Reis mee met drie vriendinnen op onvergetelijk avontuur door Zwitserland

Het adembenemende Zwitserland is ontzettend divers en biedt dan ook alles waar wij Bevers gelukkig van worden! In de winter heeft het (misschien wel) de mooiste wintersportbergen van Europa, maar ook in de zomer liggen er veel mogelijkheden. Om dit van zo dichtbij mogelijk te ontdekken gingen wij op avontuur, dwars door Zwitserland met de trein. Niet alleen, maar samen met 15 klanten (en buitenmensen), verdeeld over vier teams en begeleid door onze host Eline, zijn we op zoek gegaan naar de beste zomeractiviteiten van Zwitserland. Volg dit onvergetelijke avontuur in onze miniserie ‘Our Nature Energizes You’.


"Ik had mezelf als doel gesteld dat ik meer van Europa wilde ontdekken. Een land als Zwitserland is daar perfect voor, je kan hier met de trein naartoe, de natuur is zo mooi en je kan hier zoveel gave dingen doen.”- Ida


Aflevering 2: Een onvergetelijk avontuur met drie vriendinnen

In deze tweede aflevering reizen we met de drie Haagse surfchicks Erika, Riemkje en Ida door het midden van Zwitserland, in het hart van de Alpen. De bergen worden hoger en de wandelafstanden langer. We bezoeken bergmeren en watervallen en bereiken de top en de eeuwige sneeuw van de Titlis. Een actieve, maar tegelijk een heel ontspannen reis waarin angsten overwonnen worden. Deze trip leidt ons door de regio’s Berner Oberland en Luzern – Vierwoudstedenmeer. Ontdek de onvergetelijke reis van drie vriendinnen in onderstaande video.

Vet hè?! Ook zin gekregen in een reis door de verschillende regio’s die Erika, Riemkje en Ida hebben doorkruist, en alle activiteiten die ze hebben gedaan? Lees dan onderstaand verslag en begin alvast met het plannen van je zomervakantie in adembenemend en divers Zwitserland. Of ga naar bever.nl/zwitserland om de andere afleveringen te bekijken.

Dag 1

Berner Oberland

Het tweede team, dat bestaat uit de drie Haagse vriendinnen Erika, Riemkje en Ida, neemt het stokje over van team 1. Ze arriveren per trein in Meiringen, waar ze door Eline worden opgewacht en vanuit waar ze meteen de mooie oude kabelspoorbaan naar de Reichenbachfalls nemen. Een imposante waterval die met zijn hoogte van 120 meter meteen ook een van de hoogste watervallen van de Zwitserse Alpen is.

Een ‘leuk’ feitje is dat de Reichenbachfalls voorkomt in het detectiveverhaal ‘Het laatste probleem’. Het zou de plek zijn waar meesterdetective Sherlock Holmes in de diepte is gestort.

Bovenaan de Reichenbachfalls

Na het bezoek aan de waterval maken ze een ontspannen wandeling over de 9e etappe van de Via Alpina om uiteindelijk bij het prachtige Hotel Engstlenalp uit te komen. Daar genieten ze van een welverdiende biertje en een heerlijk nachtje slaap.

Wil je net als Riemkje, Erika en Ida ook met de trein naar en door Zwitserland reizen? Dat is niet alleen heel erg groen en duurzaam, maar ook gemakkelijk. Je hebt hier namelijk maar één ticket voor nodig: de all-in-one Swiss Travel Pass. Je komt er mee op de mooiste plekken van Zwitserland en je krijgt veel korting op musea, bergexcursies en openbaar vervoer in de steden.

Dag 2

Bern – Berner Oberland, Luzern – Vierwoudstedenmeer

Na deze eerste nacht in Meiringen neemt Eline de drie meiden mee op een mooie hike naar de eeuwige sneeuw van de Titlis, de 3239 meter hoge gletsjer- en huisberg in de regio Luzern-Vierwoudstedenmeer. Luzern, de poort naar de Alpen, opent de deuren tot een bijzonder stukje aarde. De stad ligt ingesloten tussen de mooiste gebieden van de regio. Engelberg-Titlis is de grootste winter- en zomervakantiebestemming in Centraal-Zwitserland.

Onderweg lopen ze langs een aantal bergmeren en bergpassen. De wandeling is wederom onderdeel van de Via Alpina en leidt ze door een breed hoogdal op ongeveer 1000 meter hoogte. Onderweg verzamelen ze op iedere pas stempels in het Via Alpina Hiking Passbook.

Stempels verzamelen in het Via Alpina Hiking Passbook

Het eerste meer dat ze tegenkomen is de Engstlensee. Vanuit daar lopen ze via de Jochpass naar de Trübsee. Uiteindelijk nemen ze de Titlis Rotair naar de top van Titlis. Daar kun je wandelen door een ijs grot die naar het hart van de gletsjer leidt, je angsten overwinnen op de Titlis Cliff Walk, de hoogste en meest spectaculaire hangbrug van Europa én wandelen door de eeuwige sneeuw.

Op de Via Alpina onderweg naar de Engstlensee

De heerlijk rustige Engstlensee

Sneeuwballengevecht bij 25 °C in de eeuwige sneeuw van de Titlis

Terug bij de Trübsee, waar je perfect kunt vissen, stappen Riemkje, Ida, Erika en Eline in een roeiboot en verkennen ze de omgeving vanaf het water. Én ze nemen nog even een frisse duik 😊. Ze overnachten na deze dag vol bergen en meren in Berghotel Trübsee in Engelberg.

Roeien op de Trübsee, toch iets anders dan surfen

De groep heeft het Berner Oberland inmiddels verlaten. Maar er valt nog veel meer te ontdekken in deze prachtige regio. Hierbij meer tips voor activiteiten, plekken en must-visite in deze regio:

  • Aarekloof: je kan door de 180 meter diepe kloof met loodrecht afhellende rotswanden, grotten en kommen lopen over een 1400 meter lange loopplank zonder gevaar of moeite.
  • 4-Passentocht: een tocht over de Grimsel, Nufenen, Gotthard en Susten door schrale, mooie rots- en berglandschappen, bijv. in het meest typische Zwitserse vervoersmiddel, de gele postbus.
  • Gelmerbahn: de steilste kabelspoorweg ter wereld met een stijging van 106% (!) op de Grimselpas loopt naar het gelijknamige stuwmeer.
  • Trifthangbrug: een 102 meter lange, hoogst gelegen hangbrug van Europa bij de Triftgletsjer over het Gadmental. Daaronder 80 m afgrond tot aan het ijsgroene water van de Triftsee - een stukje Nepalese bruggenbouwkunst in Zwitserland.
  • Sherlock Holmes museum Meiringen: met talrijke voorwerpen uit de historie van deze detective en de nagebouwde Victoriaanse salon aan Baker Street 221b Londen.    

Dag 3

Luzern – Vierwoudstedenmeer

Voor dag 3 van deze reis door het midden van Zwitserland staat een avontuurlijke activiteit op de planning: een Via Ferrata bij Klettersteig Eldorado Engelberg. De Via Ferrata – ijzeren pad in het Italiaans – gaat naar de top van de Brunnistöckli. Gezekerd aan stalen kabelrail klim en klauter je over rotsen, treden en hangbruggen naar boven. Niet voor de faint hearted, maar ab-so-luut het overwinnen van je angsten waard.

De top van de Via Ferrata op de Brunnistöckli

’s Avonds slapen ze in de prachtige Brünnihütte en komen ze erachter hoe wisselvallig het weer in de bergen kan zijn.

Dag 4

Luzern – Vierwoudstedenmeer

Dag vier begint vroeg, want er staat een leuke en snelle activiteit op het programma in Andermatt. Ze gaan rijden op een trottinette, de Zwitserse benaming voor een autoped. Met een hoge snelheid zoef je op een step met flinke banden en goede remmen van de berg af.

In volle vaart naar beneden op de trottinette bij Andermatt

Het officiële snelheidsrecord down hill op een trottinette staat momenteel op 103 km/u. Uiteraard wordt die snelheid niet door onze groep gehaald en doen ze iets rustiger aan, maar ze komen vol adrenaline beneden aan.


"Ik had niet verwacht dat je zo hard kon gaan. Ik snap nu wat motorrijders zo fantastisch vinden, dat is eigenlijk dit, maar dan voor iedereen.”- Erika


Na deze thrill seeking-afdaling hiken ze naar een prachtig dal, waar een Zwitserse barbecue in de buitenlucht op ze wacht. Na de barbecue duiken ze hun bedden in. Geen echte bedden, zoals de nachten ervoor, maar strobalen op de zolder van een boer. Lokaler kan niet!

Een Zwitserse bbq in het dal bij Andermatt

Meer activiteiten in Luzern-Vierwoudstedenmeer om Zwitserland te ontdekken:

  • Gemsstock: een bijzonder mooi uitzicht vanaf de top over het hart van Zwitserland en over ca. 600 bergtoppen in de Alpen.
  • Schöllenenkloof: een kloof waarover, volgens de legende, alleen met behulp van de duivel een brug gebouwd kon worden. Tegenwoordig biedt een klimpad extra perspectieven.
  • Wasserwelten: een 60 km lang belevenis pad in het Göscheneralpdal met 90 stations omtrent het element water.
  • Rope Park Engelberg: een onvergetelijke ervaring in een klimbos met uitdagende kruisbruggen en Nepalese wandelingen.
  • Zipline Trübsee Flyer: Bevestigd aan een veilige staalkabel, vlieg je 500 meter over de zipline van deTrübsee Alpine Lodge naar het meer.

Dag 5

Luzern – Vierwoudstedenmeer

Op de vijfde en laatste dag worden de vriendinnen wakker in Andermatt. Andermatt ligt aan de voet van de 2044 meter hoge Oberalppas. Een afwisselende natuur met ontelbare bergmeren, kleine gletsjers, indrukwekkende dwarsdalen en verschillende passen liggen ervoor klaar om verkend te worden. Andermatt ligt aan het ongeveer 206 kilometer lange spoortraject van de Matterhorn Gotthard Bahn, waar de wereldberoemde Glacier Express onderdeel van is.

Een prachtige treinreis van Andermatt naar Chur

Uiteraard nemen ze vanaf Andermatt de iconische rode trein van de Rhätische Bahn naar Chur, in het kanton Graubünden. Daar stopt helaas het avontuur voor Riemkje, Erika en Ida, maar voor Eline nog niet. Zij gaat samen met het volgende team door met de derde etappe van de reis door Zwitserland.

Our Nature Energizes You - Bekijk alle afleveringen

Vet avontuur, toch?! Of zoek je minder of juist méér actie? Voor iedere buitenliefhebber heeft het diverse Zwitserland genoeg te bieden. Bekijk hier alle afleveringen van onze serie ‘Our Nature Energizes You’ en vind er ook veel tips voor wat er nog meer te doen is in zomers en adembenemend Zwitserland.

Staat er een trip naar Zwitserland op de planning? Bekijk dan deze fantastische winactie en maak kans op:

  • 2 overnachtingen inclusief ontbijt, voor twee personen in het Waldhotel Arosa.
  • 2 tickets voor een bezoek aan het Arosa Bear Sanctuary.
  • 2 All-Inclusive Arosa Cards (voor 2 dagen). Met deze pas kun je gratis gebruik maken van de kabelbanen en verschillende activiteiten ondernemen.
  • 2x 4-daagse Swiss Travel Passes (eerste klasse). Hiermee kun je vier dagen lang ongelimiteerd gebruik maken van de trein, bus en boot (inclusief de panoramic trein). Ook krijg je met deze kaart gratis toegang bij meer dan 500 musea.
  • De prijs is geldig tijdens het zomerseizoen 2020 of - 2021 (tot oktober 2021).

Kans maken? Ga naar bever.nl/zwitserland, beantwoord de vier vragen en wie weet win jij deze prachtige prijs.

Team 2

Naam: Riemkje (37), Ida (28) en Erika (35)

Mooiste herinneringen aan Zwitserland: de hikes langs de meest prachtige meren

Erika, Riemkje, Ida en Eline

Activiteiten:

Reichenbach waterval, zonsondergang bij Berghotel Trübsee,

Via Feratta, Trottinette in Andermatt, slapen op stro

 Regio's:

Bern – Berner Oberland, Luzern – Vierwoudstedenmeer

 Moeilijkheidsgraad:   ★★★☆☆ 
 Panorama:  ★★★☆☆
 Plezier:  ★★★★★
 Aantal dagen op pad: 5 dagen
 Hoogste punt:  2.030 meter boven zeeniveau
 Langste etappe:   2 uur

IN SAMENWERKING MET

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.