Compleet wandeladvies
- Kies zorgvuldig elk product van jouw uitrusting
- Met een complete uitrusting kun jij veilig en comfortabel op pad
- Zorg dat de producten aansluiten bij jou en jouw wandelavontuur
- Zorg dat je uitrusting goed op elkaar aansluit
- Onderhoud je uitrusting voldoende en op de juiste manier
Wat voor trip ga je maken?
Dagtocht
Dagtocht
Als je een paar uur of een dagje gaat wandelen ben je waarschijnlijk niet ver van huis of je verblijfplaats. Het is dus niet nodig om een enorme tas met eten en gear mee te nemen. Maar voor een prettige wandeling zijn er toch wat spullen waar je aan kan denken. Ook het je outfit en schoenen kunnen een groot verschil maken.
Bergwandeling
Bergwandeling
Je kan een korte bergwandeling maken of van meerdere dagen. Omdat je over een ruiger en gevaarlijker terrein gaat lopen is de juiste uitrusting nog belangrijker. Niet alleen moet je goed ondersteunende schoenen en de juiste outfit dragen. Ook wat je meedraagt in je rugzak is belangrijk.
Trekking
Trekking
Trekking tocht betekent dat je met een backpack de natuur gaat verkennen. Hierbij is het belangrijk dat je uitrusting licht in gewicht is terwijl je nog wel je complete uitrusting mee hebt. Zo moet je ook je tent en andere kampeerbenodigdheden met je meedragen.
Huttentocht
Huttentocht
Bij een huttentocht ga je meerdere dagen door de bergenlopen van hut naar hut. Je hoeft geen kampeerspullen met je mee te dragen maar wel schone kleren, overnachtingsspullen en eten en drinken voor je dagtocht. Je gaat hoog in de bergen lopen dus de juiste bergschoenen en kleding is belangrijk.
Expeditie
Expeditie
Op een expeditie kan je van alles tegenkomen dus jij en je uitrusting moeten goed voorbereid zijn. Wel is zeker dat je voor ruige gebieden en kou komt te staan. Misschien moet je zelfs wat over ijs klimmen. Je moet veel meedragen op je rug. Van kampeerspullen tot extra warme kleding.
Tips als voorbereiding op je huttentocht
- Conditie op peil
Zorg dat je fit bent als je de bergen in gaat. Een bergwandeling is zwaar. Zeker als je lange afstanden aflegt en veel de hoogte in gaat. Door voor je toch al veel te gaan lopen en je conditie op lei te brengen weet je zeker dat het tijdens je bergwandelvakantie helemaal goed komt en kan jij optimaal genieten.
- Bereid je tocht voor
Door va tevoren goed je wandelroute te bekijken en uit te stippelen kan je je beter oriënteren tijdens de trip. Ter plekke kan je jouw kennis aanvullen met lokale VVV. Zorg ook voor alternatieve routes. Zo kom je altijd goed en veilig aan op je bestemming.
- Let op het weer
Het weer in de bergen kan erg extreem zijn en snel veranderen. Lees vooraf goed het weerbericht en let tijdens je tocht goed op veranderingen in het weer. Schroom ook niet om lokale klimmers, huurbazen en toeristenbureaus naar informatie te vragen.
- Zorg voor een goede basisuitrusting
Goede schoenen en kleding die past bij het weer zijn onmisbaar. Wat je verder in je rugzak stopt hangt ook af van de tocht. Neem in elk geval een EHBO-set, extra kleding (regenjas en -broek, muts, handschoenen), extra eten en drinken, een (opgeladen) telefoon, kaart/kompas en zonnebrandcrème mee.
Lees hier ons advies over:
Toplocaties om te wandelen
Waterkolom
Een waterkolom geeft aan hoeveel druk het water op het materiaal kan uitoefenen voordat het water erdoorheen lekt. Hoe hoger de waterkolom, hoe meer druk de stof aankan, en dus hoe waterbestendiger de jas.
- Bij Bever noemen we een stof pas waterdicht vanaf een waterkolom van 3.000mm
Een waterkolom zegt alleen of het materiaal van de jas waterdicht is. Als de jas een waterkolom heeft van 5.000mm betekent dit nog niet dat de jas volledig waterdicht is. Hierbij is het ook belangrijk dat de naden volledig getapet zijn. Met geen of kritisch (deels) getapete naden is de jas slechts waterafstotend. Water kan namelijk bij een regenbui door de naden heen gaan lekken.
- Een jas is waterdicht met getapete naden én met een waterkolom vanaf 3.000mm
De hoogte van de waterkolom laat vooral zien hoelang je in een regenbui kan staan voordat je nat wordt of hoe hevig deze bui kan zijn. We hebben onze jassen daarom onderverdeeld in vier categorieën van een korte/lichte bui tot een hevige storm. Als je dagelijks een ritje van een halfuur naar je werk maakt, dan wil je een jas in de 2de categorie met een waterkolom tussen de 8.000mm en 10.000mm. Om droog thuis te komen nadat je jouw hond hebt uitgelaten is een jas in de 1ste categorie voldoende met een waterkolom van 3.000mm en 5.000mm.
- Bedenk dus goed wat je gaat doen en stem de waterdichtheid van je jas hierop af. Zo overleef je elke regenbui van ons kleine kikkerlandje
Bekijk ook
