Waarom je vandaag nog wilt hiken in de bergen

Zucht, de bergen. Wanneer je je ogen sluit, zie je de robuuste landschappen al voor je. Maar bergwandelingen komen ook met een aantal uitdagingen – helemaal als je meerdere dagen op pad gaat. Waarom je desondanks vandaag nog de bergen in wilt? We geven je 8 redenen.

Houd je van bergen, dan is de kans groot dat jij tijdens een bergwandeling helemaal tot leven komt. Elke stap zet je zorgvuldig, tot je bij de top komt. Het uitzicht? Fe-no-me-naal. En wat dacht je van de sensatie die je voelt als je – ondanks uitdagingen onderweg – je doel behaalt? Zoals Buitenexpert Sanne uit Bever Amsterdam mooi verwoordt: “Voor mij is afzien een groot onderdeel van het avontuur.” En een avontuur is het. Eén rechtstreeks uit je dromen!

Kriebelt het al een beetje door de uitzichten in bovenstaande video? Dan is het tijd om je berghart nog wat sneller te laten kloppen. We geven je 8 redenen waarom je vandaag nog je (meerdaagse) hike in de bergen wilt plannen. Én een aantal tips om je voor te bereiden op de uitdagingen die je te wachten staan. Lees, leer en pak je bergschoenen maar vast uit de kast!

1. Eén woord: uitzicht

Nergens is het uitzicht zo mooi als op een bergtop. Als je op een heldere dag de top behaalt, kun je mijlenver kijken. Maar niet alleen vanaf de top is het uitzicht geweldig – bergwandelingen bieden de hele route lang waanzinnige uitzichten. Dat felgroene dal dat tussen de bomen verschijnt, een authentiek berghutje op een alm en een helderblauw bergmeer: er is altijd iets moois te zien.

2. Je bent de hele dag buiten

Tijdens een bergwandeling geniet je van de frisse berglucht – ongeacht het weer. Want wie denkt dat alleen het alleen in de zon prettig toeven is op een berg, heeft het mis. Ook in de regen en wind kun je gigantisch genieten van je dagwandeling of trekking in de bergen. Zolang je de juiste kleding draagt en voorzichtig loopt, is er niets dat je tegenhoudt om van de buitenlucht te genieten.

  

Bescherm jezelf tegen de elementen

Echte avonturiers trotseren alle elementen. Van een vroege start in de Alpen, winderige toppen en dagen op een laag pitje, wachtend op het slechte weer: aanpassen aan de omgeving is een onderdeel van het avontuur. Juist omdat het weer in de bergen razendsnel kan omslaan, moet je op alles voorbereid zijn. Plus: hoe hoger, hoe kouder. Over het algemeen daalt de temperatuur bij droge lucht ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden.

 

Kleding dragen volgens het welbekende 3-lagensysteem kan in de bergen letterlijk van levensbelang zijn. Net als het kiezen van de juiste lagen.

 

Neem de Broad Peak In Hooded-jas van Mammut. Met deze isolerende jas ben je klaar voor ieder avontuur in koude temperaturen, wat de natuur ook voor je in petto heeft. Hij is gemaakt van lichtgewicht, waterafstotend Pertex Quantum-materiaal en heeft de ideale fit, mede dankzij het koord in de zoom en de elastische rand aan de capuchon. Daarnaast heeft de jas steekzakken die zo zijn ontworpen dat je er gemakkelijk bij kunt als je een rugzak of klimgordel draagt. De RDS-gecertificeerde dons- en verenvulling houdt je zelfs bij de laagste temperaturen warm. Liever een laagje minder? Trek de jas dan uit en berg ‘m op in een van zijn eigen zakken.

3. De beloning is ongeëvenaard

Daar sta je dan. Het zweet staat op je rug en je voelt je hart bonken. Maar je hebt het gehaald! Een wandeling in de bergen kan behoorlijk inspannend zijn, maar daartegenover staat een geweldige beloning. Je hebt de top gehaald en dus je doel behaald. Tel daar een verkoelend drankje en het uitzicht bij op (zelfs als je uitkijkt op wolken of je view verscholen is in nevel) en je bent alle inspanning vergeten. En wat dacht je van het gevoel wanneer je op je eindbestemming je schoenen uittrekt?!  

4. Je wordt constant uitgedaagd

Een bergwandeling vraagt meer van je dan een boswandeling of een oer-Hollands Klompenpad. In de bergen zijn de omstandigheden vaak zwaarder en moet je beter opletten waar je je voeten plaatst. Hoe hoger je komt, hoe minder begaanbaar de paden zijn. Grote keien, losliggende stenen: je weet nooit wat je tegenkomt. Elke stap die je zet is belangrijk – je moet opletten waar je loopt om ongelukken te voorkomen.

 

Juist die uitdaging maakt hiken in de bergen zo tof. Maar vooral als je een meerdaagse tocht maakt, is een goede voorbereiding wel heel belangrijk. Werk thuis bijvoorbeeld al aan je bergwandeltechniek (we helpen je op weg met deze video’s). Zorg ook altijd voor de juiste uitrusting voor je tocht. Denk aan schoenen die voldoende steun en stabiliteit beschermen voor bergachtig terrein. Waarom bergschoenen je tocht kunnen maken of breken, leggen we uit in dit blog.

5. Je wordt altijd verrast

Je weet nooit wat op je wacht in de bergen, dus houd je ogen goed open. Niet alleen om te zien waar je loopt, maar ook voor alles om je heen. Misschien zie je een Edelweiss, gems, bergmarmot of spot je de perfecte picknickplek. Er is altijd iets te zien!

Voorbereid de bergen in

In de bergen gelden regels. Voor je eigen veiligheid, de veiligheid van anderen en het behoud van prachtige omgeving, is het belangrijk om je aan deze regels te houden. We zetten een aantal mountain safety rules voo je op een rij.

  • Check altijd de weersvoorspellingen. Win altijd informatie in over de actuele weersvoorspellingen voordat je aan je bergtocht begint. Dit kan online of bijvoorbeeld bij het lokale toeristenbureau. Twijfel je? Ga dan nooit de bergen in. Een basiskennis meteorologie is wel zo veilig als je vaker bergtochten maakt.   
  • Ken je conditie. Een goede basisconditie helpt je naar de top. In dit blog geven we je tips voor oefeningen. Overschat jezelf niet en volg voor serieuzere tochten een gegidste cursus.
  • Controleer je gear. Zo kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je tocht. Ook is het belangrijk om te checken of je uitrusting compleet is voor jouw geplande avonturen. De Buitenexperts in onze winkels geven je graag persoonlijk advies.
  • Plan en ken je tocht. Ieder berggebied heeft wandelingen voor verschillende niveaus. Stem de keuze van je hike af op wat je aankunt en zorg dat je vertrouwd bent met het terrein en omstandigheden. Via de Tochtenwiki van de NKBV kun je gemakkelijk tochten opzoeken of zelf uitstippelen.
  • Zorg voor voldoende eten en drinken. Bergwandelen kost veel energie. Het is daarom belangrijk om voldoende energierijk voedsel en natuurlijk water mee te nemen voor je tocht.
  • Wees zichtbaar. Het is goed om op te vallen in de bergen. Mammut gebruikt om die reden bijvoorbeeld in alle kleding een opvallend oranje element. Met 150 jaar ervaring weet het Zwitserse merk precies hoe ze hoogwaardige, technische items moeten maken die jou veilig naar de top helpen.
  • Ken het noodnummer. Het is goed om je bewust te zijn van mogelijke gevaren én wat te doen als er iets gebeurt. Laat ook altijd iemand weten waar je naartoe gaat, ga bij voorkeur samen op pad en ga niet van huis zonder EHBO-bergset.

Hier vind je meer tips voor veilig bergwandelen.

  

6. Je doet nieuwe energie op

Na een flinke inspanning kun je vaak beter ontspannen. En dus kost je hike energie, maar levert datzelfde avontuur je ook nieuwe energie op. Dankzij de adrenaline en frisse berglucht ben je na je wandeling weer helemaal opgeladen. Bovendien slaap je nooit lekkerder dan na een dag wandelen in de bergen.

 

Een bergwandeling is daarnaast ook een mindful activiteit, als je het Buitenexpert Sanne vraagt. “Ik ervaar een soort meditatief aspect aan het wandelen, omdat je door dat fysieke afzien heen moet gaan”, legt ze uit. “Alleen jij maakt die strijd op dat moment mee. Je bent helemaal afgezonderd, zonder andere mensen. Alleen jij en misschien een goede vriend of vriendin met wie je dat moment kunt delen.”

7. Je traint je lichaam én brein

Als je wandelt, train je flink wat spiergroepen. Je zet niet alleen je beenspieren, maar ook de spieren in je rug, buik en armen aan het werk tijdens het klimmen en dalen in de bergen. Maar wist je ook dat je met wandelen je brein traint? Doordat je moet navigeren in een onvoorspelbare omgeving (denk: gladde ondergrond, markeringen, onverwachte obstakels), moet je actiever nadenken. Daarom is wandelen goed voor onder meer de hippocampus, die een belangrijke rol speelt bij ruimtelijke oriëntatie en de opslag van informatie in het geheugen. 

  

Inpakken en wegwezen

Er zijn dingen die je niet wilt vergeten wanneer je een wandeling of trekking gaat doen in de bergen. Denk aan goede bergschoenen, extra wandelsokken en voldoende proviand. Nog zo’n item dat niet mag ontbreken, is een goede rugzak.

 

Met de lichtgewicht en compacte Mammut Lithium 20 (voor heren en dames) schakel je gerust naar een hogere versnelling tijdens je hike. Deze tas is grotendeels gemaakt van gerecyclede materialen en op duurzamere wijze waterafstotend gemaakt. Dankzij de lichte en ademende schouderbanden draagt de tas heerlijk en de minstens zo comfortabele heupgordel (met ruimte voor je smartphone!) kun je eenvoudig verwijderen. Bovendien geniet je van goede rugventilatie dankzij 3D EVA-schuim met luchtkanalen. En slaat het weer om? Dan tover je in een handomdraai de geïntegreerde regenhoes tevoorschijn.

 

Alle ins en outs van deze alleskunner onder de wandelrugzakken, check je in deze video.

8. Geen wandeling is hetzelfde

In de bergen kun je uren lopen zonder mensen te spotten. Zo voel je je even alleen op de wereld en voelt je prestatie nóg groter. Daarbij zijn er zo veel berggebieden en paden te ontdekken dat je nooit klaar bent met nieuwe plekken ontdekken. 

Bergen verzetten

En, ben je om? Het is tijd om de bergen in te trekken! Op ons blog delen we praktische video’s waarin we uitleggen hoe je thuis al kunt trainen voor de kuitenbijters die je te wachten staan. Je vindt daar ook stapels tips, bijvoorbeeld voor wandelroutes in de Alpen met de mooiste uitzichten.

 

Ben jij net terug van een tocht door de bergen? Deel je mooiste foto met #buitenbegintbijbever op Instagram en wie weet zie jij ‘m terug op onze feed. Zo kun je nóg meer mensen inspireren met jouw eigen, mooie wandelverhalen.

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.