Wintergerecht: homemade curry met kip, kikkererwten en frisse bosui

We zien de Dutch Oven (ook wel DO genoemd) steeds vaker het fornuis sieren; deze gietijzeren alleskunner is namelijk het perfecte accessoire voor binnen én buiten koken. Helemaal in thema van dit seizoen hebben wij een heerlijk winters recept voor jullie ontwikkeld. Een curry met kip, kikkererwten en frisse bosui.

Door de dikke, gietijzeren, wanden houdt de Dutch Oven de warmte goed vast, wat deze pan ideaal maakt voor gerechten die lang moeten stoven of juist hoge temperaturen kunnen gebruiken. Ook kun je met deze pan jouw favoriete gerecht op een open vuur garen of in een kuil vol gloeiende kolen zetten. Of je nou gaat voor een krokante pizza, verrassende mac ‘n cheese outdoor style, of supersmaakvolle curry: het komt altijd goed als je kookt met een Dutch Oven.

Liever vegetarisch?

In dit recept voor winterse stoof met homemade currypasta gaan sappig gebraden kippendijen. Wil  je het liever vegetarisch houden? Vervang de kip dan voor blokjes pompoen en laat het dan 10 minuten langer garen. 

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper (met of zonder pitjes, naar smaak)
  • Stukje gember van 1,5 cm
  • 1 bos koriander
  • 1 stengel citroengras
  • 1/2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1/4 tl kerriepoeder
  • 1 snufje kaneel
  • 1 tl bruine suiker
  • Rasp en sap van 1 limoen
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes gesneden
  • 6 kippendijen, zonder vel en zonder bot
  • 2 rode paprika’s, schoongemaakt en in stukjes
  • 2 rijpe tomaten, schoongemaakt en in stukjes
  • 400 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml kippenbouillon (van 1 bouillonblokje)
  • 2-3 bosuien
  • Grof witbrood, ter garnering


Tip: Heb je geen zin of tijd om de currypasta zelf te maken? Gebruik dan een kant-en-klare (Thaise) rode-currypasta en voeg wat extra limoensap- en rasp toe voor je het gerecht opdient.


Bereiding van het recept

Het gerecht is voor gemiddeld 6 personen, moet je rekenen op 60 minuten bereidingstijd en is bedoeld als hoofdgerecht. Verdubbel de hoeveelheid en je hebt een heerlijk recept voor een grote groep vrienden of familie.

Stap 1: maak de ui, knoflook, rode peper en gember schoon. Snijd in grove stukken. Snijd de helft van de takjes van de koriander eraf. Verwijder het kontje en het buitenste blad van de citroengras en snijd in stukken. Doe alle ingrediënten tot de limoen samen met een mespunt zout in een keukenmachine. Of pak een vijzel en maal het tot een grove currypasta (dit kan wel even duren).

Stap 2: verwarm de Dutch Oven op middelhoog vuur met een scheutje olijfolie. Breng de currypasta verder op smaak met het limoensap en de -rasp. Bak de pasta in de olie, totdat alles begint te geuren. Voeg de winterpeen en kippendijen toe, breng op smaak met zout en peper en laat met de deksel op de pan 10 minuutjes sudderen.

Stap 3: voeg de paprika’s, tomaten en kikkererwten toe en bak een paar minuten mee. Blus af met de kokosmelk en voeg naar smaak de kippenbouillon toe. Laat het geheel 25 minuten sudderen op middelhoog vuur.

Stap 4: snijd de bosui in fijne ringetjes en grill het brood. Serveer de winterse stoof met de bosui en het brood. 

Kook je dit gerecht buiten? Maak dan een kuil in de grond, beleg de bodem met gloeiende kooltjes en zet hierop de pan. Leg eventueel op het deksel ook wat kooltjes en geniet van een drankje terwijl de stoof 25 minuten staat te pruttelen! 

Klinkt als een lekker recept, right? Check deze 5 (buiten)recepten voor nog meer heerlijkheid die je met een Dutch Oven kunt maken. Of ga terug naar ons blog

Dit artikel verscheen ook in de wintereditie 2018/2019 van ons outdoormagazine Buitentijd. Om meer te lezen neem je hier een kijkje in de digitale versie, of je neemt hem mee in een van onze winkels.

Tekst: Liselotte Legebeke

Beeld: Shutterstock