basket.timer.attention

basket.timer.time.is.running.out

     

Evelina Nilsson

Finaliste Freeride World Tour

7 maart 2017 | Skiërs en snowboarders van over de hele wereld kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar de winter. Om zelf lekker los te gaan in de sneeuw, maar ook omdat in januari altijd de Freeride World Tour start. Een spektakel dat bestaat uit wedstrijden in Frankrijk, Andorra, Oostenrijk en Alaska.  De grande finale is vervolgens in Verbier, Zwitserland, waar alleen de 50 allerbeste off piste ‘riders’ aan mee mogen doen. Laten we ons eens verdiepen in één van deze toppers!

Evelina Nilsson is één van die waaghalzen die maar al te graag van een berg afscheurt. In 2016 heeft ze zich bij de Freeride World Qualifier (60 events in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Canada, Azië, Australië en New Zealand) gekwalificeerd voor de FWT. Op dit moment staat ze 4e bij de vrouwen in het ski-klassement van het freeriden en daar is ze apetrots op!   

‘NET ZO JONG LEREN SKIËN ALS LOPEN’

Niet gek dat Evelina wel van aanpakken weet met al die poeder. 25 jaar geleden werd ze geboren in het hoge Noorden van Zweden, waar ze net zo jong al leerde skiën als lopen. Tegenwoordig woont de finaliste in Åre; een klein skidorpje in het midden van Zweden dat door de goede faciliteiten al 2 FWT winnaars heeft opgeleverd. In april tijdens de finale in Verbier kan je zien of Evelina de volgende titel terugneemt naar Åre. 

Finalist voor de grande finale in Verbier word je zeker niet zomaar. De kwalificatie voor de FWT bestaat dus uit 60 events en de tour zelf ook nog eens uit 5 wedstrijden. 

‘VAN DE ALPEN TOT AAN ALASKA’

In januari vindt het eerste event plaats in Chamonix, op de Mont Blanc in Frankrijk, waar in 1924 ook de eerste winterspelen werden gehouden. Vervolgens trekt de tour een maand later door naar Arcalis Vallnord in Andorra - de plek waar Evelina in 2016 een podiumplaats behaalde. Fieberbrunn in de Oostenrijkse Alpen en Haines in Alaska volgen in de maand maart.

En dan natuurlijk de grande finale! De Verbier Extreme in Zwitserland is niet alleen het hoogtepunt van de tour, maar bevindt zich ook op een plek die rijk is aan freeride geschiedenis.      

De Verbier Extreme wordt ondertussen al 20 jaar georganiseerd, hoewel het er niet altijd zo aan toe is gegaan als hoe het nu gaat. In het begin was deze wedstrijd namelijk alleen bedoeld voor snowboarden, maar hier bracht organisator Nicolas Hale-Woods verandering in toen hij in 2004 ook de top 10 skiërs uitnodigde. 

‘ANGSTAANJAGEND HOOG EN STEIL’

Diezelfde Nicolas startte vervolgens 4 jaar later de Freeride World Tour. En gezien hij uit Zwitserland komt, is de finale daar ook. Dat is niet de enige reden hoor. De berg waar de finalisten op ‘riden’ is namelijk angstaanjagend hoog en steil. Iedere ‘rider’ die hem überhaupt aandurft, behandelt hem met absoluut respect!  

Evelina is blij dat ze aan de wedstrijd meedoet in plaats van dat ze hem beoordeelt. Het is natuurlijk veel te tof om zelf te ‘riden’, maar het lijkt haar ook erg lastig om alle runs gelijk te beoordelen. Iedereen neemt een andere lijn, geen run is hetzelfde. Waar beoordeel je dan op? Gelukkig is er een juryhandboek. Zo wordt elke run toch gelijk beoordeeld. 

'JE ROUTE MET EEN VERREKIJKER BEPALEN’

Aan de hand van de 5 criteria: moeilijkheid, controle, vloeiendheid, sprongen en techniek, wordt elke rider beoordeeld. Daar proberen de kandidaten dus rekening mee te houden als ze naar beneden racen. Al blijft het volgens Evelina altijd weer een verassing wat je onderweg tegenkomt - je mag namelijk alleen met een verrekijker je route globaal bepalen. Voor elk criterium en het totaalplaatje van start tot finish krijg je punten.

Hoe meer punten je bij elkaar sprokkelt, des te hoger je in de ranking komt te staan natuurlijk. Voor Evelina is het duidelijk: zij gaat dit jaar voor de winst!    

________

Fotografie: Peak Performance  

Meer over wintersport

Freeriden

Denk start en finish met daartussen een ‘piste’ zoals de natuur hem bedoeld heeft. Freeriden is 100% natuurlijk en clean. Spannend, grillig, ongeprepareerd. Wie het snelst beneden is wint!

Off-piste

Om veilig off-piste te skiën moet je weten waar het skiën óp de piste eindigt. Klinkt voor de hand liggend? Eens! Maar in de praktijk blijkt dit voor veel wintersporters toch behoorlijk diffuus te zijn. 

Interview met Bever Brett

Brett van Bever Amsterdam is al 22 jaar werkzaam in de wintersport en dus met recht een expert te noemen. Hij heeft ons nog wel het één en ander te vertellen over zijn avonturen in de sneeuw.

Snowkite-expeditie

Of je compleet onervaren bent of al jarenlang kitesurft maakt niet uit; iedereen kan snowkiten! Door er ook bij te winterkamperen, wordt je winterse avontuur in Noorwegen nu nog completer.

________

Terug naar de hub