BBQ aan? Probeer deze heerlijke recepten!

Het is zomer! En niets past beter bij een zwoele zomeravond dan het aansteken van de BBQ. Komen de satéstokjes of groentespiesjes inmiddels je neus uit en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Probeer dan eens deze (vega) recepten voor een driegangenmenu op de barbecue. Buitenkoken was nog nooit zo leuk, lekker én makkelijk!

 
Onderstaande gerechten zijn voor zes personen.

Voorgerecht: Courgettepakketjes aan een spies, gevuld met halloumi

Zo maak je het:

Verwijder de uiteinden van 4 courgettes en snijd plakken in de lengte van ½ tot 1 cm dik. Bak de plakken aan beide kanten in wat olijfolie in de koekenpan, tot ze verkleuren en zacht zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.

 

Leg een plak courgette op een snijplank en leg aan de onderkant een stuk geroosterde paprika (in totaal 6 stuks, in reepjes), halloumi (300 gram totaal, in plakken), koriander en basilicum. Breng op smaak met zout en peper en rol de courgette op tot je een mooi pakketje hebt. Herhaal dit bij alle plakken.

 

Prik twee tot drie courgettepakketjes aan een spies, zoals deze handige platte variant van Primus, en grill ze vervolgens 5 tot 7 minuten op de barbecue. Keer de spiezen halverwege, zodat ze aan beide kanten garen. Klaar is je eerste gang!


Tip: Grote eters? Serveer je courgettepakketjes met een lekkere couscous- of kikkererwtensalade.


Hoofdgerecht: Smoky bietenburger van de barbecue

Zo maak je het:

Bereid 60 gram couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking met 200 ml groentebouillon in plaats van water en laat afkoelen. Snijd vervolgens de helft van een rode ui in ringen en snipper de rest fijn. Hak 60 gram havervlokken en 200 gram kikkererwten (uitgelekt) samen kort in een hakmolen of de kleine kom van een keukenmachine en schep dit over in een grote kom.

 

Hak 250 gram rode bieten klein en voeg ze met de couscous, gesnipperde ui, 1 losgeklopt ei, 1 tl gerookte-paprikapoeder, 1 tl komijn, 1 tl koriander en flink wat zout en peper toe aan het mengsel in de kom. Kneed alles met je handen goed door elkaar. Verdeel het bietenmengsel in 6 gelijke delen en rol hier ballen van. Dek ze af met plasticfolie en laat ze minstens 30 minuten opstijven in de koelkast (of koelbox). Duw dan de ballen iets plat, zodat je 6 burgers hebt. Dek opnieuw af en zet nogmaals 30 minuten koud. 


Tip: Klop 4 eetlepels tahin glad met 4 eetlepels water, 1 geperste teen knoflook en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zout en je hebt de perfecte saus bij deze burger.


Laat de kooltjes van de barbecue witheet worden. Grill de burgers 5 minuten per kant op het rooster. Gebruik een tang of spatel om de burger voorzichtig om te draaien. Is het mengsel te los om zo te grillen? Leg de burgers dan op een non-stick-grillplaat en leg dat op het rooster van de barbecue.

 

Snijd 6 meergranenbroodjes open. Schep op de onderste helft van de broodjes 1 eetlepel chipotlesaus. Leg hier slamelange bovenop en dan een gegrilde bietenburger. Top af met avocado, tomaat, rode uienringen en een beetje extra sla. Leg de bovenste helft van het broodje erop en zet vast met een sateprikker. Knoeigevaar? Dit leren schort voorkomt vlekken én laat je er superprofessioneel uitzien.  

Toch liever vlees?

Vervang de couscous, biet, kikkererwten en havervlokken door 300 gram (rauw) lamsgehakt. Kneed het gehakt met alle andere burgeringrediënten én 2 verkruimelde, witte boterhammen in een kom. Volg verder het recept zoals hierboven beschreven. 

Nagerecht: Koetjesbanaan op de BBQ

Zo maak je het:

Neem 6 vellen aluminiumfolie en vouw er een soort bootjes van, zodat je BBQ-dessert hier straks in kan liggen. Snijd 6 bananen in de lengte voorzichtig in. Trek de helften met schil en al iets los van elkaar. Vul elke banaan met 3 mini-koetjesrepen en 2 muntblaadjes en top af met 60 gram geraspte, harde nougat.

 

Duw de bananen voorzichtig weer samen en leg ze in het aluminiumfolie op de barbecue. Laat ze in ongeveer 15 minuten zacht worden en draai regelmatig om. Dien de koetjesbanaan op met een bolletje vanille-ijs


Tip: Wil je nog een klein extraatje bij het nagerecht? Garneer de banaan van de BBQ met een scheutje Amaretto.


Is je barbecue ondanks het folie toch vies geworden? Met deze stevige schoonmaakborstel van VAHB is-ie binnen no time klaar voor de volgende ronde. 

Je vindt het bij Bever

Ga je voor een gasbarbecue, houtskoolbarbecue of een on-the-go-variant? Bij Bever vind je altijd precies wat je nodig hebt, dus ook een uitgebreid assortiment BBQ’s en grills. En juist omdat er zo veel te kiezen valt, geven we je graag advies, zodat je zeker weet dat je straks de sterren van de hemel kookt op de barbecue die jou past. Kom voor persoonlijk advies naar één van onze winkels of bekijk ons online shopadvies.

Deel jouw BBQ-kookkunsten

Blaas jij iedereen omver met je grilltalent? Deel je foto online met #buitenisnooitverweg en wie weet delen wij ‘m op onze Instagram- en Facebookpagina. Vergeet ons vooral ook niet te volgen op social media voor meer buitenkookinspiratie!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.