Bever Buitenexpert Kelsey heeft een handige paklijst opgesteld!

Inpakken en wegwezen: dit mag je niet vergeten op een weekendje weg in eigen land

Ben je van plan om eropuit te trekken in Nederland? Supertof! Maar wat neem je mee op zo’n kampeertocht? Bever Buitenexpert Kelsey zet het voor je op een rij én legt uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van je kampeergear. Zo wordt jouw kampeertocht gegarandeerd een succes!

Je tent staat, je matje ligt netjes uitgespreid, maar shit: waar is je slaapzak? Je zoekt overal, maar komt tot de conclusie dat ‘ie vast nog bij de achterdeur ligt. Ga je terug naar huis of steek je jezelf in drie lagen kleding om warm te blijven vannacht? Zo zie je maar: kamperen is pas écht genieten als je goed voorbereid bent. Buitenexpert Kelsey helpt je op weg! Dit moet je meenemen op je kampeertocht in eigen land.

Een goede tent is de basis van je kampeertocht

1. Tent

Overnachten in de natuur is geweldig. Maar het is natuurlijk wel fijn als je kunt genieten van een goede nachtrust. De juiste tent is hiervoor essentieel!

 

Bij het zoeken naar een tent kun je letten op een aantal dingen. Zoals de stof. Sommige stoffen, zoals Ripstop Nylon, zijn een stuk steviger dan andere materialen, waardoor deze meer kunnen doorstaan. Ook kun je kijken naar hoeveel personen in de tent moeten slapen. Vaak is een tweepersoonstent ideaal voor één persoon en bijbehorende bagage. Dan hebben we ook nog het gewicht van de tent. Wanneer je rondtrekt, is dit namelijk een belangrijke factor in het maken van je keuze. Als laatste kun je naar de waterkolom kijken. Hoe hoger dit getal, des te beter je tent tegen de zware druk van een harde regenbui kan.

 

Voor een tweepersoonstent is de MSR Elixir 2 een echte aanrader voor in de lente of herfst. Deze tent is gemaakt van stevig materiaal en is lekker licht. Mocht je dus ooit willen rondtrekken, heb je hier al meteen een goede tent voor! Als je samen met iemand op pad gaat, kun je het beste kijken naar een driepersoonstent. De Jack Wolfskin Tent Eclipse III een zeer goede optie wanneer gewicht niet zo’n grote rol speelt. Deze tent heeft een hoog waterkolom en is beter geprijsd dan andere tenten in deze categorie.

 


2. Slaapzak

In de lente kan het ’s nachts nog best wel koud zijn. Daarom is een goede slaapzak extra belangrijk! Niemand heeft immers zin om de hele nacht te liggen bibberen.

 

Wanneer je een slaapzak koopt voor jouw lentekampeertocht, moet je vooral letten op de comforttemperatuur van de slaapzak. Die geeft namelijk aan tot welke temperatuur je comfortabel en lekker warm kunt slapen. Ook speelt de lengte van de slaapzak een belangrijke rol. Als je erg lang bent, heb je natuurlijk een wat langere slaapzak nodig. Maar ook als je klein bent, is de lengte van je slaapzak erg belangrijk! Als je te veel ruimte over hebt, kun je het namelijk koud krijgen.

 

Een goede slaapzak voor kamperen in de lente is de Ayacucho Ignition 1200 II hybrid slaapzak. Deze slaapzak heeft een comforttemperatuur van 5 °C en is lekker licht om mee te dragen. De slaapzak is deels gevuld met dons en deels met synthetische isolatie. Handig, want dons is ideaal voor de warmte, terwijl de synthetische laag zorgt voor een goede vochtregulatie.

 

Voor de wat kleinere mensen is de Fjällräven Abisko Two Seasons Slaapzak een echte aanrader. Deze slaapzak is wat korter dan gemiddeld en heeft een comforttemperatuur van 3 °C . De Abisko Two Seasons heeft een synthetische vulling met extra isolatie op plekken waar vooral dames het sneller koud krijgen. Dat wordt nóg fijner wakker worden in de natuur!


Kom winkelen op afspraak

Buiten is pas echt genieten met de juiste producten. Daarom vinden wij het bij Bever extra belangrijk om jou te adviseren en je te helpen bij het kiezen van de juiste uitrusting. Benieuwd wat het beste aansluit bij jouw wensen en plannen? Kom dan winkelen op afspraak in een van onze winkels. Bijvoorbeeld bij Kelsey in Bever Maastricht. Maak gemakkelijk online een afspraak en laat ons direct weten waarover je graag advies wilt ontvangen. Je kunt dan op de afgesproken tijd maximaal een uur lang producten bekijken en passen. En natuurlijk al je vragen stellen aan onze Bever Buitenexperts!


3. Slaapmat

Nog een belangrijk onderdeel voor je weekendje weg in Nederland: een slaapmat. Maar welke is de juiste voor jouw avontuur?

 

Kijk bij een slaapmat eerst naar de isolatiewaarde (R-waarde). Net zoals bij een slaapzak, is de isolatiewaarde van een slaapmat erg belangrijk. Kou stijgt namelijk vanuit de grond op door je matje en naar je slaapzak. Een hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat dit tot een minimum wordt beperkt en je het dus minder snel koud krijgt. Ook zijn het gewicht en de lengte van de mat belangrijk. Een lichtgewicht matje is fijn als je gaat rondtrekken, maar deze matjes zijn meestal wel duurder. En als je wat langer bent, wil je waarschijnlijk een groter matje. Het is natuurlijk wel zo prettig als je hoofd of voeten niet uitsteken!

 

Een fijn matje dat niet al te zwaar is, is de Exped Synmat Basic 7M Slaapmat. Deze mat heeft een isolatiewaarde van 4, ideaal voor in de lente! En ondanks zijn lichte gewicht, is dit matje 7 centimeter dik als het is opgeblazen. De mat blaast zichzelf helaas niet op, maar je kunt er wel makkelijk een luchtzak voor gebruiken. Ben je langer dan 180 centimeter? Dan is de Ayacucho slaapmat Stretch Comfort 7,5 cm een betere optie. Dit is een heerlijk dikke slaapmat met een hoge isolatiewaarde van 6.4. Als gewicht niet zo belangrijk is, heb je hiermee een zeer comfortabele slaapmat voor je weekendje weg.

 

Wil je meer weten over R-waardes, verschillende soorten slaapmatten en het onderhoud ervan? Check dan ook ons complete advies voor slaapmatten.

Met een brander kook je een heerlijke maaltijd en zet je koffie

4. Brander

Je tent staat en je bed ligt er keurig bij. Tijd om te eten! Of misschien is het nog vroeg en wil je een bak koffie drinken voor je eropuit trekt om de omgeving te verkennen. In beide situaties is het belangrijk om een brandertje op je paklijst te hebben.

 

Bij het kiezen van een brander moet je vooral kijken naar welke brandstof je wilt gebruiken. Een gasbrander is vaak klein en makkelijk in gebruik. Je zet de brander op een gasblikje en… klaar! Een vloeistofbrander vergt wat meer handigheid, maar kun je wel overal gebruiken. Je kunt zo’n brander zelfs vullen bij een tankstation!

 

Als je lekkere koffie wilt zetten, is de Jetboil Flash Cooking System een goede keuze. Hiermee heb je brander en beker ineen! Deze brander kun je ook makkelijk meenemen als je een wandeling gaat maken en tussendoor wat soep wilt opwarmen of thee wilt zetten. Wil je ook de avondmaaltijden op je brander koken? Dan is de MSR Whisperlite International Vloeistofbrander een prima keuze. Deze brander heeft meer dan genoeg kracht om maaltijden te koken en je kunt ‘m gemakkelijk bijvullen als de brandstof opraakt. Wil je wel een lekkere maaltijd, maar liever geen drie pannen gebruiken? Kijk dan ook eens naar onze Adventure Food-maaltijden


Dé tip voor reizen met de auto

Ga je op pad met de auto? Dan is een duffel de perfecte tas voor al je kampeerspullen. Een duffel is een stevige weekendtas die je ook op je rug kunt dragen. Er past superveel in, ze zijn stapelbaar en kunnen heel goed tegen een stootje. Kortom: of je nu een kleine auto hebt, praktisch bent ingesteld of gewoon van toffe gear houdt, een duffel is the way to go! Vind je de grootste uitdaging van een kampeertocht het inpakken van je auto? Check dan ook onze handige auto-inpaktips


5. Stoel

Als je een weekendje weggaat, maak je vast ook een mooie wandeling door de Nederlandse natuur. Wil je tussendoor even op je gemak genieten van de omgeving of wil je op je kampeerterrein lekker kunnen zitten? Dan is het zeker aan te raden om een stoeltje mee te nemen!

 

Natuurlijk kun je een tuinstoel meenemen als je genoeg ruimte hebt in de auto, maar die wil je natuurlijk niet meeslepen tijdens je wandeling. Afhankelijk van je plan is het dus belangrijk om naar het gewicht te kijken. Ook het formaat speelt een rol. Een grote stoel neem je natuurlijk moeilijker mee dan een kleine, opvouwbare variant. Ten slotte kun je nog kijken naar de maximale belasting van een stoel. Een klein, lichtgewicht stoeltje kan niet altijd alle belasting aan. 

 

De Helinox Chair One Campingstoel voldoet aan bijna alle eisen. Deze stoel heeft een totaalgewicht van maar 960 gram! Ook is het formaat – als ‘ie is ingeklapt – zodanig klein dat je ‘m makkelijk in je tas kunt stoppen. En met een maximale belasting van 145 kilo kan de stoel flink wat gewicht houden. Een prima keuze voor zowel op de camping als onderweg.

Met de juiste daypack belef je nog meer plezier van je wandeling

6. Daypack

Als je eropuit trekt voor een wandeling, wil je natuurlijk een aantal dingen meenemen. Eten, drinken, een regenjas voor het geval dat en misschien nog een vest. Het is dan handig om een goede daypack mee te nemen.

 

Een goede rugzak, of dat nu een daypack of een trekkingrugzak is, moet goed op het lichaam zitten. Het grootste gewicht moet op de heupen rusten en de schouderbanden moeten ervoor zorgen dat de rugzak op de rug rust. Waar je dus vooral op moet letten, is dat de rugzak uiteindelijk goed op je rug past. Sommige tassen hebben een verstelbaar frame. Dit is erg handig als ‘ie net niet goed past. Je kunt het dan frame wat lager of hoger zetten, zodat de tas goed op je rug komt te staan.

 

Buiten het verstelbare frame kan het ook erg prettig zijn om een losstaand frame op de rugzak te hebben. Dit zit niet direct aan de achterkant van de rugzak, maar een paar centimeter ervanaf. Hierdoor kan er een frisse lucht langs je rug gaan, wat heerlijk ventilerend werkt in de warmere maanden. Rugzakken hebben ook veel verschillende indelingen en vakken. Kijk vooral naar welke indeling je zelf prettig vindt!

 

Een echte topper is de Osprey Stratos 24 of de Osprey Sirrus 24. De Osprey Stratos is een unisex-rugzak, de Osprey Sirrus is het damesmodel ervan. Een damesmodel heeft vaak een kleiner frame en smallere schouderbanden, zodat die niet schuren in de nek. De Stratos en Sirrus hebben zowel een verstelbaar frame als een losstaand frame op de rug. Beide tassen hebben veel verschillende vakjes waar je spullen in kunt stoppen en stevige heupbanden die lekker zitten. Dank zij de inhoud van 24 liter kun je er daarnaast prima eten, drinken, een jas of een vest in kwijt.

Een hoofdlamp mag niet ontbreken op je paklijst

7. Hoofdlamp

Het is handig als je ook in de avonduren genoeg kunt zien. Bijvoorbeeld als je een boek wilt lezen, even naar het toilet moet of een avondwandeling wilt maken. Een hoofdlampje is in zo’n geval de perfecte toevoeging aan je uitrusting.

 

Er zijn veel verschillende hoofdlampjes waar je uit kunt kiezen. De verschillen bestaan onder andere uit het aantal lumen. Hoe meer lumen een lampje heeft, des te beter een gebied verlicht kan worden. De meeste lampjes gebruiken batterijen, maar soms hebben ze een accu of kun je er zelf een accu in zetten. Ook hebben veel lampjes andere kleuren licht, zoals rood, blauw of groen. Een andere kleur dan het felle wit zorgt ervoor dat je nachtvisie niet wordt verstoord. Je trekt daarnaast minder insecten of andere beestjes aan.

 

Een hoofdlamp die alles heeft wat je wilt, is de Black Diamond Storm 400 Hoofdlamp 2020. Dit lampje heeft 400 lumen, waarmee je een flink gebied kunt verlichten. Je kunt het lampje op meerdere standen zetten, zoals heel fel voor veraf kijken of juist zacht, zodat je comfortabel een boek kunt lezen. Verder heeft het lampje meerdere kleuren die je ook weer in felheid kunt aanpassen. Perfect dus voor veel verschillende activiteiten!

8. Fleecevest

In de avonduren kan het nog weleens koud worden, vooral in de lente. Daarom mag een fleecevest niet ontbreken op je paklijst! Je kunt dit vest aantrekken tijdens je wandeling of wanneer je ’s avonds nog even buiten geniet van de natuur.

 

Fleecevesten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor je voor elke gelegenheid wel een exemplaar kunt vinden. Een groot voordeel van fleece ten opzichte van andere stoffen, is dat het materiaal goed ademt. Hierdoor kun je een fleecevest ook prima dragen tijdens een stevige wandeling zonder zweterig te worden.

 

Een mooi fleecevest, dat in verschillende kleuren beschikbaar is voor zowel dames als heren, is de Patagonia Better Sweater. Dit vest sluit mooi aan en is lekker dik. Daarnaast geeft het veel warmte, terwijl het toch goed ventileert. En ook niet onbelangrijk: het vest ziet er supergoed uit!

Videobellen met een Bever Buitenexpert

Shopadvies op afstand

Twijfel je over welke uitrusting past bij jou en je kampeertocht? Wij helpen je ook graag op afstand! Dankzij ons shopadvies op afstand krijg jij namelijk het advies dat je van Bever gewend bent, maar dan vanaf de bank. Ga bijvoorbeeld zelf op onderzoek uit aan de hand van onze handige  keuzehulpen en ons complete kampeeradvies. Liever persoonlijk advies van een Bever Buitenexpert? Plan dan hier een videobel-afspraak in. Een Buitenexpert kan je dan via een videocall producten laten zien én antwoord geven op al je vragen. 

9. Powerbank

Als je een weekendje weggaat, heb je niet altijd de mogelijkheid om je telefoon of andere elektronische apparaten op te laden. Daarom kan het handig zijn om een powerbank mee te nemen.

 

Je kunt kijken naar powerbanks met of zonder zonnecel. Een zonnecel zorgt ervoor dat je powerbank langer meegaat of opnieuw wordt opgeladen. Sommige powerbanks hebben een ingebouwde zonnecel, bij andere exemplaren kun je losse zonnecellen aan bijvoorbeeld je rugzak hangen en die koppelen aan je powerbank. Uiteraard kun je de powerbank ook op het lichtnet aansluiten om deze snel op te laden. Het is belangrijk om te kijken naar het aantal milliampère per uur (mAh). Hoe hoger dit getal, des te vaker je een apparaat kunt opladen.

 

Een goede powerbank is de Xtorm Powerbank Apollo 15.000. Deze powerbank heeft een mAh van 15.000, waardoor je de telefoon ongeveer vijf keer zou kunnen opladen! Hij heeft echter geen zonnecel om de powerbank weer op te laden. Maar als je maar een paar dagen zonder stroom zit, is 15.000 mAh meer dan genoeg!   

Neem een kubb-spel of vlieger mee voor nog meer buitenpret

10. Entertainment

Als je een paar dagen op reis gaat, is er in de omgeving vaak genoeg te doen. Soms is dat helaas niet het geval. Of misschien wil je gewoon lekker een dag bij je tentje blijven. Wat kun je dan allemaal doen?

 

Heb je al eens gedacht aan het Outdoor Play Kubb-spel? Hierbij kun je in teams werken en probeer je de koning en zijn torens omver te werpen. Een superleuk spel dat geschikt is voor jong en oud! Of misschien lijkt het je tof om eens te gaan vliegeren. Dan is de Invento HQ Symphony Beach 2.2 Vlieger een goede optie. Ga lekker naar het strand of een groot open veld en kijk hoe hoog de vlieger kan komen! Meer leuke buitenspellen vind je hier.

 

Duik je liever in een  goed boek? Het boek Buiten gebeurt het van Arjan Postma is een aanrader als je meer te weten wilt komen over de Nederlandse natuur. Zo hoef je je geen seconde te vervelen!  

Optimaal genieten van je kampeertrip

Paklijst compleet? Dan kun je vast niet meer wachten om de deur uit te gaan! Check ons blog voor meer kampeerinspiratie en vergeet niet om je leukste foto’s met ons te delen via de hashtag #buitenisnooitverweg. Wie weet delen wij je kampeerfoto op onze Instagrampagina!

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.