawx Ultra 85 W

Voor de lichtgevorderde tot gevorderde, easy piste skiënde sportieve vrouw is de Atomic Hawx Ultra (€ 349,95) een uitstekende keuze. Het is de zachtste en meest vergevingsgezinde skischoen in de Hawx Ultra-collectie, dankzij supergoede feeling en topcomfort in een nauwsluitende pasvorm. Het is tevens de lichtste alpine skischoen die Atomic produceert.

Ski’s

Nadat je de juiste skischoenen hebt gevonden, zijn de ski’s uiteraard net zo belangrijk. Wat voor skiër ben jij?  Ski jij het liefst vanaf  de eerste tot de laatste lift en ski jij in alle sneeuw omstandigheden? Of ben jij op je best in de ochtend op vers geprepareerde pistes en doe je het in de middag als er flinke buckels op de piste liggen, iets rustiger aan? Voor elke skiër is er een geschikte ski.

 

Bij Bever hebben wij ski’s voor de sportieve skiër, maar ook voor de meer op comfort gerichte pisteskiër. Je kunt de ski’s grofweg verdelen in de volgende categorieën: allmountain en piste. Pisteski’s gebruik je natuurlijk op de piste. De pisteski is traditioneel een iets smallere ski. Hier kun je een snelle kantenwissel mee maken. Allmountain ski’s zijn ook geschikt om op de piste te gebruiken, maar het grote voordeel van allmountain ski’s is dat ze in alle condities te gebruiken zijn. Dus zowel op de geprepareerde piste, de buckelpiste en zelfs met een vers laagje poeder kun je met deze ski uit de voeten.

 

Voor de echte snelheidsduivels hebben we ook een aantal raceski’s in het assortiment.

 

In dit artikel in samenwerking met Salomon kun je meer lezen over de verschillende soorten ski’s. En ook in deze keuzehulp voor ski’s kun je alle eigenschappen van verschillende ski’s nog even nalezen.

Voor heren (en ook voor dames): Salomon S/Force 9

De perfecte ski voor de zelfverzekerde piste skiërs die houden van snelheid, maar ook op zoek zijn naar stabiliteit. Geschikt voor alle verschillende sneeuwcondities, dus heel allround. De Salomon S/Force 9 - € 599,95, blinkt uit in grip. Doordat ‘ie trillingen absorbeert geeft ‘ie je stabiliteit op alle verschillende terreinen en de Woodcore constructie geeft ook bij hoge snelheden een stabiel en krachtig gevoel in de ski’s. Dé ski voor de licht gevorderde tot de gevorderde skiër voor zowel mannen als vrouwen, want unisex.

Voor dames: Atomic CLOUD 11

Een van de populairste piste ski’s van Atomic is de Cloud 11. De ski’s zijn geschikt voor de gevorderde, sportieve piste skiër. Qua specs zijn ze voorzien van een full sidewall, titanium stabilizer en dankzij de light woodcore worden trillingen in de ski’s gedempt. Stabiliteit wordt verzorgd dankzij de Atomic servotec light. De Cloud 11 kost € 549,95.

 

Helmen

De tijd dat je zonder helm op wintersport ging, is wel voorbij. Of je nou als een dare devil met 100 km/u over de pistes racet of in een easy tempo afdaalt, het dragen van een helm is een no brainer. Het is een cruciaal onderdeel van je uitrusting, als je zorgeloos wil skiën. Een goed passende helm is een redelijke investering, maar ook hier moet je niet op bezuinigen. Er gebeuren namelijk best wel wat ongelukken op de piste. Bij het aanschaffen van een helm zijn er een aantal punten waar je op kunt letten: 

1. Is je huidige helm aan vervanging toe? Vervang minstens iedere vijf jaar je skihelm. Ben je gevallen? Vervang dan direct je skihelm.

2. De pasvorm: zorg dat de pasvorm van de helm goed aansluit op jouw hoofd. Passen dus!

3. Ventilatie. Weet je dat je snel een warm of juist koud hoofd krijgt tijdens het skiën? Kijk of en hoe de ventilatie regelbaar is.

4. Combinatie met skibril. Sluit de skibril goed aan op je helm en andersom? Bij teveel ruimte tussen de bril en helm kan het erg koud worden. Dat wil je niet.

 MIPS: heeft de helm MIPS of SPIN? Dit is een technologie met als doel om hersenletsel als gevolg van roterende bewegingen bij een val op het hoofd te voorkomen.

Kijk hier voor een uitgebreide Helmen-keuzehulp. Zo vind je binnen mum van tijd de juiste helm voor jouw wintersportavontuur.

Quest Access voor heren

Ventileert, is comfortabel en beschermt je tegen harde klappen. Dankzij het verstelsysteem kun je de pasvorm makkelijk aanpassen. Daarnaast zeer goed geprijsd. De Quest Acces heeft alles wat je zoekt in een helm. Prijs: €139,95.

Quest Access voor dames

Heeft dezelfde eigenschappen als de herenvariant, maar dan gemaakt voor vrouwen. Hij ventileert en beschermt uitstekend, maar zit toch zeer comfortabel. Ook bij deze Quest Acces helm kun je de pasvorm simpel aanpassen. Met 139,95 een uitstekende aankoop voor elk type skiër.

Skibrillen

Een goede skibril is zeer belangrijk. Felle zon op de piste kan schadelijk zijn voor je ogen en kan zelfs leiden tot sneeuwblindheid. Bescherm je ogen daarom goed. Een goggle moet je ogen goed afsluiten en je een helder beeld op de omgeving geven. Om tot de juiste keuze te komen moet je de volgende vragen beantwoorden.

 

1. Hoe is het weer? Hiervan hangt af welke lenscategorie je nodig hebt.

2. Welk type lens heb ik nodig? Sferisch of cylindrisch?

3. Hoe moet de bril zitten? Er zijn verschillende pasvormen.

4. Wat zijn mijn voorkeuren? Moet de lens meekleurend zijn, spiegelend, polariserend?


Deze vier vragen staan uitgebreid beschreven in onze keuzehulp voor skibrillen, hiermee ontdek je in 4 stappen welke bril het beste bij je past.

Voor heren: Salomon X VIEW Black Photo

Gestroomlijnd ontwerp die goed afsluit met first class lenskwaliteit met een breed gezichtsveld. De fotochrome lenzen passen zich aan op veranderende lichtomstandigheden. Dankzij verschillende schuimsoorten zit deze skibril ontzettend lekker. Prijs: € 99,95.

Voor dames: SENSE PHOTO Black

Voor vrouwen tippen wij de SENSE PHOTO Black. Dankzij een meekleurende lens past ‘ie zich aan op elke lichtconditie. Daarnaast zit de bril zeer comfortabel en zorgt ‘ie voor superieure oogbescherming. Ook voor € 99,95.

Kleding

Last but zeker not least: de kleding. Belangrijkste is comfort en kwaliteit, maar het moet er natuurlijk ook tof uitzien. Hieronder vind je onze favoriete jas en broek van dit moment.

Jas: Salomon ICE STAR JACKET

Een all mountain-jas van Salomon heeft een uitstekende pasvorm en is lekker stretchy, waardoor je je optimaal kan bewegen. Dankzij de AdvancedSkin Dry membraan blijf je droog, zonder dat je gelijk met een oververhitte kop op de piste staat. De jas is niet gevoerd en daarom ideaal om over een thermojas te dragen. Die kleur is natuurlijk super nice. Prijs: € 399,95.

Salomon ICE STAR Pants

Een mooie bijpassende broek is de Icestar 3l. Ook deze is heel flexibel dankzij de 4 Way stretch en beschikt over de AdvancedSkin Dry membraan, zodat je goed droog wordt gehouden zonder oververhit te raken. De broek is voorzien van waterafstotende ventilatieritsen en is niet gevoerd, dus ook perfect om over een thermobroek te dragen. Allebei in je winkelmand en je bent helemaal klaar voor je wintersportvakantie! Prijs: € 399,95.

Wil je ook hulp bij het kiezen van de rest van je wintersportuitrusting? Bekijk dan ook eens onze keuzehulpen, bijvoorbeeld voor het kiezen van je ski’s en andere gear.

En de wintersportkriebels al helemaal te pakken? Bekijk de 5 leukste wintersportgebieden vlakbij Nederland of ontdek welke andere originele wintersportactiviteiten er nog te doen zijn. Of ga terug naar ons blog.

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.