Bever-kampeerguide: dit moet je weten als je voor de eerste keer gaat kamperen

De fijnste manier om vakantie te vieren blijkt voor velen toch nog altijd kamperen. Niet zo gek: je bent dicht bij de natuur, kunt verkassen wanneer je dat wil en bent de hele dag (en nacht) lekker buiten. Plus, het is een van de meer betaalbaardere opties. Ook de mensen die van huis uit vroeger niet kampeerden zien deze voordelen, maar kunnen wel enige wegwijs in ‘de materie’ gebruiken. Want waar moet je allemaal aan denken bij je eerste trip? De Bever kampeerguide is je zaklamp in het (kampeer)donker, en maakt óók van jou een happy camper

Ben je van plan om voor de eerste keer te gaan kamperen, dan heb je vast allerlei vragen. Bijvoorbeeld: wáár ga je naartoe? Welke campinguitrusting heb je nodig? En welke spullen daarvan zijn echt onmisbaar en waar kun je best zonder? Waar investeer je het beste wél zelf in – en wat kun je eventueel prima lenen of huren? Onze kampeerguide helpt je op weg!

Locatie: waar ga je kamperen?

Je bent niet voor niets op het idee gekomen om te kamperen. Waarschijnlijk ben je aangestoken door de enthousiaste verhalen van vrienden of bekenden. Vraag daarom vooral eens door bij deze kennissen - en schroom daarbij geen details: was het een grote of kleine camping? Was er stromend water en elektriciteit aanwezig, of was alleen een veld in de open natuur? Waren dat bewuste keuzes en waarom was dit (niet) fijn?

 

Houd bij je rondvraag in je achterhoofd dat iedereen anders is, en dat voor de één het ‘lekker snel contact maken’ van een familiecamping vol Nederlanders, voor de ander je reinste gruwel is op vakantie. Ken jezelf – en je bent op de helft 😊.

Bepaal jouw kampeerstijl

Kamperen kan namelijk op duizend-en-één manieren. Om je wat overzicht te bieden, zou je kunnen zeggen dat de meeste campings onder te verdelen zijn in grofweg drie categorieën. De luxere campings, die vaak wat groter zijn met extra diensten als WiFi, warmwaterdouches, wasmachines en een kampwinkeltje. De basic campings (grote meerderheid), waarbij je een vaste tentplaats hebt en toegang tot grote gedeelde sanitaire ruimtes – deze zijn prima voor de beginner – en de meer primitieve campings, waar eigenlijk niets aanwezig is behalve een plek voor jou om je tent op te zetten.

Bedenk dus wat je met name aanspreekt in het idee van kamperen. Is het de rust en de vrijheid? Kijk dan, wanneer je er weer terechtkunt, eens naar de (vaak wat ruimer opgezette) natuurcampings.

 

Lijkt het je een leuke uitdaging om met zo min mogelijk spullen, zoveel mogelijk op jezelf aangewezen te zijn midden in de natuur? Dan is 'wildkamperen' misschien iets voor je – doe dit het liefst wel samen met een meer ervaren kampeerder, want hier kan het zo zijn dat er helemaal geen andere mensen in de buurt zijn. Echt wildkamperen is helaas niet meer toegestaan in Nederland, maar gelukkig is een mooi alternatief. Leen een fijne tent en boek een nachtje kamperen via Campspace, waarbij je logeert op iemands eigen privéterrein.

Je onderkomen: welke tent kies je?

Dan je accommodatie. Dit is wel enigszins gelinkt aan het punt hierboven, maar dan zijn er ook nog legio mogelijkheden. Ga je met een caravan of camper of neem je zelf een tent mee?

Juiste formaat tent

Als je met zijn tweeën bent is een eenvoudige, kleinere tent in principe voldoende. Ga je met het hele gezin is het toch wel fijn om een ruime bungalowtent mee te nemen waar je in kan staan en ook bij regen binnen kan zitten.

 

Koop je tent altijd voor één persoon ‘groter’ dan het aantal mensen dat je verwacht erin te laten slapen. Dat is een prettigere ruimte dan wanneer je voor het exacte aantal personen gaat. Neem hierbij ook mee hoelang je op één plek wil blijven. Ben je van plan meerdere campings te bezoeken of rond te trekken, dan is het prettig als je een wat makkelijk opzet- en afbreekbare tent hebt.

Zo vind je de beste tent voor jouw kampeertrip

Wij doen er alles aan om te zorgen dat jij een te gekke kampeertrip hebt. Daarom helpen we je graag bij het vinden van jouw ideale tent. Bekijk onze uitgebreide tenten-keuzehulpagina. Liever persoonlijk advies? Kom dan langs in een van onze winkels, onze Buitenexperts staan je graag te woord! 

Grondzeil

Schaf sowieso een los grondzeil aan. Vaak heeft een tent zelf een onderzeil, maar als je een eigen (extra) zeil onder je tent plaatst, kun je dat later weggooien en blijft je tentzeil schoon.

Een goede tent is de basis van je kampeertocht

Haringen: hout, metaal of kunststof

Niet iedere haring is geschikt voor iedere ondergrond en de standaardharingen die je bij de tent geleverd krijgt, zijn niet altijd de beste optie. De klassieke houten haringen zijn zwaar en kunnen gaan splinteren. De modernere houten haringen zijn prima geschikt voor een zand- of kleiachtige ondergrond of een meer drassige bodem. De grondpen is veelzijdig en meestal goed te gebruiken in zowel harde als zachte bodems. Je slaat ze diep in de grond waardoor ze geen hindernis vormen op de grond, dus kun je je binnentent en grondzeil er prima mee vastzetten.

Er zijn nog meer soorten, van extra stevig tot lichtgewicht aluminum. Wil je niet te veel soorten hoeven meenemen, informeer dan van tevoren even bij de camping welke haringen zij aanraadden op de ondergrond ter plekke.

Oefening baart souplesse – zet je tent al een keer eerder op

Om zeker te weten dat je tent compleet is – want niets vervelender dan bij aankomst tentstokken of haringen te missen – is de gouden tip voor kampeerders: zet alles eerst een keer op voordat je vertrekt. Zo weet je hoe dit werkt, en ook: hoe veel tijd het je kost. Best handig om na een lange autorit de inschatting te maken of je nu echt een camping moet vinden of toch nog een nachtje een hotel gaat pakken 😉.  Plus, een keer oefenen scheelt je tijd bij de eerste keer opzetten ter plaatse.

 

Mocht je nu denken ‘serieus, wat kan er misgaan?’ - of benieuwd zijn naar hoe 't in ieder geval niét moet: bekijk vooral ook even deze 22 veelgemaakte fouten bij het tent opzetten.

Slapen: een goede slaapzak en fijne slaapmat

Voor je eerste keer kamperen heb je een eenvoudige slaapzak en -mat nodig. Er even vanuit gaand dat je voor je eerste kampeertrip geen temperaturen onder 0 opzoekt, is een slaapzak tussen de 15 en 20 graden meestal een mooie balans tussen capaciteit en pakvolume. Dan zijn er natuurlijk nog een heleboel opties. Bekijk vooral ook eens onze slaapzakken-keuzehulp voor extra advies.

Voor je slaapmat geldt doorgaans: als je niet per se super lichtgewicht op pad gaat – en je dus minder rekening hoeft te houden met de grootte en ’t gewicht – is een wat dikker, groter exemplaar wel zo comfortabel en prima geschikt als campingmatras. Vaak zijn deze minder duur dan de lichtgewicht keuzes. Moet je matje aan meerdere kampeertrip-criteria voldoen? Onze slaapmatten-keuzehulp helpt je verder. Als kussen kun je gewoon je eigen kussen van huis meenemen, een compact reiskussen aanschaffen of er (héél outdoorsyzelf een kussen creëren.

Sanitair en toiletartikelen

Een spannend punt onder nieuwe kampeerders: comfortabele sanitaire voorzieningen – of een mogelijk gebrek daaraan. Wees gerust: je mag erop vertrouwen dat de meeste campings in Nederland én daarbuiten beschikken over degelijke toiletten, douches en wastafels. Ja, daar moet je soms een eindje naartoe lopen en ja, het is er vaak gehorig, maar dat went net zo snel als je campingmeubilair je nieuwe eetkamer zijn.

Ben je liever niet afhankelijk van de (gezamenlijke) campingvoorzieningen, of vind je 't gewoon prettig om een toilet en douche voor jezelf te hebben, dan is het meebrengen van je eigen sanitair een optie. In dit blog lees je hoe je helemaal zelfvoorzienend kunt kamperen. Of bezoek een camping waar je privé-sanitair bij jouw kampeerplek kunt bijboeken.

Het comfort zit 'm qua sanitair verder vooral in je eigen gear:

  • Een fijne toilettas met veel opbergmogelijkheden. Handig is eentje die rechtop kan blijven staan of die je uit kan rollen en aan een haakje in de douche hangt, zodat je niet met natte handen in je tasje hoeft te rommelen (of de hele tas van het doucheplankje afklettert).
  • Compacte flesjes shampoo, wasgel en scheercrème of zeepblaadjes (waarvan je er per keer één gebruikt) zijn hygiënisch, licht en praktisch in gebruik.
  • Reishanddoeken van microvezel zijn handig: ze zijn licht, compact opvouwbaar en drogen snel.
  • Vergeet je zonnebrandcrème en aftersun niet! Zelfs als je geen ‘zonner’ bent, zul je ervan versteld staan hoe snel je verkleurt tijdens een kampeervakantie. Als je eenmaal verbrand bent is buiten zijn en actief bewegen meteen een stuk minder leuk, dus dit wil je graag voorkomen.

Koken, eten en drinken: de basics

Buiten smaakt alles beter, zoals je weet 😉. Maar niet iedereen is een buiten-chef (en dat is prima). Basisregel tijdens het koken op de camping is vooral ontspanning en plezier, dus laat je niet gek maken door alle mogelijkheden!

 

Als je voor het eerst kampeert, en je bent met zijn tweeën, is een klein gasbrandertje voor één pannetje echt voldoende om lekkere buitenmaaltijden op klaar te maken. Oh, en je koffie, niet te vergeten! Ga je met een gezin en/of breng je veel tijd op de camping door, dan is een tweepitskookstel erg prettig. Beide soorten vind je onder onze kooktoestellen.

Koelbox of elektrische koelbox

Als je geen koelkast hebt in je caravan of camper of je slaapt in een tent, neem dan zeker een koelbox mee. Is er elektriciteit op de camping aanwezig dan kun je ook kiezen voor een elektrische koelbox. Voordeel is dat je niet met koelelementen in de weer hoeft (hoewel dat ook altijd wel iets charmants heeft 😊) en altijd verse voedingsmiddelen in ‘huis’ hebt.

Pannen, borden en bestek

Voor minder gewicht op reis zijn de meeste campingpannen van aluminium gemaakt. Ga je voor de eerste keer, dan is het aanschaffen van een pannensetje een goed idee. Voor borden en bestek zijn de mogelijkheden helemaal legio. De tijd dat je op de camping van hard, glad plastic moest eten is al lang voorbij.Tegenwoordig zijn er sets van duurzamer kunststof of bijvoorbeeld bamboe, en ze zien er nog hip uit ook. Doen het ook altijd goed voor een picknick buiten het vakantieseizoen!

 

Natuurlijk geldt voor zowel de pannenset als de rest dat je deze ook prima kunt lenen van een ervaren kampeerder, wanneer je het kamperen nog aan het ontdekken bent. Maar net wat jij fijn vindt.

Kleding

Dan je eigen uitrusting. In principe draag je natuurlijk gewoon wat jij fijn vindt op vakantie. Maar als je de hele dag buiten leeft heb je, anders dan bijvoorbeeld in een huisje of hotel, meer te maken met temperatuurverschillen.

Codewoord: laagjes

Vooral in de zomer en helemaal op campings in een open veld of aan het water, kan het overdag heel warm zijn maar ’s avonds toch flink afkoelen. Dan is het prettig om laagjes kleding te kunnen toevoegen. Dit houdt in dat je: korte broekenlange broekenjurkjes of rokkenshirts en een paar warme (niet per se dikke) truien of vesten meeneemt. Denk ook aan regenkleding en laarzen. Zeker wanneer je kinderen hebt, ben je blij dat ze ondanks mogelijk aanhoudende regen zich gewoon buiten kunnen vermaken. Tot slot pak je natuurlijk ook je zwemkleding, badhanddoek en zonnebril in.

Overige inventaris

Anders dan bij het boeken van een huisje of appartement, ben je bij het kamperen zélf verantwoordelijk voor het gewenste comfort en een prettige sfeer in je ‘accommodatie’. Naast de noodzakelijke survival-zaken als droog blijven, slapen en eten, is het daarom slim om even stil te staan bij hoe jij/jullie erbij wil(en) zitten in je home away from home.

Meubilair in en bij je tent

Aangezien je (hopelijk 😊) niet al je tijd in de tent zult doorbrengen en het op de grond zitten na een tijdje gaat vervelen, is enig meubilair wel zo prettig. Er zijn heel veel soorten tafels, stoelen, krukjes en andere kampeermeubels te vinden – in de meeste gevallen licht en compact inklapbaar, dus makkelijk mee te nemen.

Verlichting

Na een lange dag buiten is het prettig als je ’s avonds niet alleen kunt zien waar de scheerlijnen van je tent lopen, maar misschien zelfs een spelletje kan spelen of een boek lezen bij je campingplek. Met praktische én gezellige kampeerverlichting (van hoofdlamp tot tafellantaarn of lichtsnoer) heb je dit zo gefixt. Denk ook aan twee goede zaklampen: één voor in je slaapcabine en één in de voortent.

Kortom: kamperen kun je leren

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere zaken die je mee kan nemen op kampeervakantie. Wat voor de één onmisbare items zijn, is voor de ander pure (overbodige) luxe. Mooi, toch 😊? Ga je vaker kamperen, dan ontdek je gaandeweg vanzelf wat jouw ultieme paklijst is. Totdat het zover is, helpen onze Buitenexperts in de winkels je graag op weg  - zodat jij op pad gaat met de beste spullen voor jou.


Hoef je niet langer na te denken over waarom en hoe, maar wil je direct je tentje pakken en gaan? Bekijk dan ook eens deze kampeertips voor korte tripjes via Campspace, ontdek 10 mooie Nederlandse campings met privé-sanitair waar je nu al terechtkunt of ga terug naar ons blog.

 

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.