Op de fiets naar je bestemming: 6 dingen die je wil regelen voordat je met de fiets op pad gaat

Waar je de komende maanden ook naartoe gaat: pak de fiets! De voordelen ken je vast al en grote kans dat je een fiets in de schuur hebt staan. Bovendien: buiten is het altijd mooi, ook als het regent en waait. Het wordt nóg mooier als je onderstaande op orde brengt.

Fietsen zit in ons bloed. En dus stappen we,  júist in de herfst, zonder morren op de fiets. Heerlijk: even dat hoofd leeg, genieten van buiten en trappen met verstand op nul. In principe heb je niet meer nodig dan een fijne fiets en een tas voor je spullen. Maar, voordat je weg bent: dit zijn 6 dingen die je óók wilt weten of hebben ter voorbereiding.

1. Veiligheid eerst

Herfst betekent meer donker op een dag. Grote kans dat je daar wat van meepakt op de heen- en/of terugweg. Veel fiets- en regenkleding heeft reflecterende details die je extra zichtbaar maken voor andere weggebruikers. Voeg hier wat lampjes aan toe en je valt nog meer op. De Nite Ize TagLit Rechargeable Safety Light kun je vastmaken waar je maar wilt. Aan je jas, je tas of broek, of alle drie: kan allemaal. Leeg? Een nieuw batterijtje is niet nodig: gewoon opladen via de usb en je kunt het lampje weer gebruiken.

 

Uiteraard moet de verlichting op je fiets werken. Toe aan vervanging, niet zo fel als je zou willen? Op Bever.nl en in onze winkels vind je een breed assortiment aan fietslampen. 

Geen kopzorgen

En nu we het toch over veiligheid hebben: overweeg een fietshelm. Het schijnt de kans op lelijk hoofdletsel bij een val met ruim 40% (!) te verminderen. Welke helm past bij jouw hoofd, kun je het beste even vragen in een van de Beverwinkels. We helpen je graag het perfecte exemplaar voor jou te vinden. De AGU Cit-E IV LED Helm bijvoorbeeld is speciaal ontworpen voor woon-werkverkeer en valt eenvoudig af te stellen. De helm heeft veel ventilatieopeningen – kans op een plakkerig koppie is dus nabij nul. En – mooi detail – aan de achterkant zit een lampje. 

2. Altijd droog aankomen: comfortabele, waterdichte outfit

Je voelde ‘m vast al aankomen: wat je aantrekt, is belangrijk voor je fietstochten. Voor korte tochtjes heb je misschien geen zin in omkleedsessies. Maar is de afstand wat langer, dan is het toch echt een goed idee om voor een aparte fietsoutfit te gaan. Waar bestaat die uit?

Fietsschoenen

Fietsschoenen zorgen dat de kracht die jij uitoefent zoveel mogelijk op de pedalen terechtkomt. Hoe stijver de zool, des te minder energie er verloren gaat. Zoals met veel dingen kun je het zo duur maken als je zelf wilt. De goedkoopste fietsschoenen zijn vaak al heel goed. Geef je wat meer uit, dan merk je dit vooral in gewicht en stevigheid.

 

De TVL Hjul Ventilation Schoenen van Vaude zijn dankzij de open constructie heel licht, maar tegelijkertijd bieden ze voldoende bescherming door de teenkap. In een handomdraai tover je ze om tot klikpedaalschoenen – en weer terug. Daarnaast kunnen ze tegen nattigheid én zijn ze deels gemaakt van gerecycled polyester. 

Fietsbroek

Zéker voor sportievere fietsen zul je eraan moeten geloven: het beruchte fietsbroekje. De zeem voorkomt zadelpijn en zorgt dat je de hele weg comfortabel zit. Moet je ‘m wel zonder ondergoed dragen: staat de zeem in contact met je huid, dan werkt ‘ie het beste.

 

Populair voor heren zijn de Gore Wear C3 3/4 Bib Tights+: precies lang genoeg voor in de herfst, lekker ademend en met een perfecte pasvorm. Dames kiezen bijvoorbeeld voor de Craft Ideal Pro Wind Bib Tights, die wind- en waterdicht zijn en reflecterende details hebben.

Fietsshirt

Je kunt een luchtig T-shirt uit je kast trekken, je kunt jezelf ook trakteren op een speciaal fietsshirt. Want die zitten vaak tóch lekkerder, houden je precies zo warm als zou moeten en ademen als de beste. Het Vaude Moab LS Shirt V voor heren is een los vallend, casual shirt dat elke fietstocht comfortabel maakt. Een equivalent voor vrouwen is bijvoorbeeld de Gore Wear C5 Trail Long Sleeve Jerse

KOGA: hét merk voor jouw fietstochten

Ken je het Nederlands fietsmerk KOGA al? Sinds 1974 maakt het merk fietsen van hoge kwaliteit. De designers en ingenieurs die ze ontwikkelen, zijn uiteraard zelf gek op fietsen en weten er álles van. Mooi detail: elke KOGA wordt door één monteur met de hand gebouwd. En om de kwaliteit te waarborgen, kunnen alleen kenners met een superscherp oog voor detail KOGA-monteur worden. Nieuwe fietsen worden stuk voor stuk getest; buiten, onder realistische gebruiksomstandigheden. 

 

Het is dan ook mooi nieuws dat Bever een trotse partner van KOGA is. Bij Bever Alkmaar, Amsterdam Gelderlandplein, Assen, Eindhoven, Leidschendam Mall of the Netherlands, Hengelo, Houten, Rotterdam Stadionweg, Tilburg en Utrecht staan KOGA-fietsen gepresenteerd. Je kunt ze in deze Beverwinkels bekijken. Bij een fietsenwinkel die KOGA aanbiedt, kun je er vervolgens eentje bestellen. In elke winkel staan weer andere modellen. Vraag ter plekke een buitenexpert om meer informatie en advies! Om je alvast een idee te geven: 

  • Ideaal voor commuting: KOGA PACE B10 en KOGA F3 6.0
    Van huis naar werkplek fietsen en terug, dat wil je snel, comfortabel en veilig doen. Kies voor een fiets met hydraulische schijfremmen en een naafversnelling met riemaandrijving. De technische details zullen we je besparen. Maar geloof ons: het rijdt heerlijk, je hebt geen smeerolie nodig (en krijgt dus geen olievlekken in je kleding) en de fiets gaat jaren (en járen) mee. 

    De PACE B10 (e-bike) en F3 6.0 (zonder ondersteuning) hebben ’t allemaal. De F3 6.0 staat voor je klaar bij Leidschendam Mall of the Netherlands.

  • Top voor fietsvakanties: KOGA (E-)Worldtraveller
    Ga je bikepacken, dan wil je een stevige, sportieve fiets met een actieve zithouding. Verder is het frame idealiter van lichtgewicht aluminium en zitten alle kabels hierin geïntegreerd, zodat deze beschermd zijn tegen schade door bijvoorbeeld het weer. Ook fijn: een zogenoemde stuur-uitslag-begrenzer die voorkomt dat je fiets omvalt als je ‘m – bepakt en al – parkeert.

    De Worldtraveller is zo’n typische reisfiets. Je hebt ‘m ook in e-bike-uitvoering: de E-Worldtraveller. Deze twee fietsen kun je helemaal laten aanpassen op jouw reizen. De gewone Worldtraveller kun je bekijken bij Bever Houten. Bij Rotterdam Stadionweg en Leidschendam Mall of the Netherlands staat een custom build reisfiets: de KOGA Grandtourer Signature.

    Meer KOGA zien en beleven? Kom naar een van bovenstaande Bever-filialen. We vertellen je graag over de fietsen!

Jas

Dit hoeft niet per se een speciale fietsjas te zijn. Lekker is ’t wel als ‘ie water- en winddicht is. Zo fiets je lachend door elke herfstbui. Kies een licht exemplaar dat je makkelijk in je rugzak of fietstas kunt stoppen. Koop je ‘m net wat groter dan eigenlijk zou moeten, dan trek je ‘m ook makkelijk over een warmer vest of dikkere jas aan.

 

Voor zowel mannen als vrouwen is de JWP Shell Jas van Jack Wolfskin een aanrader. Hij is ultraklein te verpakken en stop je dus makkelijk bij de rest van je uitrusting. Het materiaal waarvan ‘ie is gemaakt, is elastisch en voelt als katoen. Optimaal draagcomfort, that is

Regenbroek

Neem ‘m in elk geval mee voor de zekerheid. Want komt er écht slecht weer op je dak, dan is het geen overbodige luxe. Zeker op de heenweg niet. Een goede, basic regenbroek is de Our Planet Baatara Regenbroek. Doet precies wat ‘ie belooft en heeft reflecterende details voor extra zichtbaarheid. Én hij is gemaakt van 100% gerecycled polyester!

 

Wil je nou echt he-le-maal droog blijven, dan verpak je je voeten in speciale overschoenen. Bijvoorbeeld de Vaude Bike Gaiter overschoen.

BUFF

Een BUFF is onmisbaar voor fietsers, mogen we wel zeggen. Dient als sjaal, hoofdband, muts, polsband… Afijn, de mogelijkheden zijn eindeloos. Neem er eentje mee en je zult er altijd wel een toepassing voor vinden. 

Handschoenen

Overdreven in de herfst? Er zou maar een fikse hagelbui overkomen! De AGU Handschoen Essential Neopreen zijn warm en water- en windproof. En they fit like a glove. Meer heb je niet nodig.

3. Verandering van spijs

Dag in, dag uit je vaste route rijden, dat kun je zat worden. Waarom zou je niet af en toe eens een nieuwe weg inslaan? Oké, op de heenweg is het wellicht slimmer om vast te houden aan wat je al kent. Op tijd komen is ook wat waard. Maar op de terugweg kun je best wat meer tijd nemen en op avontuur gaan. Gebruik bijvoorbeeld Strava of Bikemap om je route te plannen. Je telefoon doe je in zo’n handige houder

Op de fiets naar je werk: waarom zou je?

  • Gezond
    Al fietsend werk je aan je conditie. Moet je een flinke afstand afleggen en hou je een lekker tempo aan, dan heb je meteen gesport voor de dag. Win-win!

  • Vrijheid, blijheid
    De trein op een háár missen, da’s verleden tijd wanneer je voor de fiets kiest. Net als verzuchtingen in de file en vertraagde bussen. Je bent vrij om te gaan wanneer je wil!
  • Doei, stress
    Dat je het ov en de files overslaat, scheelt al een hoop stress. En: inspanning voor het lichaam is ontspanning voor de geest.

Lees dit blog voor meer goede redenen om vaker op de fiets te stappen.

4. Tassen die voor je dragen

Goede fietstassen of een comfortabele rugzak op de fiets, dat is serieus het halve werk. Die dragen eigenlijk voor je. Kun jij lekker doortrappen en van buiten genieten.

 

Ga je voor fietstassen, kies dan voor waterdichte exemplaren. Geen stress als er een bui overkomt: die laptop blijft zeker weten droog. Je hebt de Ortlieb Back-Roller Classics vast weleens zien langs-sjezen. Niet voor niets zijn ze mega-populair. Ze hebben waterdichte rolsluitingen en je klikt ze zonder enige moeite vast – en weer los – op je bagagedrager.

 

Liever een rugzak? De Vaude Tremalzo 16 Rugzak is perfect voor sportieve fietsers. Het rugpand zorgt voor veel draagcomfort en door de slimme vakjesindeling past er meer in dan je denkt.  

5. Multitasken

Wist je dat je hersens behoorlijk goed werken tijdens fysieke inspanning? Benut ’t en doe een brainstorm met jezelf op de fiets! Waar je achter je bureau úren je hoofd over breekt, heb je op de fiets misschien in een kwartier opgelost. En de creatieve ideeën stromen binnen, geloof ons.

 

Je kunt je fietstocht ook gebruiken om gericht te trainen. Op een lang, recht stuk oefen je met langere afstanden hardgaan. Dat stuk met veel verkeerslichten is je sprintparcours.

 

Geen zin in multitasken? Ook groot gelijk. Niets zo mindful als met één ding tegelijk bezig zijn. 

6. Neem de tijd, buiten is het altijd mooi

Gun jezelf een ontspannen reis en plan er voldoende tijd voor in. Niets stressvoller dan met zweet op je rug nóg een tandje harder moeten na een blik op je horloge. Fietsen kan zo relax zijn, geniet ervan!

Alles voor op de fiets

Bij Bever vind je alles voor je fietsavonturen. Check onze webshop of kom naar een van onze winkels en verheug je alvast op fietstochten mét nieuwe spullen.

 

Toe aan nieuwe fietsroutes of andere fietsinspiratie? Houd dagelijks ons blog in de gaten. Hier schrijven we over de mooiste fietsgebieden, geven we tips en delen we ervaringen. Check bijvoorbeeld deze 5 mountainbikeroutes.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.